Forskning er fællesnævner for to af de store bevillinger fra den danske fondssektor i den forgangne uge.
Carlsbergfondet har sat navne på modtagerne af i alt 286 millioner kroner til dansk grundforskning. Dermed fortsætter fonden sin strategiske målsætning om at understøtte og fremtidssikre vilkårene for den ypperste grundforskning inden for naturvidenskab, humaniora og samfundsvidenskab.
Årets uddelinger skal bruges til at afdække så forskellige emner som den eksperimenterende velfærdsstat, omdannelse af CO2 til bæredygtige basiskemikalier, etiske principper for politikeres brug af evidens i beslutningstagning og eksperimentelt udstyr til studier af kvantekomponenter til quantum computing.
Bevillingerne er givet på baggrund af en vurdering af 589 indkomne ansøgninger.
”Jeg er glad for, at vi med årets uddeling igen kan igangsætte vigtige forskningsaktiviteter ledet af en lang række af landets mest visionære unge og etablerede forskere. Vi ønsker at sikre generationsskiftet på danske universiteter ved at kanalisere en stor del af vores midler ud i forskningens vækstlag gennem vores postdocstipendier og bevillinger til nyansatte lektorer. Samtidig dækker vi et stort behov for forskningsinfrastruktur, som kan understøtte og fremtidssikre vilkårene for den ypperste grundforskning,” siger Carlsbergfondets bestyrelsesformand Flemming Besenbacher i en pressemeddelelse.
Dykker man ned i, hvor de 286 millioner kroner lander, tegner postdocniveauet sig for knap 57 millioner kroner i form af Reintegrationsstipendier og Internationaliseringsstipendier.
På den internationale scene styrkes samarbejdet med Oxford Universitet via en ny række postdocstipendier til ’Visiting Fellowships’ for i alt ni millioner kroner. Dermed fortsætter Carlsbergfondet sit bidrag til det eliteprogram, der blev søsat i 2019, hvis formål er at give særligt talentfulde yngre forskere muligheder for at opnå forskningserfaringer i et internationalt elitemiljø.
I alt 12 forskere modtager et ’Visiting Fellowship’, og de kan nu se frem til at tilbringe to år ved et af verdens allerbedste universiteter.
”Jeg ser meget frem til at følge vores nye Visiting Fellows i Oxford, som ud over at indgå i et eliteforskningsmiljø også bliver tilknyttet et af Oxfords hæderkronede colleges, Linacre College, hvor de vil indgå i et stærkt fagligt og socialt fællesskab. Jeg håber og tror, at disse særlige muligheder vil skabe grobund for et frugtbart ophold, som vil komme vores postdocs til gavn i deres senere karriere. Samtidig vil de bringe erfaringer om, hvordan man skaber et internationalt elitemiljø, med hjem til dansk forskning,” siger Flemming Besenbacher.
Carlsbergfondet kanaliserer også godt 120 millioner kroner ud i det spirende lektorniveau. Således modtager 27 yngre nyansatte lektorer et ’Young Researcher’-stipendium. Formålet med dette virkemiddel er at give yngre talenter mulighed for at stå på egne ben ved at etablere en selvstændig forskergruppe omkring sig.
Samtidig er der bevilget 17 millioner kroner til 21 ét-årige Monografistipendier til førende, etablerede forskere inden for humaniora eller samfundsvidenskab, der sigter mod publicering af en banebrydende monografi eller doktorafhandling.
Endelig uddeler fonden 67 millioner kroner under virkemidlet Forskningsinfrastruktur, der har til formål at styrke eksisterende forskning og muliggøre nye ideer.
Fra Sydney til København
For seks år siden modtog den australske professor Michael Davies et Laureate Research Grant på 40 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Det fik ham til at udskifte positionerne som direktør på The Heart Research Institute i Sydney og professoratet på Sydneys Universitet med Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet.
De seks år er ved at være gået, men Michael Davies bliver i København. Han har nemlig netop modtaget endnu et Laureate Research Grant, denne gang på 35 millioner kroner, fra Novo Nordisk Fonden til sin forskning i, hvordan modifikationer af proteiner spiller ind i deres gavnlige eller skadelige roller for kroppen.
For Michael Davies betyder bevillingen, at han kan fortsætte i et forskningsmiljø, der efter hans mening er ”cutting edge,”, og hvor han også fremadrettet har stor frihed til at lave banebrydende forskning.
”En bevilling af den her størrelse giver meget stor frihed i forhold til at lave store, langsigtede forskningsprojekter i stedet for at skulle lave nye fondsansøgninger hvert år. Derudover har Danmark et meget stærkt forskningsmiljø inden for proteinkemi, og der er også rigtig mange store virksomheder inden for feltet samt små opstartsvirksomheder. Sidst, men ikke mindst, har vi med Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet både teknologien og forskerne til at udføre verdensklasseforskning,” siger Michael Davies i en pressemeddelelse fra fonden.
Michael Davies var blandt de første forskere til at modtage et Laureate Research Grant fra Novo Nordisk Fonden. Siden 2012 har Novo Nordisk Fonden gennem programmet uddelt i alt 655 millioner kroner fordelt på 16 bevillinger.