Legepladser, anlæg til udendørs fitness, oplevelsesstier, lystfiskerpladser og bådebroer.
Det er overskrifterne for nogle af de i alt 113 projekter, der nu bliver sat i gang i små danske byer finansieret med 58 millioner kroner fra Nordea-fondens ’Her bor vi’-pulje. De 113 projekter er udvalgt blandt 448 ansøgninger, og en meget stor del af dem har fokus på aktiviteter i det fri.
Med uddelingerne sætter Nordea-fonden samtidig punktum for ’Her bor vi’-puljen efter to år, og i en pressemeddelelse glæder fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller sig over den store virketrang i de små lokalsamfund.
”Den lokale drivkraft lever i bedste velgående, og vi kan se, at beboerne ude i de små bysamfund er meget interesserede i at styrke lokale fællesskaber. Vi er utrolig glade for, at efterspørgslen på at styrke livet i det lokale er så stor. Udendørs mødesteder, der tilgodeser mange forskellige brugere og interesser, er i dén grad i fokus," siger Christine Paludan-Müller.
I alt er der via puljen uddelt 125,9 millioner kroner til 252 projekter.
Novo-milliarder til samarbejde om stamcelleforskning
Flyveturen hen over fondslandskabets seneste uddelinger og bevillinger fortsætter til Novo Nordisk Fonden, der ikke bare står bag ugens, men sandsynligvis også årets største bevilling.
Verdens tredjestørste fond har således netop bevilget op til 2,2 milliarder kroner over en 10-årig periode til oprettelsen af et internationalt forskningscenter, der skal bane vejen for nye og forbedrede behandlingsformer baseret på stamceller.
De senere års landvindinger inden for stamcelleforskning har åbnet for en dybere indsigt i sygdomsmekanismer samt, at man ved hjælp af stamceller kan reparere beskadiget væv og dyrke nye celler til de fleste organer i menneskekroppen. Stamcellemedicin kan således bane vejen for nye behandlinger mod uhelbredelige sygdomme.
Stamcellemedicin kan virkelig blive en game changer i forhold til at tackle nogle af de største sundhedsproblemer, verden står overfor i dag
Mads Krogsgaard Thomsen – Administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden
Dette er også visionen bag The Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Medicine (reNEW). Det nye center etableres i et partnerskab mellem Københavns Universitet, Murdoch Children’s Research Institute i Melbourne, Australien og Leiden University Medical Center i Holland, og centret får base i København.
”Stamcellemedicin kan virkelig blive en game changer i forhold til at tackle nogle af de største sundhedsproblemer, verden står overfor i dag. Med centeret ønsker Novo Nordisk Fonden både at fremme stamcellebaseret forskning og internationalt samarbejde, men også at styrke vejen fra videnskabelig opdagelse og til udviklingen af nye løsninger, uanset om det er i form af ny innovativ medicinsk teknologi eller nye behandlinger til gavn for patienterne,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse.
Forskningsaktiviteterne i centret begynder straks i det nye år.
Flere penge til forskning i kulturarv
Vi bliver i forskningens verden, hvor 18 forskningsprojekter på danske museer og universiteter netop har fået tilsammen 30 millioner kroner fra Augustinus Fondens nye indsats for forskning i kulturarv.
Samtidig har fonden besluttet at forhøje den samlede indsats fra 60 til 90 millioner kroner over tre år som resultat af meget høj kvalitet i dette års ansøgninger og forventninger om samme høje kvalitet i 2022 og 2023.
Kulturarv er et helt centralt område i Augustinus Fondens filantropiske strategi, og den treårige indsats på området flugter med en ambition om at højne forskningsniveauet og øge indsatsen for forskning i kulturarv i Danmark.
Augustinus Fonden har i år modtaget 103 ansøgninger om støtte for samlet 329 millioner kroner. Både ansøgningsniveaet og kvaliteten i ansøgningerne vidner om aktive og engagerede humanistiske forskningsmiljøer på de danske institutioner, skriver fonden i en pressemeddelelse.
”De 18 udvalgte forskningsprojekter udgør alle forskning på absolut højeste niveau, og så byder de også på en række spændende samarbejder, som kommer til at engagere og brede viden ud i forskningsmiljøerne på en lang række kulturinstitutioner og institutter ved de danske universiteter,” siger Frank Rechendorff Møller, der er administrerende direktør i Augustinus Fonden.
Fondspenge til at tackle coronapandemien
Unicefs bestræbelser på at hjælpe lav- og mellemindkomstlande gennem coronapandemien er omdrejningspunkt for en donation på 3,5 millioner kroner fra William Demant Fonden.
Pengene skal ifølge en pressemeddelelse fra fonden især bruges til at sikre leverancer af vacciner, beskyttelsesudstyr og behandlingsmuligheder for børn, familier og sundhedspersonale.
Når samfundet bliver ustabilt og voksne bliver syge, bliver børnene og deres udviklingsmuligheder hårdt ramt
Lars Nørby Johansen – Formand, William Demant Fonden
Unicefs aktuelle mål er at levere to milliarder vacciner inden udgangen af første kvartal 2022 og har mere langsigtede mål om tre milliarder vacciner og 900 millioner test.
”Når samfundet bliver ustabilt og voksne bliver syge, bliver børnene og deres udviklingsmuligheder hårdt ramt, og deres behov bliver ikke opfyldt. Med vores donation ønsker vi at være med til at lette situationen for børn, familier og sundhedspersonale i udsatte samfund og yde vores til at få verden på fode igen. De vigtigste skridt på denne vej er vacciner og bæredygtig sundhedsinfrastruktur,” siger formanden for William Demant Fonden Lars Nørby Johansen.
Unges stemme skal styrkes på Folkemødet
I dagene 16.-19. juni næste år holdes der Folkemøde i Allinge på Bornholm, og da er det både Tuborgfondet og Foreningen Folkemødets håb, at rigtig mange unge finder vej til den årlige demokratifestival.
I den forløbne uge indgik Tuborgfondet og Folkemødet et partnerskab, hvor målet er at engagere 18.000 unge i arrangementet i Allinge de kommende fem år. Den fælles ambition er at sikre unges repræsentation og styrke unges stemme på Folkemødet, skriver partnerne i en fælles pressemeddelelse.
Sekretariatschef Peter Giacomello fra Tuborgfondet ser frem til at invitere flere unge med i samtalerne på Folkemødet.
”Demokrati handler netop om, at alle skal have mulighed for at blive hørt og bruge sin stemme. Derfor er det også vigtigt, at de 16-30-årige bliver endnu stærkere repræsenteret på landets største demokratifestival. Vi glæder os til at samarbejde med Folkemødet om at gøre det nemmere for unge at tage aktiv del i det årlige Folkemøde,” siger Peter Giacomello.
Konkret bliver der blandt andet åbnet for et nyt campområde, hvor 2000 unge kan overnatte billigt.
Tuborgfondet støtter projektet med 8,6 millioner kroner i perioden 2022-2026.
Nyt videnscenter om partnerskaber
Når et nyt videnscenter om partnerskaber lanceres den 2. februar 2022 på Københavns Universitet, er det blandt andet takket være en bevilling på 25 millioner kroner fra den filantropiske forening Realdania.
Danmark har en stærk tradition for at skabe forandringer gennem brede partnerskaber
HKH Kronprinsesse Mary
Det nye center får navnet 'Crown Princess Mary Center – solving problems through research and partnerships' og skal binde tværfaglige forskningsmiljøer sammen med myndigheder, virksomheder og civilsamfundets organisationer. Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.
HKH Kronprinsessen, som lægger navn til centret og tilknyttes dets ’Advisory Committee’, fylder 50 år tre dage senere.
”Danmark har en stærk tradition for at skabe forandringer gennem brede partnerskaber. Og her er forskningen en vigtig medspiller. Jeg ser frem til, at vi med det nye center kan gøre forskernes indsigter og metoder tilgængelige for beslutningstagere og bidrage med viden, der inspirerer til innovative løsninger til gavn for os mennesker og vores samfund,” udtaler Kronprinsesse Mary.
Mary Fonden støtter piger i Burkina Faso
Og nu, vi er ved Kronprinsesse Mary, kan vi passende fortsætte med nyheden om, at Mary Fonden i år giver sin særlige donation til Gisèle Kambou-centret i Burkina Faso.
Centret hjælper blandt andre piger, der har været udsat for voldtægt eller omskæring. HKH Kronprinsessen, der er formand for Mary Fonden, ønsker med donationen at bidrage til, at flere piger sikres adgang til en uddannelse og dermed en bedre fremtid, skriver fonden i en pressemeddelelse.
Burkina Faso er et af verdens fattigste lande og præget af klimaforandringer, konflikt og ustabilitet. Omkring syv procent af befolkningen lever som internt fordrevne. Det har alvorlige konsekvenser – især for de mest sårbare grupper, som ofte er piger og kvinder.
Fondsdonationen på 50.000 dollars – svarende til cirka 325.000 kroner - til Gisèle Kambou-centret er øremærket til at støtte, at pigerne i centeret får adgang til eller kan fortsætte deres uddannelse.
Penge til 10 humanitære organisationer
10 humanitære organisationer er udpeget som modtagere af 100.000 kroner hver fra Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld, der ejer Sol og Strand Feriehusudlejning.
Det er andet år i træk, at den erhvervsdrivende fond giver penge til 10 humanitære organisationer. I år sker det efter, at fonden i løbet af efteråret har fået input til fordelingen af pengene fra blandt andre danske og udenlandske feriegæster, ejere af udlejningssommerhuse og Sol og Strands medarbejdere.
Kombineret med bestyrelsens egne ideer og vurderinger har det ført til, at blandt andre ADHD-foreningen, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade og Læger Uden Grænser har fået penge.
”Vi kan se af ansøgningerne – og af de tilbagemeldinger, vi får fra sidste års modtagere af donationer fra Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld – at pengene gør en vigtig forskel for mange af de mennesker, som har det svært og er udfordret. Og det gælder både i Danmark, men også uden for de danske grænser,” siger formanden for fondens bestyrelse Jens Stadum i en pressemeddelelse.
Støtte til at øge interessen for naturvidenskab
Årets sidste gennemgang af nye, udvalgte fondsuddelinger slutter hos Poul Due Jensens Fond, som på sit december-bestyrelsesmøde vedtog donationer for 28,1 millioner kroner.
Blandt de projekter, der har fået en opadvendt tommelfinger, er flere aktiviteter, som skal fremme børn og unges interesse for naturvidenskab. Det gælder blandt andet DTU Skylab, som modtager 800.000 kroner til ’Next Generation Water Action’ i 2022.
Fonden støtter også udvidelsen af tre eksisterende vandprojekter i Togo, Nepal og Kenya, der hver får mellem 3,3 og 4,7 millioner kroner.
Og endelig giver Poul Due Jensens Fond en halv million kroner i nødhjælp til Tigray-regionen i Etiopien via Planbørnefonden. Midlerne vil indgå i en større indsats for at hjælpe ofrene for konflikten mellem Ethiopian National Defense Force og Tigray Peoples Liberation Front.