Selvom kalenderen siger juli, og sommerferien for mange danskere er i fuld gang, betyder det ikke, at der er skruet ned for uddelingsaktiviteterne i de danske fonde. Tværtimod har der også i den seneste uge været fuld gang i fondssektorens uddelinger.
Gennemgangen af ugens udvalgte fondsuddelinger starter hos Villum Fonden, som med en bevilling på 30 millioner kroner har gjort det muligt for IT-Universitetet i København at rekruttere den internationale topforsker Bent Flyvbjerg.
I en pressemeddelelse fra Velux Fondene betegnes professor Bent Flyvbjerg som verdens førende og mest citerede forsker inden for Project- og Program Management, herunder forskning i IT-projekter. Den danske topforsker forlader en professorstilling ved Oxford Universitet for at blive Villum Kann Rasmussen-professor ved IT-Universitetet i København.
”Et Villum Kann Rasmussen-professorat er det ypperste i min verden. Det er derfor med stor ydmyghed og ære, jeg takker Villum Fonden og IT-Universitetet for denne enestående mulighed for at videreføre min forskning i Danmark,” siger Bent Flyvbjerg i pressemeddelelsen.
I 2012 etablerede Villum Fonden det første Villum Kann Rasmussen-professorat på Københavns Universitet, og i 2018 blev endnu et professorat etableret på DTU. Tanken er at tiltrække exceptionelt gode forskere til danske universiteter ved at garantere forskerne varige og attraktive ansættelsesvilkår.
”Med professor Bent Flyvbjergs flytning fra Oxford til ITU står Danmark stærkere på digitaliseringsfronten og på forståelsen af grænseområdet mellem IT og store projekter,” siger fondens bestyrelsesformand Jens Kann-Rasmussen.
Innovationsbevillinger til tre professorer
Også Novo Nordisk Fonden har haft den store pung fremme på forskningsområdet. I en pressemeddelelse oplyser fonden, at professorerne Anja Boisen fra DTU samt Kristian Strømgaard og Trond Ulven, begge Københavns Universitet, hver har modtaget en treårig innovationsbevilling på seks millioner kroner.
Bevillingerne giver professorerne mulighed for at udforske, om et forskningsfund, de selv har gjort, kan videreudvikles til et nyt lægemiddel eller en ny løsning, der kan komme patienter eller samfundet til gode.
De tre forskere bliver samtidig ambassadører for innovation. Med bevillingen følger titlen Novo Nordisk Foundation Distinguished Innovator, der understreger, at bevillingsmodtageren vil promovere innovation ved sit universitet, for eksempel ved at undervise studerende og forskere samt videreformidle viden om innovationsprocesser.
”Med bevillingerne ønsker vi at stimulere innovation og iværksætteri på universiteterne, så flere af de mange gode forskningsopdagelser, der gøres her, omsættes til nye produkter og løsninger, der gavner samfundet,” siger Mikkel Skovborg, der er Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden.
Nyt fodboldtilbud til unge indsatte i Horserød
Vi fortsætter i en noget anden boldgade, nemlig til Trygfonden og den filantropiske forening Østifterne, som netop har støttet et samarbejde mellem den frivillige sportsorganisation Brug Bolden Danmark og kriminalforsorgen. Samarbejdet er treårigt og har som mål at få fængselsindsatte unge ud på grønsværen.
Projektet hedder ’Fra isolation til inklusion’ og giver indsatte i Horserød Fængsel en unik mulighed for at deltage i træning, interne kampe og andre fodboldaktiviteter indenfor fængslets egne rammer.
Vi tror på, at indsatsen kan mindske risikoen for tilbagefald efter løsladelse og kan fremme målgruppens lyst til aktiv deltagelse i civilsamfundet
Michael Mogensen – Landsansvarlig leder, Brug Bolden Danmark
Målgruppen er unge mænd, der afsoner kortere domme på to til seks måneder, samt en mindre andel, der afsoner i længere tid. Der vil være et løbende flow af nye indsatte, som tilknyttes projektet gennem tilbud om faste dage med fodboldtræning, konkurrencer og interne kampe inde i fængslet.
Pilotperioden er netop startet og tiltrak den første uge flere end 50 unge indsatte.
Michael Mogensen, der er landsansvarlig leder i Brug Bolden Danmark, glæder sig over samarbejdet og pilotfasens opstart.
”Det er vores erfaring, at fodbold og fællesskabet, der opstår, kan noget helt særligt, når mennesker mødes omkring interessen, de elsker, i organiserede frivillige rammer. Ud over de mange fordele, som aktiviteterne kan medvirke til på individniveau, tror vi på, at indsatsen kan mindske risikoen for tilbagefald efter løsladelse og kan fremme målgruppens lyst til aktiv deltagelse i civilsamfundet,” siger Michael Mogensen i en pressemeddelelse fra Brug Bolden Danmark.
Pilotfasen i år er støttet af Trygfonden og Østifterne, og der søges nu om finansiering til projektet for perioden 2022-2024 hos private fonde og offentlige puljer.
Musikhusparken i Aarhus som nyt, grønt samlingssted
I Aarhus skal Musikhusparken renoveres, så den bliver et indbydende, grønt samlingssted, hvor aarhusianerne kan mødes om kultur og natur. Den filantropiske forening Realdania har netop besluttet at støtte omdannelsen af Musikhusparken med 16 millioner kroner.
“I dag er Musikhusparken porten til et af byens kulturelle hjertekamre, men fremover skal det også være et grønt og frodigt frirum, hvor man kan slå sig ned, nyde bynaturen og hygge sig med venner og familie. Jeg er sikker på, det bliver et meget attraktivt og populært område på lige fod med Rådhusparken – ikke mindst om sommeren,” siger Aarhus´ borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse fra Realdania.
Omdannelsen af parken til en attraktiv grøn bypark med kultur og biodiversitet skal ske i forbindelse med udbygningen af ARoS med projektet The Next Level, som blandt andet indebærer et nyt underjordisk galleri.
”Musikhusparken er sammen med Rådhusparken det mest centralt beliggende grønne åndehul i Aarhus, som forbinder og skaber byrum mellem de store kulturinstitutioner, Hovedbanegården, Indre by og nye udviklingsområder i Aarhus og derfor af stor betydning for Aarhus by. Musikhusparken er samtidig en interessant og svær opgave og kan blive et fint eksempel på, hvordan grønne arealer i tætte byområder både kan blive ramme for kultur og aktivitet for byens borgere og besøgende, og samtidig bidrage til løsninger for vigtige bymæssige udfordringer med klima, biodiversitet og andre bæredygtige sammenhænge,” siger programchef i Realdania Astrid Bruus Thomsen.
Efter planen skal Musikhusparken indvies i efteråret 2025.
Industriens Fond til kamp mod cyberkriminalitet
Fra et grønt samlingssted i Aarhus til cyberkriminalitet, som udgør en stadig stigende trussel for alle virksomheder. Derfor søsætter Industriens Fond nu i samarbejde med Bestyrelsesforeningen og en række partnere et ambitiøst træningsprogram, der frem mod 2024 skal uddanne 6.000 bestyrelsesmedlemmer i at sikre deres virksomheder mod cybertrusler.
Som en helt central del indgår en ny cyberrisk-simulator, der er designet til at give deltagerne hjertebanken og svedige håndflader, men også konkrete værktøjer til at håndtere cyberhændelser.
”For rigtig mange virksomheder, særligt små og mellemstore, er cybersikkerhed mere bøvl end business, og det vil vi lave om på. Ofte ligger hovedansvaret for virksomhedens cybersikkerhed hos den it-ansvarlige, men det er langt fra tilstrækkeligt til at ruste virksomhederne mod cybertruslen. Det kræver fokus og kompetencer i bestyrelseslokalerne, så cybersikkerhed bliver en integreret del af strategien og når ud til alle dele af organisationen,” siger programchef for Industriens Fonds Cyberprogram Malene Stidsen i en pressemeddelelse fra fonden.
Målet med det nye træningscenter, som cyberrisk-simulatoren bliver en vigtig del af, er at give bestyrelsesmedlemmer og virksomhedsledere i danske virksomheder den nyeste viden om og træning i at forstå, imødegå og modstå cyberricisi.
Det betyder konkret, at bestyrelserne udover at blive klædt på med den nyeste information også kommer til at prøve på egen krop, hvad det vil sige at være under angreb af cyberkriminelle.
Industriens Fond støtter projektet med fem millioner kroner.