William Demant Fonden er nyt medlem af foreningen Fondenes Videnscenter. Optagelsen af det 44. medlem blev godkendt på et bestyrelsesmøde onsdag 17. juni – dagen efter, at formanden for William Demant Fonden, Lars Nørby Johansen, i et stort interview i Fundats opfordrede danske fonde til at slutte sig sammen i en fælles organisation med det formål klart og offensivt at tydeliggøre fondenes indsatser på donationsområdet og samfundsmæssige betydning.
”Vi har med åbne arme modtaget William Demant Fonden som nyt medlem af Fondenes Videnscenter. Vi vil gerne være en større og stærkere forening, så at de nu også er med, er rigtig, rigtig godt,” siger formanden for Fondenes Videnscenter og direktør i Villum Fonden, Lars Hansen.
Han fortæller, at optagelsesprocessen med William Demant Fonden har været i gang i et stykke tid.
Brancheorganisation skal ikke være lobbyorganisation
I Fundats´ interview med Lars Nørby Johansen kritiserede han ikke Fondenes Videnscenter for det arbejde, der er udført de seneste to år. Men William Demant Fondens formand betonede et stærkt ønske om at få oprettet en brancheorganisation for danske fonde, som mere offensivt går ud og fortæller så faktuelt som muligt om fondenes indsats ikke kun på donationsområdet, men også på hele ejerskabsområdet.
Lars Nørby Johansen understregede samtidig, at en brancheorganisation for fonde ikke skal være en traditionel lobby- eller interesseorganisation med den opgave at varetage fondenes interesser over for blandt andre politikere og organisationer.
”En egentlig lobbyorganisation er jeg skeptisk over for. Fondene i Danmark er så mangfoldige og har så mange forskellige interesserer, at jeg ikke tror, det giver mening med én interesseorganisation, der skal favne alle fonde som forhandlingspartner over for eksempelvis ministerier. Dén opgave varetages bedre af de store fonde. Men på oplysnings- og formidlingsområdet tror jeg bestemt godt, at en brancheorganisation vil kunne skærpe indsatsen,” lød det fra Lars Nørby Johansen.
Jeg har med stor interesse læst hans synspunkter. Jeg er fuldstændig enig i, at der er et kæmpepotentiale i at synliggøre fondene og de filantropiske foreningers betydning endnu mere, end det allerede sker.
Lars Hansen – formand, Fondenes Videnscenter
Og på spørgsmålet om, hvem der efter Lars Nørby Johansens mening skal tage initiativ til en sådan brancheorganisation, svarede han:
”Det kan jo eventuelt vokse ud af Fondenes Videnscenter, og ellers må den kreds af fonde, som er med i videnscentret, vurdere, hvordan man kan accelerere formidlingsindsatsen,” sagde Lars Nørby Johansen.
Plads til at gøre mere på oplysningssiden
Lars Hansen, der har været formand for Fondenes Videnscenter siden stiftelsen i december 2017, understreger, at han er meget enig i Lars Nørby Johansens ønske om mere oplysning især om fondenes samfundsmæssige betydning.
”Nørby Johansen er jo en klog mand, og jeg har med stor interesse læst hans synspunkter. Jeg er fuldstændig enig i, at der er et kæmpepotentiale i at synliggøre fondene og de filantropiske foreningers betydning endnu mere, end det allerede sker. Det er sådan set også derfor, at Fondenes Videnscenter blev skabt for et par år siden, hvilket skete for dels at være en medlemsorganisation til erfaringsudveksling og netværksaktiviteter, dels at synliggøre og gøre klart for omverdenen, hvad fondene gør på både den filantropiske side og ejersiden,” siger Lars Hansen.
Han afviser dog klart, at Fondenes Videnscenter vil tage initiativ til en brancheorganisation.
”Jeg vil ikke afvise, at der måske på et tidspunkt er brug for en brancheorganisation, men det er ikke videnscenterets opgave. Vi er født til at skabe viden via analyser m.v., og vi holder fast i, hvad det er, vi er sat i verden for. Men jeg er helt enig i, at der er plads til at gøre endnu mere på oplysningssiden, og jeg synes, at bemærkningerne fra Nørby Johansen understreger, hvor rigtigt det var, at vi fik skabt videnscentret. Og det er dejligt, at de nu er med i klubben til at styrke videnscenterets aktiviteter,” siger Lars Hansen.
– Så når Nørby Johansen siger, at en brancheorganisation kan vokse ud af Fondenes Videnscenter, vil I ikke tage handsken op?
”Som jeg ser det, er handsken først lige syet, vi har selv været med til at sy den, og nu er vi i gang med at klø på. Det er helt naturligt, at der er nogen, som synes, at det kun kan gå for langsomt med at lave endnu mere, men jeg synes, vi er kommet godt fra start i videnscenteret. Om det skal udvikle sig til noget mere, er jo op til medlemmerne. Foreningen er skabt med et formål, og så kan jeg ikke bare sige, at nu skal vi til at lave noget andet,” siger Lars Hansen.
10-20 største fonde har fælles interesser
Lars Nørby Johansens understregning af, at det vil være umuligt at drive lobbyvirksomhed på vegne af alle Danmarks fonde, fordi de er så mangfoldige og har så mange forskellige interesser, er Lars Hansen helt på bølgelængde med.
”Hvis jeg tager videnscenterkasketten af og tager min fondsdirektørkasket på, er jeg enig med Nørby Johansen i, at det måske godt kan være, der skal tales med mere fælles stemme fra de 10-20 største erhvervsdrivende fonde. De har absolut nogle fælles interesser. Men jeg er ikke sikker på, at det behøver at være en brancheorganisation,” siger Lars Hansen.
Med videnscenterkasketten tilbage på hovedet, fortsætter han:
En sådan bredde gør, at man ikke kan lave fornuftigt public affairs arbejde.
Lars Hansen – formand, Fondenes Videnscenter
”En af grundene til, at vi i Fondenes Videnscenter meget bevidst har valgt ikke at være brancheforening er netop, at vi spænder lige fra Novo Nordisk Fonden til langt mindre fonde, som uddeler én-to millioner kroner om året, og vi repræsenterer både erhvervsdrivende og almennyttige fonde. En sådan bredde gør, at man ikke kan lave fornuftigt public affairs arbejde – feltet er ganske enkelt for stort til, at vi ville kunne tale med én fælles stemme over for politikere om eksempelvis rammebetingelser,” siger Lars Hansen.
Nogle gange kan det ifølge Lars Hansen være en udfordring for videnscentret at stå bag analyser, som afføder spørgsmål fra blandt andre journalister, men som medarbejderne ikke skal og må have holdninger til.
”Når vi offentliggør nye tal for, hvor meget fondene for eksempel har delt ud til kultur, afføder det en masse spørgsmål fra journalister og andre, og der er vi som videnscenter nødt til at trække følehornene til os. Det er ikke vores opgave at politisere den viden, vi fremlægger, og have holdninger til, hvad analyserne skal betyde politisk og rammebetingelsesmæssigt. Vi lægger derimod vores viden frem og gør vores ypperste for at hjælpe til med at gøre debatten om fonde mere robust og datagrundlaget bedre,” fastslår Lars Hansen.