#Metoo-kampagnen og opgøret mod sexisme i blandt andet kultur- og mediebranchen, på uddannelsesinstitutioner og i dansk politik har fyldt meget i medierne og den offentlige debat hele efteråret. Og nu går også Tuborgfondet aktivt ind i bestræbelserne på at modvirke sexisme.
Det sker med lanceringen af en pulje på tre millioner kroner under overskriften ‘Tuborgfondet Musikhjælp: Build Live Musik Back Better’.
Aktiviteter og initiativer, der modvirker sexisme i livemusikken, er således af Tuborgfondet pindet ud som et af ni konkrete forslag til temaer, som danske spillesteder med unge som målgruppe frem til den 30. november kan søge om støtte til.
Ifølge sekretariatschef i Tuborgfondet Peter Giacomello er det ”oplagt” at have kampen mod sexisme i livemusikken med på listen over oplagte aktiviteter og initiativer.
Vores støtte afspejler i høj grad, hvad der foregår i virkeligheden – både i den offentlige debat og samfundet generelt.
sekretariatschef, Tuborgfondet – Peter Giacomello
”Vores støtte afspejler i høj grad, hvad der foregår i virkeligheden – både i den offentlige debat og samfundet generelt. Vi følger ligesom alle andre med i medierne og har blandt andet i musikmagasinet Gaffa set beskrevet, at der også i musikbranchen har været issues med sexisme og krænkelser. Derfor synes vi, at det i forbindelse med vores nye pulje målrettet spillestederne er oplagt at sige, at hvis modvirkning af sexisme er en agenda, man vil arbejde med, kan midlerne i denne pulje også gå til det,” siger Peter Giacomello.
Dårlige vaner
Hvad det mere præcist er for initiativer til modvirkning af sexisme, som Tuborgfondet vil se velvilligt på, afhænger ifølge Peter Giacomello af ansøgernes konkrete drømme og ideer.
”Jeg forestiller mig, at det for eksempel kan være støtte til at afdække problemets omfang, arrangere et forløb for spillestedets medarbejdere eller lave initiativer i forhold til gæster og kunstnere. Præcis hvilke ideer, der er til at angribe problemstillingen, er op til de enkelte ansøgere selv at definere. Men for os er udgangspunktet, at vi gerne vil støtte mere viden, mere afdækning og mere træning, så spillestederne bliver bevidste om, hvad man skal, og hvad man ikke skal. Det handler om, at eventuelle dårlige, gamle vaner ikke får lov til at leve videre,” siger Peter Giacomello.
Han pointerer samtidig, at kampen mod sexisme i livemusikken blot er ét af de ni forslag til initiativer, Tuborgfondet i ansøgningsmaterialet nævner som eksempler på støtteområder.
”Får vi en ansøgning om at modvirke sexisme, vil vi kigge positivt på den. Men det her handler ikke kun om sexisme – det er ét af mange elementer i hele projektet. Vi vil også se positivt på en ansøgning, hvor formålet er noget så elementært som at forbedre publikumsoplevelsen til livemusikken,” fastslår Peter Giacomello.
Spillesteder starter fra nul
Puljen på tre millioner kroner er en del af Tuborgfondets nye indsatsområde ‘Kreative Erhverv – vækstlag i rytmisk musik’, som skal sikre unge bedre rammer og vilkår i musikken. Peter Giacomello mener, at den lange, ufrivillige pause, som mange af spillestederne på grund af coronakrisen har været tvunget til at holde siden foråret, er en oplagt mulighed for netop at sikre bedre rammer og bedre forhold foran, på og bag scenerne, når spillestederne igen kan slå dørene op.
”Vi håber, at vi med puljen på tre millioner kroner kan give et bidrag til genstarten af livemusik på nogle af de danske spillesteder med 16-30-årige som målgruppe. Og hvis vi skal sætte ambitionen rigtig højt, er den, at genstarten sker på en bedre måde end før ud fra terminologien ‘Build Back Better’. Spillestederne har en mulighed for at starte fra nul og begynde at operere på en anden måde, end de gjorde før nedlukningen, og det er oplagt at fokusere på nogle problemer, der er anerkendt i branchen omkring diversitet og vækstlaget i den rytmiske musik – men også blandt andet sexisme,” siger Peter Giacomello.
Tuborgfondet forventer, at puljen på tre millioner kroner vil blive splittet op i bevillinger på mellem 10.000 og 100.000 kroner. Der kan maksimalt søges om en kvart million kroner.