Startskuddet lyder nu til det hidtil største danske forskningsprojekt om erhvervsdrivende fonde.
Med en bevilling på mindst 10,8 mio. kr. fra 10 erhvervsdrivende fonde skal professor Steen Thomsen fra Center for Corporate Governance på Copenhagen Business School og flere end ti yngre forskere bruge de næste fire år på at kaste lys over langsigtet ejerskab og værdiskabelse i erhvervsfonde i et europæisk perspektiv.
Hele projektet skal efter planen kulminere omkring 2025 med bogen The European Enterprise Foundations, som samler og supplerer forskernes løbende offentliggørelser af resultater og tidsskriftsartikler om i alt otte specifikke temaer på erhvervsfondsområdet (se boks nedenfor).
Projektet skal indhente og behandle statistisk data fra både Danmark, Europa og resten af verden, men projektets blik på fondene bliver i udgangspunktet europæisk.
“Vi mærker en interesse fra udlandet for dét, vi laver, fordi vi inden for forskning i erhvervsfonde er meget langt fremme i Danmark,” siger Steen Thomsen.
Tålmodig kapitalisme
Sammen med sit hold skal han som en del af projektet blandt andet undersøge værdiskabelse i fondskontrollerede, børsnoterede selskaber globalt, som der findes omkring 100 af, ligesom holdet gennem et større detektivarbejde skal indhente data om fondskontrollerede selskaber i Europa.
Derudover vil forskningsholdet også sammenligne værdiskabelse i familieejede selskaber, foreningsejede selskaber og fondsejede selskaber.
Det er jo ikke kun fonde, der tænker langsigtet.
Steen Thomsen – professor, Center for Corporate Governance, CBS
"Det er jo ikke kun fonde, der tænker langsigtet. Familier og foreninger tænker jo også langsigtet. Og det er en interessant diskussion at have," siger Steen Thomsen.
Og interessen for de erhvervsdrivende fondes særlige måde at eje og drive virksomheder på er stor, fordi fondsmodellen med den dens dobbelte fokus på erhverv og ‘purpose’ er en særlig ejerskabsform, forklarer han.
"Jeg mærker en meget klar efterspørgsel efter en mere tålmodig kapitalisme,” siger Steen Thomsen og uddyber:
“Der er en meget aktiv diskussion i øjeblikket om, hvad værdiskabelse egentlig er for noget. For ikke ret længe siden kunne man godt slippe afsted med at sige, at værdiskabelse er afkastet på den investerede kapital. I dag må man sige, at det er bare ikke helt nok. Man bliver i dag nødt til også at se på, hvordan du får det afkast, og om det også er noget, der skaber værdi for det omgivende samfund,” siger Steen Thomsen.
International liga
De i alt ti fonde, der har doneret til forskningsprojektet, ser efter Steen Thomsens vurdering frem til både at få bekræftet deres formodning om, at erhvervsfondsejerskab har en række fordele sammenlignet med andre ejerskabsformer, men samtidig også at blive udfordret i forhold til de steder, hvor modellen kan forbedres.
Samtidig tror jeg også, at fondene har det udgangspunkt, at der er nogle ting, som skal justeres i deres fondskoncerner.
Steen Thomsen – professor, Center for Corporate Governance, CBS
”Jeg tror, at fondene har den opfattelse, at fondsmodellen er en god ting. Men også at det ikke bare er en model, man automatisk ved noget om. Derfor vil de gerne have det belyst, og de forventer, at nogle af de ting, vi finder frem til, vil pege på, at de gør det godt. Samtidig tror jeg også, at fondene har det udgangspunkt, at der er nogle ting, som skal justeres i deres fondskoncerner. Det vil sige, at de forventer, at de kan lære noget af resultaterne af projektet,” siger Steen Thomsen.
Bevillingen fra fondene giver også Center for Corporate Governance på CBS et forspring i international fondsforskning, fortæller seniorrådgiver Claus Richter, som kommer fra stillingen som Venstres partisekretær til ansættelsen på Center for Corporate Governance som COO og i det nye fondsprojekt har en række roller inden for bl.a. projektstyring og stakeholder relations.
"Det er glædeligt, at fondene har givet centeret her mulighed for at forske i erhvervsfondene fra både et europæisk og globalt perspektiv. I projektet løfter vi datasættet fra dansk data til europæiske og globale data. Og det står fondene sådan set helt bag. Og det bringer jo CBS og centeret her op i en anden liga i forhold til andre forskningsinstitutioner rundt omkring i Europa, som gør det muligt for os at række ud til de europæiske erhvervsdrivende fonde," siger Claus Richter.
Forskningsfrihed
Selvom de ti sponsorerende fonde har ønsker og forventninger til forskningsprojektet, så understreger både Steen Thomsen og Claus Richter, at der er absolut forskningsfrihed, også selvom forskningen skulle afdække kritisable forhold hos nogle af bevillingsgiverne.
”Der er ingen bånd, pengene er givet som en donation, og vi kan skrive, hvad vi vil. Det er ret vigtigt – også for fondene – og derfor fremgår det klart af aftalen, at vi har forskningsfrihed. Men der er selvfølgelig dette med, at når man får penge, så bliver man taknemmelig. Og der gælder også et tillidsforhold til de fonde, der har betroet en nogle penge, som betyder, at mangerne vil gøre det godt. Og det er jo helt legitimt, at fondene f.eks. ønsker at finde ud af, om der er nogle ledelsesmodeller, der er bedre, eller hvad der giver mest impact. Men jeg betragter det som min opgave som forsker at få tingene frem. Også hvis vi finder noget, der er kritisabelt. En god ven skal også kunne være kritisk,” siger Steen Thomsen.
Det betyder jo også, at man får udviklet en akademisk base af personer, som kan noget på det her felt.
Claus Richter – COO, Center for Corporate Governance, CBS
Han understreger også et andet aspekt, der gør projektet og forskningen vigtigt. Nemlig muligheden for at holde gang i det forskningsmæssige fokus på erhvervsfonde – en viden som både herhjemme og uden for grænserne kan sammenlignes med en truet dyreart, fordi den er så sjælden.
“Hvis vi falder i søvn i forhold til forskning i andelsselskaber, så kan vi kigge til Sverige for at lære noget. Men hvis vi i Danmark falder i søvn på fondsforskningen, så er der ikke andre steder at gå hen,” siger Steen Thomsen.
En del af ambitionen med det nye projekt er derfor også at så frøene til et nyt internationalt miljø for fondsforskning, så vigtig viden om erhvervsfonde som langsigtede ejere og værdiskabere ikke går tabt.
Om forskningsprojektetProjektet ledes af professor Steen Thomsen, som er professor på Copenhagen Business School.
Projektet titel er ‘Langsigtet ejerskab og værdiskabelse i erhvervsfonde’, og det er inddelt i otte fokusområder:
- Vækst og værdiskabelse i fondsejede danske virksomheder
- Fondsejede virksomheder i Europa
- Værdiskabelse i børsnoterede fondsejede virksomheder (globalt)
- Langsigtet ejerskab i fonde, familier og foreninger
- Fondsledelse og værdiskabelse
- Filantropi og værdiskabelse (impact) i danske fonde.
- CSR og bæredygtighed i fondsejede virksomheder
- Bogudgivelse: The European Enterprise Foundations
Bevillingsgivere: Følgende fonde har doneret penge til projektet:
- Augustinus Fonden
- Carlsbergfondet
- Cowi Fonden
- Interogo Fonden
- Lauritzen Fonden
- Lundbeckfonden
- Leo Fondet via Leo Holding
- Rambøll Fonden
- William Demant Fonden
Derudover donerer Novo Nordisk Fonden et professorat på CBS.
Brug for viden
Der er nemlig brug for mennesker, der ved noget om fonde. Både fra et akademisk perspektiv, men også i praksis hos fondene selv eller myndighederne, vurderer Steen Thomsen.
Derfor håber både Steen Thomsen og Claus Richter, at projektet får succes med at forankre den producerede viden om erhvervsfondene. De fleste af de folk, der ansættes på projektet er yngre mennesker med karrieren foran sig f.eks. post docs, ph.d.-studerende, forskningsassistenter og studentermedhjælpere.
"Det betyder jo også, at man får udviklet en akademisk base af personer, som kan noget på det her felt. Og det er jo også en del af dét, som fondene bag bevillingerne godt kan se er interessant fra et dansk perspektiv: Nu får vi flere ph.d.-studerende, og der kommer et forskningsmiljø omkring det over de næste fire år," siger Claus Richter.
"Ideelt set skulle de så ud at arbejde og være medarbejdere i en fond, nogle af dem, så de blev i miljøet. Fordi det tager lidt tid at sætte sig ind i tingene. Man kan jo ikke bare lige komme ind fra venstre. Og det gjorde da heller ikke noget, hvis de blev ansat i Erhvervsstyrelsen. Bare de ved noget om fonde, så reguleringen, fondsledelsen eller uddelingerne foregår på et vist niveau," slutter Steen Thomsen