Rundturen blandt ugens uddelinger i den danske fondssektor starter i Aarhus, hvor den nystiftede Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens Familiefond netop har uddelt sine første otte legater.
Fundats omtalte i november 2020 den nye fond, som på sin hjemmeside bruger det noget kortere og mere mundrette navn Kirsten og Gunnar Fonden. Fonden kigger særligt velvilligt på ansøgninger fra kunst- og kulturlivet i Danmarks næststørste by, og målet er at gøre Aarhus smukkere.
De otte første legatmodtagere, som hver modtager 250.000 kroner, er blevet udvalgt blandt 71 ansøgninger, skriver Lokalavisen Aarhus.
Kirsten Hjortholm Olsen var i en lang årrække overlæge på Aarhus Universitetshospital. Sideløbende drev parret gården Asmusgård i Lystrup, som var hendes barndomshjem. Det var også på Asmusgård, at Gunnar Steen Jacobsen etablerede vinfirmaet Bichel Vine.
Udover legaterne donerer fonden to millioner kroner til en skulptur til de nye havnearealer ved Aarhus Havn og et antal malerier for samlet en million kroner til udsmykning af hospitalerne i Aarhus Kommune.
Hæderslegat til snedkere
Fra Aarhus går turen til Helsingør, hvor snedkerne Mette Bentzen og Lasse Kristensen fra snedkerværkstedet og galleriet Egeværk netop har modtaget et hæderslegat på 230.000 kroner fra Peter, Ingrid og Ralph Hernøe's Almennyttige Fond.
Flere lokale medier skriver, at Peter, Ingrid og Ralph Hernøe's Almennyttige Fond har valgt at honorere de to ambitiøse og nytænkende snedkere for parrets kunstneriske indsats i en svær håndværksmæssig og kunstnerisk niche.
Fondsbestyrelsen håber, at Mette Bentzen og Lasse Kristensen vil fortsætte den danske tradition for snedkerhåndværk, fremgår det blandt andet af fondens begrundelse for tildelingen af legatet.
”Vi er stolte som paver og meget taknemmelige for den store anerkendelse. Og det, der gør os allergladest, er, at Peter, Ingrid og Ralph Hernøe's Almennyttige Fond skriver, at vi gennem vores arbejde har demonstreret, at ’uden håndværk, ingen fornyelse’. Det ligger helt i tråd med de værdier, der er den røde tråd i vores arbejde," siger Mette Bentzen til Sjællandske Medier.
Dansk migræneforsker får hjerneforskningspris
Vi fortsætter i en lidt anden boldgade, økonomisk såvel som tematisk, med Lundbeckfondens årlige uddeling af verdens største hjerneforskningspris, The Brain Prize.
De 10 millioner kroner, som følger med prisen, skal i år deles mellem fire forskere fra Danmark, USA, Storbritannien og Sverige.
Forskerne modtager prisen for at opdage en central biologisk mekanisme, der er med til at udløse migræneanfald. Forskningen har ført til udvikling af nye medicinske behandlinger mod migræne – behandlinger, som radikalt kan forbedre livet for mange hårdt ramte migrænepatienter.
Migræne er en alvorlig neurologisk lidelse, som mindst 640.000 danskere lider af. Nogle patienter er så hårdt ramt, at de hver måned oplever mindst 15 migræneanfald.
”De fire prisvindere har bidraget til klinisk anvendelige, og effektive, klassifikationer af forskellige typer af migræne – og i forlængelse af det også påvist de nøglemekanismer, der ligger bag lidelsen. Det har ført til udvikling af en ny type behandling – og det rummer også perspektiver, når det handler om skabe endnu flere nye behandlinger mod migræne fremover. De fire prismodtageres arbejde med migræne er et bemærkelsesværdigt eksempel på basal og klinisk forskning, der har givet konkrete og vigtige resultater,” siger formanden for prisens bedømmelseskomité, professor Richard Morris, i en pressemeddelelse fra Lundbeckfonden.
Den danske prismodtager, professor i klinisk neurologi Jes Olesen, har brugt hele sit professionelle liv på at få migræne accepteret som en neurologisk lidelse.
”Jeg er derfor utrolig glad for den store anerkendelse, der ligger i at modtage The Brain Prize. Det er med til at forbedre anerkendelsen af migræne som en vigtig og udbredt sygdom. Selv i det internationale forskermiljø har den været miskendt. Det vil prisen rette op på, og den vil resultere i øget forskning på området,” siger Jes Olesen.
Lundbeckfonden har uddelt The Brain Prize hvert år siden 2011. Prisen overrækkes af H.K.H Kronprins Frederik ved en ceremoni i København den 25. oktober.
Støtte til startup-virksomheder med bæredygtighedsfokus
Det vrimler med nystartede danske virksomheder, som udvikler innovative og digitale løsninger – heriblandt løsninger, som har potentiale til at skabe mere bæredygtige byer og bygninger at bo i. 15 af disse startup-virksomheder hjælpes nu på vej af den filantropiske forening Realdania og Industriens Fond gennem et nyt mentoring-program, Urbantech Mentoring.
Blandt de udvalgte virksomheder er Cogo, der via en app gør det nemmere at få overblik over alle tilgængelige grønne og delevenlige transportmidler, og virksomheden SorptionShade, der har udviklet et solpanel, som kan anvende solenergien til at opvarme eller nedkøle bygninger.
”Selvom alle 15 startup-virksomheder stadig er i et tidligt stadie med deres ide, indeholder de alle enorme potentialer. Både dansk og international byudvikling skriger efter innovative og bæredygtige løsninger, og mange kigger i retning af Danmark, fordi vi har et stærkt ry i forhold til bæredygtig byudvikling. Derfor vil vi gerne fremme, at flere danske startups-virksomheder kan vokse og konkret sætte deres digitale løsninger i spil i udviklingen af fremtidens bæredygtige byer – både i Danmark og i udlandet,” siger Simon Kofod-Svendsen, projektchef i Realdania, i en nyhed på Realdanias hjemmeside.
Urbantech Mentoring er en dansk ’lillebror’ til det internationale accelerationsprogram Urbantech, som Realdania, Industriens Fond samt virksomhederne Cowi, VKR/Velux og EWII står bag.
”Vores indsatser inden for iværksætteri i byggebranchen har vist os, at der findes en spændende underskov af danske iværksættervirksomheder. De kan bringe ny teknologi og bæredygtige forretningsmodeller ind i sektoren, og med den rette hjælp kan de udvikle sig til eksporterende vækstvirksomheder, der bidrager med innovation og unikke kompetencer til det danske økosystem. Den udvikling vil vi gerne støtte op om,” siger Thomas Hofman-Bang, der er administrerende direktør i Industriens Fond.
De 15 udvalgte startups får blandt andet adgang til en digital platform, matches med mentorer og iværksættere gennem hele processen og får fysisk base i Bloxhub i Blox i København.
Fire kunstpriser uddelt
Uddelingsrundturen slutter med Ny Carlsbergfondet, som netop har uddelt fire priser på tilsammen 900.000 kroner til personer, der, som fonden udtrykker det, yder en ”særlig indsats” i den danske kunst- og museumsverden.
De fire prismodtagere er Nina Beier og Kathrine Ærtebjerg, der modtager Ny Carlsbergfondets kunstnerlegater på 200.000 kroner til hver, direktør for Den Hirschsprungske Samling Gertrud Oelsner, som hædres med Carl Jacobsens Museumsmandslegat på 200.000 kroner, og museumsinspektør på Louisiana Kjeld Kjeldsen, der får Ny Carlsbergfondets Hæderslegat på 300.000 kroner.
Ny Carlsbergfondets Kunstpriser uddeles hvert år i anledning af brygger Carl Jacobsens fødselsdag den 2. marts.