På fredag den 26. november er der andet og mere end nyfødte børn at glæde sig over på fødeafdelingen på Kolding Sygehus.
Den dag modtager fødeafdelingen nemlig ’Årets pris 2021’ fra fonden En god start i livet. Det skriver dagbladet Jydske Vestkysten på jv.dk.
Prisen, der overrækkes til afdelingsjordemoder Stine Storm, gives for fødeafdelingens nytænkning inden for fødsels- og familieforberedelse, da coronapandemien lukkede ned for alt fremmøde. Afdelingen fik inden for kort tid lavet et bredt udvalg af virtuelle tilbud, som familierne kunne bruge hjemmefra, blandt andet videokonsultationer.
Afdelingen arbejder fortsat med nye og innovative tanker inden for udviklingen af fødselsforberedende tilbud, skriver jv.dk.
Fonden En god start i livet blev stiftet i 1989 og har som formål er at yde støtte til social- og sundhedsfremmende foranstaltninger for kvinder og børn.
Unge møder socialt udsatte på byvandringer
Flere unge får nu mulighed for at møde socialt udsatte igennem byvandringer i København.
I møderne opstår større forståelse for forskellighed og vilkår – og det kan give unge et mere nuanceret billede af samfundet, skriver Tuborgfondet på Linkedin.
Fonden har netop givet den socialøkonomiske virksomhed Gadens Stemmer tre millioner kroner i projektstøtte. Det er Gadens Stemmer, der står bag byvandringerne, som ud over at give unge byvandrere ahaoplevelser samtidig skaber meningsfuld og lønnet beskæftigelse til socialt udsatte.
På byvandringerne fortæller de socialt udsatte med udgangspunkt i deres personlige historie om livets og byens bagside.
Ny pris til forsker i behandling af type 1-diabetes
Igennem 30 år har professor Thomas Piebers forskning fokuseret på at hjælpe folk med type 1 diabetes. Nu modtager professoren fra Medizinische Universität i Graz i Østrig en nyetableret pris inden for præcisionsmedicin, der vil hjælpe ham til at tage det næste skridt mod at integrere sin banebrydende forskning i klinisk praksis.
Det skriver Novo Nordisk Fonden på fondens hjemmeside.
Drivkraften for mig har altid været at forbedre forholdene for patienterne
Thomas Pieber – Professor, Medizinische Universität, Graz
Den nye pris hedder ’Precision Diabetes Medicine Award’, og med prisen følger to millioner kroner.
Bag prisen, der er etableret i anledning af 100-året for opdagelsen af insulin, står Novo Nordisk Fonden og European Foundation for the Study of Diabetes (EFSD).
“Drivkraften for mig har altid været at forbedre forholdene for patienterne. Dette gælder både i forhold til udviklingen af nye typer medicin og til kliniske forsøg, der skal forbedre dagligdagen for mennesker, der bruger insulinpumpe, ” siger Thomas Pieber.
Natur som en del af arbejdslivet
Udendørs møder. Walk-and-talks i det fri. Udendørs tænketure. Og udendørs læsning af dokumenter.
Alt sammen er eksempler på arbejde, som er rykket fra kontorer og ud i naturen. Og spørgsmålet om, hvordan virksomheder kan integrere den omkringliggende natur som en del af arbejdslivet, er netop omdrejningspunktet for et nyt forskningsprojekt støttet af den filantropiske forening Velliv Foreningen.
Under covid-19-nedlukningen var mange medarbejdere nødt til at arbejde med afstand og hjemme for at sænke smitterisikoen. Mange har fået erfaring med at rykke kontoropgaver ud i naturen, og det har vist sig at have gavnlige effekter på den mentale sundhed, arbejdsglæden og kreativiteten, skriver Velliv Foreningen i en pressemeddelelse.
Et tidligere projekt i Sverige har vist, at man kunne øge koncentrationsevnen, kreativiteten og trivsel i det hele taget, når man tog kontorarbejdet udenfor
Dorthe Djernis – Projektleder, Fonden for Mental Sundhed
Et nyt toårigt forskningsprojekt vil trække på disse erfaringer og undersøge, hvordan mindre virksomheder kan integrere den omkringliggende natur som en del af arbejdslivet, samt hvordan kvaliteten af sådanne indsatser kan sikres gennem udvikling af konkrete og skalerbare værktøjer.
Forskningsprojektet gennemføres i et samarbejde mellem Fonden for Mental Sundhed, Build på Aalborg Universitet, Roskilde Universitet, Region Hovedstaden, CPH Business og en række eksperter på området.
”Et tidligere projekt i Sverige har vist, at man kunne øge koncentrationsevnen, kreativiteten og trivsel i det hele taget, når man tog kontorarbejdet udenfor,” siger projektleder Dorthe Djernis fra Fonden for Mental Sundhed i pressemeddelelsen.
Kortlægger udviklingspotentiale i landsbyer
Vi slutter ugens uddelingsrundtur med et andet forskningsprojekt støttet af den filantropiske sektor.
I en pressemeddelelse oplyser Realdania, at foreningen støtter et nyt projekt på Aalborg Universitet, hvor forskere fra Institut for Sociologi vil kortlægge udviklingspotentialet i Danmarks landsbyer.
"I Realdania vil vi gerne skabe gode rammer om hverdagslivet på landet – derfor har vi blandt andet været med til at støtte etableringen af 29 klynger, hvor landsbyer samarbejder om fælles mål. Vi håber, at forskningsprojektet vil give os indsigt i, om der er forhold eller forudsætninger, som giver samarbejde og fællesskab særligt gode betingelser for at gro," siger projektchef Simon Harboe fra Realdania.
Forskerne vil blandt andet bruge historiske data og etnografiske undersøgelser til at sige noget om, hvilke relationer og strukturer, der skaber levende landsbysamfund.
”Uanset, hvilket strategisk udgangspunkt man har for udviklingen af landsbyer fremover, så er det helt centralt at kende de sociale og stedsmæssige variationer. Det er vigtigt med viden om såvel landsbyernes socioøkonomi som den lokale tilknytning og deltagelse samt det sociale liv over en bred kam. Hvis vi blot ser på landsbyer ud fra størrelse og beliggenhed, risikerer vi at overse vigtige variationer fra sted til sted – og fra landsby til landsby,” siger Anja Jørgensen, der er professor på Aalborg Universitet.
Resultater fra forskningsprojektet vil løbende blive offentliggjort.