Gratis tandlæge til unge mellem 18 og 21 år, begravelse af boligjobordningen og sænkelse af klasseloftet i de mindste skoleklasser.
Disse emner tog de fleste af overskrifterne, da den socialdemokratiske regering sammen med SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Alternativet og Kristendemokraterne i går (mandag 6. december, red.) præsenterede finansloven for 2022.
Men godt gemt på side 21 i den 26 sider lange tekst, som præsenterer hovedelementerne i aftalen, finder man en lille nyhed, som utvivlsomt vækker overordentlig stor glæde hos den erhvervsdrivende fond Den Blå Planet, Danmarks Akvarium. Aftalepartierne har således som en del af 2022-finanslovsaftalen besluttet at afsætte et ekstraordinært tilskud på 11,5 millioner kroner til Den Blå Planet.
Dermed bliver det økonomisk trængte akvarium på Amager for andet år i træk reddet på målstregen.
I 2020 var den administrerende direktør Den Blå Planet Jon Diderichsen flere gange ude at appellere til regering og Folketinget om ekstraordinær støtte for at kunne sikre økonomi til at betale medarbejderlønninger, mad til dyrene samt elregninger og andre store driftsomkostninger. Appellerne rettet mod Christiansborg kom der ikke noget ud af – i stedet trådte den filantropiske forening Realdania og Knud Højgaards Fond til på målstregen lige før jul og reddede med en samlet bevilling på 61 millioner kroner reelt Den Blå Planet fra konkurs.
Her ét år senere har akvariet på ny store økonomiske udfordringer oven på endnu et år, hvor de udenlandske turister grundet corona har holdt sig væk – og Jon Diderichsen har i løbet af sommeren og efteråret igen været i flere medier for at appellere om økonomisk hjælp.
I sidste uge var Fundats i kontakt med både Realdania og Knud Højgaards Fond, og herfra blev tommelfingrene umiddelbart vendt nedad i forhold til at ville bidrage med hele eller dele af det beløb på 15 millioner kroner, som akvariet indtil finanslovsaftalen stod og manglede for at kunne betale sine regninger og lønninger i 2022.
Realdania: Andre parter må træde til nu
Ifølge filantropidirektør i Realdania Nina Kovsted Helk bliver de 300 millioner kroner, som Realdania bevilgede til opførelsen af Den Blå Planet, og den ekstraordinære bevilling på 46 millioner kroner i december 2020 formentlig ikke efterfulgt af flere penge.
”Det er ikke umiddelbart vores plan at bidrage med yderligere midler. Vi vil nu overlade det til andre parter at træde til i forhold til at holde hånden under driften af Danmarks nationale akvarium i denne helt særlige situation, hvor man må konstatere, at der formentlig er behov for ekstraordinære hjælpepakker og særlig kompensation,” siger Nina Kovsted Helk.
Vi glæder os over at have været en vigtig støtte i 2020, hvor det kneb gevaldigt
Sten Scheibye – Bestyrelsesformand, Knud Højgaards Fond
Knud Højgaards Fond tegnede sig for 16 af de 61 millioner kroner, der blev givet til akvariet for ét år siden. Men bestyrelsesformand Sten Scheibye lagde i en mail, skrevet før finanslovsaftalen var på plads, ikke op til, at der var nye fondspenge på vej til Den Blå Planet.
”Ledelsen i Den Blå Planet gør et fremragende stykke arbejde for at sikre de bedste veje til finansiering af fortsat drift, og vi glæder os over at have været en vigtig støtte i 2020, hvor det kneb gevaldigt. Knud Højgaards Fond har ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til yderligere støtte til driften af Den Blå Planet, og vi vil afvente udviklingen,” skrev Sten Scheibye i sin mail til Fundats.
Ministerbesøg og avisannoncer
Jon Diderichsen understregede, da Fundats talte med ham i sidste uge, at han sagtens kan forstå meldingen fra Realdania og Knud Højgaards Fond.
”De har allerede ydet et fantastisk og enestående bidrag til os,” fastslog Jon Diderichsen.
I stedet har Jon Diderichsen på det seneste gjort en stor lobbyindsats for at få regering og Folketing til at finde de penge, som akvariet mangler til det kommende års drift.
For en lille måneds tid siden havde Jon Diderichsen inviteret kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på besøg på akvariet, hvor han forklarede om den økonomiske situation, som akvariet befinder sig i. Og ministerbesøget er blevet fulgt op med blandt andet helsidesavisannoncer i Berlingske og Information i den forgangne uge, hvor Jon Diderichsen i et åbent brev til ministeren beder om 15 millioner kroner.
”I alt har vi selv skaffet 60 millioner kroner til driften af akvariet under coronakrisen. Hele sommeren i år kørte vi kampagner for at få danskere til at støtte op omkring os, og det resulterede i, at dobbelt så mange danske gæster som normalt var på Den Blå Planet i sommerferien. Derudover har vi fået penge fra alverdens fonde og firmaer, og mange danskere har købt årskort. Men det ændrer ikke ved, at vi stadig mangler 15 millioner kroner til driften næste år. Vi har bedt alle om hjælp – nu må politikerne træde til og bakke os op,” sagde Jon Diderichsen i sidste uge – altså inden, finansloven for 2022 var forhandlet på plads.
Vil ikke fast på finansloven
Når Den Blå Planet nu to år i træk har været ude i tovene økonomisk, skyldes det primært, at de udenlandske turister, som normalt udgør mindst 60 procent af akvariets gæster, stort set ikke har været gennem akvariets tælleapparater siden marts 2020. Og forventningen i hovedstadsområdets turismeorganisation Wonderful Copenhagen er, at turismen i storbyerne først i 2025 er tilbage på 2019-niveau.
”Vi er en erhvervsdrivende fond med den opgave at drive Den Blå Planet Danmarks Akvarium. Vi skal ikke have noget overskud, men til gengæld er vores driftsomkostninger så store, at det kræver 500.000 gæster årligt for at dække vores omkostninger. Og når 300.000 af de gæster forsvinder på grund af en coronakrise, der har varet meget længere, end nogen havde forestillet sig, opstår der et hul,” pointerer Jon Diderichsen.
Nogen tror, at vi gør det her for at komme fast på finansloven, men det gør vi ikke
Jon Diderichsen – Direktør, Den Blå Planet
Han understreger samtidig, at målet for Den Blå Planet absolut ikke er at få en fast plads på finansloven.
”Vi mener, vi er en vigtig turistattraktion for Danmark, og hvis vi også skal være der, når coronakrisen er slut, så har vi brug for noget ekstra hjælp. Og vi synes godt, vi kan tillade os at bede om en ekstra håndsrækning. Nogen tror, at vi gør det her for at komme fast på finansloven, men det gør vi ikke. Der er udelukkende tale om midlertidig hjælp på grund af de manglende turister i Danmark under corona,” siger akvariets administrerende direktør.
Jon Diderichsen er ikke i tvivl om, at det lysner for akvariet rent økonomisk, når turisterne igen finder vej til København.
”Jeg er ikke bekymret for vores økonomi i det øjeblik, corona er slut og turisterne vender tilbage, for vores relevans stiger kun i takt med klimaforandringer, kampen mod plastik i havene m.v.,” understreger Jon Diderichsen.