Leo Fondet har netop taget hul på sine overvejelser omkring den fremtidige struktur for ejerskabet af medicinalvirksomheden Leo Pharma og sonderer blandt andet terrænet i forhold til en børsnotering. Den mulige entré på fondsbørsen giver særdeles god mening for én af Danmarks førende eksperter i erhvervsfondsledelse.
Ifølge Steen Thomsen, der sidste år tiltrådte som Novo Nordisk Foundation Professor of Enterprise Foundations på Copenhagen Business School (CBS), er der således flere gode argumenter for, at Leo Fondet og andre fonde i samme vægtklasse overvejer at børsnotere deres datterselskaber.
”Jeg mener, at der er flere danske, fondsejede selskaber, der godt kunne overveje at blive børsnoteret: Dels på grund af de governance-fordele, en børsnotering indebærer, og dels på grund af den stabiliserende kapital – en buffer – som børsnoteringen også gerne skulle medføre, og som er god at have med sig, hvis der en dag opstår noget uforudset,” siger Steen Thomsen til Fundats.
Professorens forskning sætter en grundlæggende tyk streg under, at det historisk set har været en god forretning at gå på børsen.
Jeg tror også, at det skyldes, at børsnoteringen fungerer som et godt vækkeur for søvnige fondsbestyrelser.
Steen Thomsen – Novo Nordisk Foundation Professor of Enterprise Foundations, CBS
”Min forskning viser, at hvis du tager de danske fondsejede datterselskaber, der er blevet børsnoteret, og sammenligner med de selskaber, hvor fondene ikke har valgt en børsnotering, er afkastet faktisk højere i de børsnoterede. Man kan måske tro, at det skyldes, at børsen helst vil have de ’gode selskaber’, men jeg tror også, at det skyldes, at børsnoteringen fungerer som et godt vækkeur for søvnige fondsbestyrelser, der vækkes af en alarm, hvis kursen falder. Så det kan godt være, at selve dét at være børsnoteret især for fondsejede virksomheder kan være en velfungerende, supplerende governance-mekanisme. Kombinationen af det lange, seje ejerskab koblet med kapitalmarkedets hurtige signaler kan være en rigtig god model for fonde, der mangler et profit-drive i fondsbestyrelsen, hvis de vel at mærke ikke begynder at gå i panik, hvis kursen falder,” pointerer Steen Thomsen.
Behov for betydelige investeringer
Når Leo Fondet overvejer at ændre den nuværende eneejerstruktur og blandt andet vurderer pro et contra i forhold til en børsnotering, hænger det ifølge Leo Fondets administrerende direktør Jesper Mailind snævert sammen med Leo Pharmas nye strategi frem mod 2030. Strategien fra Danmarks ældste medicinalvirksomhed kræver således tilførsel af yderligere kapital.
”Vi vurderer, at det vil være en god idé at overveje forskellige alternativer for at sikre bedst mulig udvikling for selskabet – herunder de bedste muligheder for at tiltrække yderligere kapital. Som lægemiddelselskab kræver det store investeringer i forskning og udvikling for at være innovativ. Leo Pharmas meget ambitiøse 2030-strategi skal gøre selskabet mere innovativt, og det kræver ganske betydelige investeringer. Leo Pharma er velkapitaliseret på den korte og mellemlange bane, men vi synes, det er rettidig omhu at sikre mere fleksibilitet til at finansiere selskabet på længere sigt,” siger Jesper Mailind.
Leo Pharma er velkapitaliseret på den korte og mellemlange bane, men vi synes, det er rettidig omhu at sikre mere fleksibilitet til at finansiere selskabet på længere sigt.
Jesper Mailind – administrerende direktør, Leo Fondet
Netop muligheden for at tilvejebringe kapital til at realisere ellers umulige kommende projekter kan ifølge Steen Thomsen være et tungtvejende argument for at overveje en børsnotering.
”I den forbindelse er det vigtigt at gøre det, mens legen er god – altså når det går godt i selskabet og økonomien. Man kan ikke gøre det, mens man er i problemer. Lige nu er aktiemarkedet godt – faktisk overraskende godt i lyset af corona – og historien viser, at det bliver det ikke ved med at være. Det går op og ned både i showbusiness og på aktiemarkedet,” fastslår CBS-professoren.
Omkostninger forbundet med børsnotering
Steen Thomsen understreger, at en børsnotering også indbefatter ulemper – eller i hvert fald opmærksomhedspunkter – som fonde skal være opmærksomme på. Én potentiel ulempe er de kortsigtede krav fra markedet, en anden er øgede krav til transparens og deraf følgende mere presseomtale.
”Jeg ved dog, at der er fonde, som sætter stor pris på ikke at have datterselskabet børsnoteret og dermed ikke være pålagt den grad af åbenhed, man som børsnoteret selskab har for eksempel i forbindelse med fremlæggelsen af sit kvartalsregnskab. Man skal også være opmærksom på, at der er nogle store, faste omkostninger forbundet med børsnoteringen. Det koster simpelthen noget mere i eksempelvis revision,” pointerer Steen Thomsen.
Blandt andet derfor er en børsnotering også kun værd at overveje, hvis selskabet, som Steen Thomsen udtrykker det, ”har en vis størrelse.”
”Det er dog en størrelse, som jeg mener, Leo Pharma har. Men for små virksomheder kan en børsnotering ikke svare sig. Der skal simpelthen være en vis likviditet i aktien for at blive handlet,” siger Steen Thomsen.
Børsnotering én blandt flere muligheder
For Leo Fondet er processen med at vurdere den fremtidige ejerstruktur først lige begyndt. Og direktør Jesper Mailind understreger over for Fundats, at den mulige børsnotering af Leo Pharma, som blandt andet blev slået stort op i dagbladet Børsen, blot er én blandt flere muligheder.
Det eneste afgørende for os er at finde den bedste platform for Leo Pharmas langsigtede udvikling.
Jesper Mailind – administrerende direktør, Leo Fondet
”Vi skal jo ifølge vores fundats sikre Leo Pharmas evige beståen og succes. Som erhvervsdrivende fond forholder vi os til, hvad der står i vores fundats og til anbefalingerne til god fondsledelse, hvor der står, vi bør lave en strategi for ejerskabet af vores erhvervsaktiv. Det er afgørende for os at være den bedste ejer af Leo Pharma ved at skabe de bedst mulige rammer for selskabets vækst og succes, samtidig med at fonden er den kontrollerende aktionær i selskabet. Fondens strategi for engageret ejerskab af selskabet og selskabets egen, nye 2030-strategi har givet anledning til nogle overvejelser omkring, hvorvidt et eneejerskab på langt sigt er det bedste for Leo Pharma, og i den proces kigger vi på alle muligheder. Det eneste afgørende for os er at finde den bedste platform for Leo Pharmas langsigtede udvikling. Vi har ikke besluttet os for en børsnotering – på trods af, hvad Børsen vælger at skrive på forsiden,” siger Jesper Mailind.
I artiklen i Børsen den 20. august om den mulige børsnotering, som Jesper Mailind henviser til, havde avisen blandt andre interviewet Lars Rebien Sørensen. Den tidligere Novo Nordisk-direktør og nuværende formand for Novo Nordisk Fonden anbefalede i avisen Leo Fondet at børsnotere Leo Pharma og kaldte det blandt andet ”den rigtige vej at gå.”
”Men en børsnotering er ‘no free lunch’, for det betyder et opgør med den historisk lukkede ledelsesstruktur, der har været, og det vil for evigt betyde en ændring i transparens, rapporteringsforhold m.v.,” pointerede Lars Rebien Sørensen samtidig over for Børsen.
I forhold til transparens og de governance-fordele, som Steen Thomsen hæfter sig ved i forbindelse med en eventuel børsnotering, understreger Jesper Mailind, at han ikke betragter forskellen som så stor.
”Jeg mener, at en erhvervsdrivende fond, som udøver engageret ejerskab, bestemt kan sikre god governance af sit selskab. Der er ingen tvivl om, at det kan være positivt med udefrakommende signaler, men man kan ikke konkludere, at en erhvervsdrivende fond, som udøver et aktivt, engageret ejerskab, ikke kan skabe den rigtige governance uden en børsnotering,” mener Jesper Mailind.
Usædvanlig åbenhed om overvejelser
– Der har været store artikler ikke kun i dagbladet Børsen, men også i andre store medier om jeres planer og tanker om ny ejerstruktur. Hvad har været din og fondens strategi i forhold til så åbent at fortælle medierne og dermed omverdenen om jeres overvejelser?
”Det hænger sammen med, at nu, hvor Leo Pharma har lanceret sin ambitiøse 2030-strategi, er det naturligt at stille spørgsmålet, hvordan strategien skal finansieres. Derfor har vi valgt at være transparente om, at vi kigger på, hvordan vi kan skabe den bedste ejermæssige struktur til at sikre den ønskede finansieringsstabilitet. Arbejdet med at finde den bedste ejerskabsstruktur kommer til at indbefatte en række af Leo Pharmas medarbejdere og eksterne rådgivere, og derfor vil vi hellere være proaktive og transparente, frem for at det skal sprede sig på anden måde,” siger Jesper Mailind.
Arbejdet med at finde den bedste ejerskabsstruktur kommer til at indbefatte en række af Leo Pharmas medarbejdere og eksterne rådgivere, og derfor vil vi hellere være proaktive og transparente, frem for at det skal sprede sig på anden måde.
Jesper Mailind – administrerende direktør, Leo Fondet
Steen Thomsen ser ikke nogen ulemper ved den meget åbne stil, Jesper Mailind har valgt om fondens ejerskabsstrukturelle overvejelser.
”Det fører formentlig til, at fonden får noget feedback fra investorer, som synes, det lyder interessant, eller de bliver kontaktet af kapitalfonde. Åbenheden kan have samme effekt, som hvis man sætter en virksomhed til salg, og vil føre til diskussioner og diverse henvendelser – samtidig med at medarbejderne nu er forberedt på, at ideen om børsnotering er blevet sået. Jeg synes, det er i orden, om end det er lidt usædvanligt,” siger CBS-professoren.