Kun hver femte ung vælger at starte på en erhvervsuddannelse, og halvdelen falder fra indenfor det første år. Det har alvorlige konsekvenser for såvel den enkelte unge som for Danmark.
Det er baggrunden for, at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal netop har besluttet at støtte et initiativ fra ungdomsorganisationen Headspace med 17 millioner kroner.
Initiativet skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse og vælge den rigtige, så de rent faktisk trives og gennemfører uddannelsen, skriver fonden i en pressemeddelelse.
Med initiativet ’Hvad kan jeg blive?’ ønsker Headspace at vende den negative udvikling med en digital platform, som kan vejlede unge i at træffe bedre uddannelsesvalg. Det nye online uddannelsesunivers giver de unge mulighed for at koble deres interesser og kompetencer sammen med konkrete forslag til de flere end 240 eksisterende erhvervsuddannelser.
Ambitionen er, at platformen kan bidrage til at lette unges uddannelsesvalg og åbne flere øjne for mulighederne med en erhvervsuddannelse.
Prototypen til ’Hvad kan jeg blive?’ er allerede online og er udviklet med støtte fra arbejdsmarkedets parter som et første indledende skridt. Med bevillingen fra A.P. Møller Fonden kan platformen videreudvikles, færdiggøres og implementeres i de kommende år.
100 mio. kr. til nye laboratorier i Mærsk Tårnet
A.P. Møller Fonden står også bag en donation på 100 millioner kroner til Københavns Universitet, der skal bruges på nye laboratorier i Mærsk Tårnet i København.
I de såkaldte GMO klasse 3-laboratorier vil forskere blandt andet kunne arbejde med vira på et langt mere avanceret niveau end hidtil og dermed skabe ny viden og indsigt.
”Ambitionen med Mærsk Tårnet var at sikre dansk forskning state-of-the-art biomedicinske forskningsfaciliteter på højeste internationale niveau. De nye GMO klasse 3-laboratorier skal medvirke til, at Danmark også fremadrettet kan tiltrække de allerbedste forskere indenfor blandt andet vaccineudvikling. Et område, som har yderste relevans efter det seneste års dramatiske udvikling,” siger formand for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i en pressemeddelelse.
Rektor på Københavns Universitet Henrik C. Wegener er meget taknemlig for donationen.
”Det er fantastisk for alle de forskere, der arbejder med mikroorganismer og immunsystemet, at vi nu vil få adgang til GMO klasse 3-laboratorier på Københavns Universitet. Det er en visionær investering fra A.P. Møller Fonden, og når laboratorierne står klar, vil de give et kæmpe løft til vores forskningsmiljøer. Det bringer virus- og vaccineforskningen op i den europæiske superliga”, siger Henrik C. Wegener.
Dekan Ulla Wewer betegner de nye laboratorier som ”kronen på værket i Mærsk Tårnet”.
”De fuldender det forskertårn, som allerede er meget synligt langt uden for Danmarks grænser. Danmark bliver en stadig mere interessant samarbejdspartner i det internationale forskningsmiljø og et attraktivt sted at investere i for de store firmaer, som arbejder med morgendagens medicinske udfordringer,” siger Ulla Wewer.
Ny 1400 kvadratmeter stor bypark i Aarhus
Fra København fortsætter vi til Aarhus, hvor Salling Fondene med en bevilling på 35 millioner kroner finansierer opførelsen af en ny bypark.
Salling Roofgarden er navnet på den kommende bypark, der fra sommeren 2022 lægger græs til leg, fordybelse og fællesskab i 6. sals højde på taget af Salling Stormagasin i Aarhus.
Et æstetisk frirum, hvor herboende med en travl kalender eller besøgende med et stramt program kan trække vejret dybt og lade roen sænke sig i hinandens selskab i det fri
Marianne Bedsted – Direktør, Salling
Byparken på 1.400 kvadratmeter betegnes i en pressemeddelelse fra Salling Group som et attraktivt supplement til Salling Rooftop, der siden åbningen for fire år siden har haft flere end 3,5 millioner gæster.
Salling-direktør Marianne Bedsted ser frem til at skulle indvie den nye bypark.
”Ovenpå et år, hvor vi ikke har kunnet dyrke fællesskabet, er vores mål med Salling Roofgarden at skabe et helt nyt byrum for samvær, men også til eftertanke. Et æstetisk frirum, hvor herboende med en travl kalender eller besøgende med et stramt program kan trække vejret dybt og lade roen sænke sig i hinandens selskab i det fri,” siger Marianne Bested i pressemeddelelsen.
Dén ambition bakkes op af Aarhus´ borgmester Jacob Bundsgaard, der ser et stort potentiale i byens kommende grønne attraktion.
”Med Salling Roofgarden får Aarhus et grønt åndehul i mere end én forstand. Placeringen midt i byen giver borgere og besøgende mulighed for et pusterum, samtidig med at vegetationen på toppen af Aarhus spiller positivt ind i kommunens omstilling til at blive en klimavenlig storby. På vegne af byen sender jeg derfor en stor tak til Salling og Salling Fondene for et flot bidrag til at forbedre både hverdagen og bymiljøet,” siger Jacob Bundsgaard
Trafikpris til skovbørnehave
I Ringsted ligger en skovbørnehave ved navn Bøgely, og her var de store smil forleden fundet frem, da børn og voksne modtog GF Fondens nationale trafikpris for en unik cykelbane, som er tænkt og tegnet af pensionisten Peter Parbst.
I forbindelse med prisoverrækkelsen var der rosende ord til Bøgelys store og små fra Jørgen Kristoffersen, der er formand for GF Forsikring i Sorø, Slagelse og Holbæk.
”Hvis nogen siger, at trafiksikkerheden i Ringsted kommune er helt ude i skoven, så vil jeg tilføje: Ja, den er – heldigvis. Jeres pædagogiske tilgang til trafiksikkerheden er forbilledlig. I er ikke de første i Danmark, der laver en cykelbane af denne type. Men I er de første, der gør det på jeres helt specielle måde,” sagde Jørgen Kristoffersen ifølge en pressemeddelelse fra GF Fonden.
Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten (V), takkede på kommunens vegne for prisen, der nu endelig – med næsten et års corona-forsinkelse – kunne overrækkes, samtidig med at cykelbanen kunne indvies. Borgmesteren takkede både børnehaven for initiativet og GF Fonden for støtten på 14.500 kroner.
”GF Forsikrings fond gør med sin støtte her en vigtig forskel for børnehaven, og med de mange initiativer over hele landet gør I en stor forskel for trafiksikkerheden,” lød det fra Henrik Hvidesten, der selv var ankommet til skovbørnehaven på cykel og kørte med på den første officielle tur rundt på cykelbanen.
Støtte til uddannelsesprojekter for flygtninge i Libanon
Fra en cykelbane i Ringsted tager vi et ordentligt geografisk spring til Libanon, hvor mange unge kæmper med stigende fattigdom og manglende uddannelsesmuligheder som følge af blandt andet landets økonomiske problemer og Covid-19-pandemien.
To nye projekter støttet af Novo Nordisk Fonden skal nu bidrage til at skabe bedre fremtidsudsigter for de unge, herunder de mange unge syriske flygtninge i landet.
Vi har valgt at støtte de unge i Libanon gennem Folkekirkens Nødhjælp og Norsk Flygtningehjælp, fordi de to organisationer har kapaciteten til at sikre, at flere unge får en uddannelse og opnår de færdigheder, der er nødvendige for at de kan klare sig selv
Mette Ide Davidsen – Senior Programme Lead inden for Social & Humanitarian, Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden støtte går til to individuelle men komplementære etårige projekter, der drives af henholdsvis Folkekirkens Nødhjælp og Norsk Flygtningehjælp. Projekterne bliver støttet med bevillinger på henholdsvis otte og 12,5 millioner kroner.
“Målet med de to bevillinger er at reducere nogle af de mange negative konsekvenser, Covid-19 pandemien har ført med sig for unge mennesker over hele verden. I Libanon har skolerne været lukket i mere end et år, og mange unge er kommet meget langt bagud i deres læring eller er helt faldet fra deres uddannelser. Vi har valgt at støtte de unge i Libanon gennem Folkekirkens Nødhjælp og Norsk Flygtningehjælp, fordi de to organisationer har kapaciteten til at sikre, at flere unge får en uddannelse og opnår de færdigheder, der er nødvendige for at de kan klare sig selv,” siger Mette Ide Davidsen, der er Senior Programme Lead inden for Social & Humanitarian i Novo Nordisk Fonden.
Og der er flere penge på vej fra Novo Nordisk Fonden til projekter i Libanon. Fonden har netop annonceret en ny bevillingsrunde på i alt 40 millioner kroner under programmet ’Pathways to Youth Empowerment and Self-Reliance’, der også er målrettet projekter til fordel for unge i Libanon.
Fondspenge til 19 maritime projekter
Vi slutter hos Den Danske Maritime Fond, der netop ved årets anden uddelingsrunde har bevilget 16,5 millioner kroner til 19 projekter inden for fondens hovedkategorier: Maritime erhvervsprojekter, maritim forskning, fremme af Det Blå Danmark og kompetenceudvikling.
Den Danske Maritime Fond fremhæver i sit nyhedsbrev blandt andet et spændende projekt indenfor Carbon Capture Transportation and Storate (CCTS), som har fået midler til en del af den eksperimenterende fase af logistikken.
”CCTS kan generelt blive en dansk styrkeposition, og vi er glade for atter at kunne bidrage til denne del af innovationen indenfor klimatiltag og grøn omstilling,” skriver fonden i nyhedsbrevet.
Et andet fokusområde i uddelingsrunden har været den store udfordring, der er i både søfarten og den maritime industri med at tiltrække unge studerende til de maritime tekniske uddannelser – lige fra erhvervsuddannelserne til universitetsniveau. Der er derfor til denne runde bevilget midler til flere projekter indenfor dette felt.