Alle danske børn og unge, der har en psykisk syg forælder, skal være i trivsel i 2030.
Sådan lyder den ambitiøse målsætning for et nyt partnerskab mellem Ole Kirks Fond, Psykiatrifonden og Børns Vilkår kaldet ’Spørg mere – så fylder det mindre.’
Ifølge de tre samarbejdspartnere vokser 310.000 børn og unge i Danmark op med en forælder med psykisk sygdom, og kun få af børnene får den hjælp, de har brug for. Det kan føre til mistrivsel i barn- og ungdommen og i værste tilfælde føre til, at børnene senere i livet selv får en psykisk lidelse.
Der er noget motiverende i at sætte ambitiøse målsætninger, fordi vi dermed stiller krav til alle, der er involveret i projektet, om at gøre sig ekstra umage
Karin Skjødt Hindkjær – Direktør, Ole Kirks Fond
Partnerskabet, der vil sikre mere hjælp og støtte til de pågældende børn og unge, er planlagt til at vare frem til 2030.
Direktør i Ole Kirks Fond Karin Skjødt Hindkjær erkender, at partnerskabets målsætning om at bringe alle børn af psykisk syge forældre i trivsel i 2030 er særdeles ambitiøs.
”Men for mig er det netop vigtigt, at vi fra projektets start er særdeles ambitiøse på vegne af de her børn og unge. Der er noget motiverende i at sætte ambitiøse målsætninger, fordi vi dermed stiller krav til alle, der er involveret i projektet, om at gøre sig ekstra umage. Om vi så reelt når målsætningen, må vi se til den tid,” siger Karin Skjødt Hindkjær til Fundats.
Mere proaktiv og mere engageret i partnerskaber
Ole Kirks Fond har de senere år ifølge Karin Skjødt Hindkjær udviklet sig fra at være meget ansøgningsbaseret til også at være udviklingsbaseret, mere proaktiv og mere engageret i partnerskaber.
Og ét af de fokusområder, som fondsbestyrelsen har besluttet sig for at se særligt positivt på, er børn som pårørende.
”I forvejen har vi en god dialog med Børns Vilkår og Psykiatrifonden, og projektet med børn, der har en psykisk syg forælder, adresserer en særdeles vigtig problemstilling, som berører rigtig mange børn. Vi kan via partnerskabet skubbe til en vigtig agenda og forhåbentlig bidrage til, at børnene får mere hjælp, end de gør i dag,” siger Karin Skjødt Hindkjær.
Deler elefanten op i mindre bidder
’Spørg mere – så fylder det mindre’-partnerskabet er planlagt til at vare frem til 2030, men bevillingen fra Ole Kirks Fond på 20 millioner kroner løber i første omgang kun til og med 2024. Ifølge Karin Skjødt Hindkjær er det en helt normal økonomisk tilgang til fondens langvarige samarbejdsrelationer.
Vi er en lille fond med relativt få medarbejdere, så vi kan og skal ikke være fagligt ansvarlige for de partnerskaber, vi indgår i, men derimod arbejde tæt sammen med partnere, der har fagligheden
Karin Skjødt Hindkjær – Direktør, Ole Kirks Fond
”I Ole Kirks Fond har vi en lang tradition for mangeårige samarbejder, så dét, at vores første bevilling går frem til og med 2024, er ikke et udtryk for, at vi ikke forventer at være med frem til 2030. Men når vi går ind i nye projekter med et langt sigte, synes vi, det er fint at dele elefanten op i mindre bidder. En del af vores opgave som fond er at lave en risikominimering i forhold til vores midler, og derfor er det godt at have nogle stop undervejs og vurdere, om det er de rette løsninger, vi sammen med vores partnere arbejder på,” siger Karin Skjødt Hindkjær.
Hun understreger samtidig, at partnerskabet for Ole Kirks Fond ikke kun handler om at være økonomisk bidragyder.
”Vi er en lille fond med relativt få medarbejdere, så vi kan og skal ikke være fagligt ansvarlige for de partnerskaber, vi indgår i, men derimod arbejde tæt sammen med partnere, der har fagligheden. Og sådan er det også i det nye partnerskab: Psykiatrifonden og Børns Vilkår har fagligheden, mens vi ud over den økonomiske del indgår engageret i arbejdet med at finde ud af, hvordan vi samlet set kan få flyttet noget for de her børn,” siger Karin Skjødt Hindkjær.
Børn ved ikke, hvilket humør forældre er i
Ifølge en rapport, de tre partnere netop sammen har færdiggjort, trives de pårørende børn og unge langt dårligere end andre børn og unge. De er i højere grad ensomme og har meget fravær i skolen.
Helle Tilburg Johnsen, der er vicedirektør i Børns Vilkår, kan med udgangspunkt i Børnetelefonen fortælle om udbredt mistrivsel blandt mange børn og unge af forældre med psykisk sygdom.
”Nogle fortæller om en uforudsigelig hverdag, hvor de ikke ved, hvilket humør mor eller far er i, når de kommer hjem fra skole. Andre giver udtryk for ensomhed, fordi de er alene med deres tanker og bekymringer. De tager ofte et for stort ansvar på sig for at få hverdagen derhjemme til at fungere, men det ansvar skal ingen børn og unge stå med,” siger Helle Tilburg Johnsen i en pressemeddelelse.