Hvad er baggrunden for, at DI har øget fokus på fondene?
”DI har altid haft fokus på de erhvervsdrivende fondes interesser, da vi har mange af de fondsejede virksomheder som medlemmer. Derudover ved vi, at gode rammevilkår for erhvervsdrivende fonde har positive effekter for fastholdelse af arbejdspladser og skattebetalinger i Danmark, samt for innovation og forskning som kommer os alle til gavn. Derfor ser DI det som en vigtig opgave at deltage i den offentlige debat om fonde, bekæmpe myter med fakta og påvirke rammevilkårene i en positiv retning, såvel proaktivt som reaktivt. Både den offentlige debat og det regulatoriske fokus på fondene er øget de seneste år, f.eks. med en ny erhvervsfondslov, anbefalinger for god fondsledelse og opmærksomhed på de skattemæssige rammer. Så man kan sige, at DI’s fokus på fondene er fulgt med udviklingen. ”
Hvad kan DI gøre for fondene?
”DI anser sig som et talerør for de erhvervsdrivende fonde i den offentlige debat, hvor vi kan hjælpe med at sætte en dagsorden eller påvirke en igangværende dagsorden. DI’s holdninger har stor vægt, når erhvervslivets rammevilkår fastlægges. DI er derfor en vigtig repræsentant for fondenes interesser, når der sker ændringer i regler og anbefalinger, eller når der er behov for sådanne ændringer, uanset om det relaterer sig til fondes stiftelse, ledelse, kapital, uddelinger, regnskabsaflæggelse, skattevilkår eller andet. DI’s fokus er naturligt mest på de erhvervsdrivende fondes interesser, men mange problemstillinger er de samme for ikke-erhvervsdrivende fonde. Det er klart, at det er DI’s medlemmer, der styrer DI’s holdninger. Som fond eller fondsejet virksomhed opnår man derfor kun indflydelse på DI’s holdning, hvis man er medlem. Men DI’s arbejde for medlemmernes interesser vil ofte også komme andre fonde og fondsejede virksomheder til gode, så vi betragter os langt hen ad vejen som fondenes repræsentant generelt i denne sammenhæng. DI holder også arrangementer om aktuelle emner for fonde. Arrangementerne kan både fungere som en mulighed for dialog med det politiske system, presse og andre eksterne interessenter og som praktisk inspiration til fondenes interne arbejde. Fondenes Dag er vores store årlige event, hvor dialogen med det politiske system er en del af formålet. Derudover kan vi efter behov afholde seminarer om praktisk relevante emner, såsom vores nyligt afholdte seminar om effektmåling af uddelinger.”
Hvad ser DI som de vigtigste aktuelle udfordringer for de erhvervsdrivende fonde?
”Sikring af fødekæden er en af de helt store udfordringer. Hvordan sikrer vi, at Danmark er i stand til at skabe rammerne for den næste generation af succesrige fondsejede virksomheder som Carlsberg, Lundbeck, A.P. Møller-Mærsk, Danfoss, Grundfos, Novo-Nordisk, William Demant osv.? Danmark har ikke set stiftelsen af en større dansk erhvervsdrivende fond siden 1990’erne, hvilket blandt andet skyldes skattereglerne i forbindelse med overdragelse af en virksomhed til en fond. Gennem arbejdet i erhvervsfondsudvalget var DI med til at sætte dette problem på den politiske dagsorden tilbage i 2012, og vi har siden fulgt den politiske udvikling tæt. Det politiske flertal er sådan set på plads – bredt hen over midten af Folketinget. Nu mangler blot den endelige model, som vi skal have sikret bliver tilstrækkelig attraktiv.”
”En anden udfordring er fondenes konsolideringsfradrag, der blev kraftigt beskåret i 2016 med det famøse lovforslag L71. Hele processen omkring lovforslaget er noget, vi skal sikre ikke gentager sig. Fremsat med brug af et forældet datagrundlag, uden nogen form for varsel, med ultrakort høringsfrist, 5 arbejdsdage, og hurtig ikrafttræden. Det var ikke kønt. Det lykkedes at få annulleret fjernelsen af transparensreglen og at få politikernes erkendelse af, at processen var yderst mangelfuld. Men det store indhug i konsolideringsfradraget består indtil videre. Vi ser frem til den kommende evaluering af reglerne senere i år.”