På grund af corona vælger bestyrelsen i Realdania nu at udskyde tre valgmøder, hvor 17 repræsentantskabspladser i foreningens øverste myndighed skal besættes. Mindst 12 selvopstillere var allerede klar til det største kampvalg i foreningens historie. Møderne skulle være afholdt senere i oktober og i november.
”Vi har brugt rigtig meget tid på at gennemtænke et format for møderne, hvor det var så sikkert som overhovedet muligt at afholde dem i henhold til det store forsamlingsforbud på i øjeblikket 500. Men selv om vi gør vores alleryderste, så vil der stadig være en risiko. Og som filantropisk forening ønsker vi at handle ansvarligt i forhold til samfundet, så vi ikke risikerer at skabe situationer, der kan ende med at skabe udfordringer for den enkelte, sundhedsvæsnet eller samfundet som sådan,” siger administrerende direktør i Realdania Jesper Nygård i en pressemeddelelse.
Ifølge vedtægterne er det muligt at gennemføre valgene ved skriftlig afstemning, men bestyrelsen oplyser, at valgmøderne i stedet bliver udskudt og forhåbentligt kan afholdes i foråret 2021.
Beslutningen ærgrer Andreas Munch Møller, der som selvopstiller har meldt sit kandidatur til valget på Fyn og øerne den 28. oktober. Han er i forvejen medlem af repræsentantskaberne i Forenet Kredit, Velliv Foreningen, forsyningsselskabet Norlys, Østifterne og Energi Fyn.
”Jeg er normalt fortaler for fremmødeafstemninger. Men i denne situation mener jeg, at man bør lave en digital løsning. Det kunne for eksempel være, at man afholder et møde, som man filmer og sender ud til folk og lader dem stemme. Realdanias medlemmer er jo husejere, der aktivt har meldt sig ind, og jeg tror godt, de kan tage stilling på et oplyst grundlag digitalt i denne ekstraordinære situation, og det kan meget nemt lade sig gøre med de systemer, der findes i dag – f.eks. Assembly Voting. Jeg synes det er ærgerligt, at man ikke søger den løsning,” siger Andreas Munch Møller.
Valgperiode forlænges
Andreas Munch Møller peger desuden på, at udskydelsen giver vedtægtsmæssige problemer i forhold til tiltrædelsestidspunktet for de geografisk valgte repræsentantskabsmedlemmer.
Jeg synes, det er forkert at udskyde det til foråret 2021, det er for langt tid også i forhold til skæringsdatoen i vedtægterne, hvoraf det fremgår, at de nye medlemmer tiltræder pr. 1. januar.
Andreas Munch Møller – kandidat til repræsentantskabet
”Jeg synes, det er forkert at udskyde det til foråret 2021, det er for langt tid også i forhold til skæringsdatoen i vedtægterne, hvoraf det fremgår, at de nye medlemmer tiltræder pr. 1. januar. Så der mener jeg, at man burde lave en eller anden ekstraordinær digital løsning på grund af corona-situationen,” siger Andreas Munch Møller.
Ifølge Jesper Nygård er det muligt at forlænge valgperioden for de nuværende repræsentantskabsmedlemmer, så de nye repræsentanter ikke behøver at tiltræde ved årsskiftet, sådan som vedtægterne ellers foreskriver.
Også selvom bestyrelsen ikke har udnyttet muligheden for at gennemføre valget i tide via en skriftlig afstemning.
”Vi har været – og er fortsat – i tæt dialog med vores advokat for at sikre, at alle processer i forhold til udskydelsen foregår, som de skal. Valgperioden for de nuværende repræsentantskabsmedlemmer i de 3 geografiske valggrupper forlænges frem til afholdelsen af de udskudte valgmøder. De valgte kandidater tiltræder først umiddelbart efter, at valget har fundet sted, hvilket skyldes, at de på grund af udskydelsen ikke kan tiltræde den 1. januar 2021, som foreskrevet i vedtægternes § 15, stk. 6.,” skriver Jesper Nygård i et email-svar til Fundats.
Nye medlemmer får ikke stemmeret
Med udskydelsen af valgene kan der nu gå mere end seks måneder før de tolv selvopstillere kan udfordre bestyrelsens kandidater i kampen om pladserne i repræsentantskabet. I den periode kan boligejere i de tre geografiske valgområder fortsat melde sig ind i foreningen Realdania.
I forbindelse med beslutningen om at udsætte møderne, oplyste Realdania ikke om, hvilke regler der vil gælde, når der genindkaldes til de udskudte valgmøder. Men da opstillingsfristen udløb den 23. september, står det klart, at der ikke kan komme nye kandidater til, forklarer Jesper Nygård.
Og det vil heller ikke være muligt for nye medlemmer at opnå stemmeret på de genindkaldte valgmøder.
Alligevel fornemmede jeg, at der nu er en åbning for i det mindste at undersøge mulighederne for digitale valg.
Lars Frank Nielsen – repræsentantskabsmedlem, Realdania
”Der er således fortsat tale om 2020 valgmøder, der udskydes til afholdelse i 2021. Det er således Realdanias opfattelse, at betingelserne, der var gældende for valgmøderne i 2020, overføres til de udskudte valgmøder i 2021. Det betyder, at indmeldelsestidspunktet skal være sket før bekendtgørelsestidspunktet for valgmøderne (ultimo august 2020), for at et medlem kan opnå stemmeret på valgmødet,” skriver Jesper Nygård.
Samtidig er konsekvensen af de nye mødeindkaldelser, at stemmeberettigede medlemmer skal tilmelde sig igen, hvis de ønsker at deltage på møderne.
”Alle medlemmer, der var medlem på bekendtgørelsestidspunktet og som havde tilmeldt sig valgmødet, og de medlemmer som ikke havde tilmeldt sig valgmødet, vil dermed skulle tilmelde sig ved indkaldelsen til de udskudte valgmøder for enten at opnå stemmeret eller at afgive fuldmagt,” skriver Jesper Nygård.
Realdanias vedtægter§ 2
Valgmøder
Valgmøder afholdes hvert fjerde år i 4. kvartal – i Valggruppen for byudvikling, dog i første halvår. Valg med indkaldelse af forslag til kandidater udskrives og bekendtgøres af bestyrelsens formand inden udgangen af august – for Valggruppen for byudvikling dog inden udgangen af december – med angivelse af tidspunkt for valgmødernes afholdelse, fristen for opstilling af kandidater til valgmødet samt oplysninger om, hvor på Realdanias hjemmeside blanketten til brug for opstilling af kandidater kan findes, eller hvorledes blanketten kan rekvireres. Valgmødet kan tidligst afholdes 8 uger fra dagen for bekendtgørelsens offentliggørelse.Bestyrelsen kan – i stedet for afholdelse af valgmøde – beslutte skriftlig afstemning, hvis praktiske forhold taler herfor.
§ 9
Opstilling af kandidater
Opstilling til et valgmøde, herunder af kandidater til genvalg, skal ske skriftligt til Realdania senest den 23. september kl. 12 – for Valggruppen for byudvikling, dog senest den 23. januar kl. 12. Bortset fra opstilling til genvalg skal opstillingen ske ved, at mindst 10 personer, der er medlemmer af Realdania og har været medlemmer af Realdania i de seneste seks forudgående måneder, opstiller kandidaten. Opstilling af kandidater sker på en blanket, udarbejdet af Realdania. Blanketten gøres tilgængelig for medlemmerne på Realdanias hjemmeside. Hver opstiller skal underskrive blanketten. Et medlem kan højst deltage i opstilling af et antal kandidater svarende til det antal repræsentantskabsmedlemmer, der skal vælges. Herudover kan bestyrelsen – dog senest i indkaldelsen til valgmødet – opstille et antal kandidater svarende til det antal repræsentantskabsmedlemmer, der skal vælges på valgmødet. Senest i indkaldelsen til valgmødet, jf. § 10, samt i tilfælde af, at der skal gennemføres en valghandling tillige på stemmesedler skal det være angivet, hvilke kandidater bestyrelsen har opstillet.
§ 15, stk. 6.
Kompetence og sammensætning
Repræsentantskabsmedlemmerne tiltræder den 1. januar, efter at valget har fundet sted.
Repræsentantskab drøftede digitale valg
Realdanias valgproblemer syv måneder efter starten på corona-krisen kunne relativt enkelt være undgået, hvis bestyrelsen havde arbejdet for at indføre digitale valg. Men ledelsen har flere gange afvist at digitalisere valghandlingen, og ifølge repræsentantskabsmedlem Lars Frank Nielsen blev muligheden endnu engang drøftet på det seneste repræsentantskabsmøde.
”I sidste uge gennemførte vi for anden gang et repræsentantskabsmøde rent digitalt. I den forbindelse fremførte jeg, at man godt kunne lære noget af de digitale repræsentantskabsmøder, som kan udbredes til valgmøderne – og blandt andet give mulighed for digital stemmeafgivelse,” siger Lars Frank Nielsen.
Netop digitalisering af selve valghandlingen var en af hans mærkesager, da han blev valgt til repræsentantskabet i 2017. På det digitale repræsentantskabsmøde i sidste uge benyttede han muligheden for at stille skriftlige spørgsmål til bestyrelsen og rejste problemstillingen igen.
”Der var mange, der egentlig bakkede op om det, men der var også en vis uvilje fra bestyrelsens side, der mener, at valgmøderne er helt afgørende. Alligevel fornemmede jeg, at der nu er en åbning for i det mindste at undersøge mulighederne for digitale valg,” siger Lars Frank Nielsen.
Han understreger at digitale valg skal ses som supplement til de fysiske valgmøder.
”Jeg mener jo stadigvæk, at kombinationen af fysiske valgmøder og muligheden for at stemme digitalt er den bedste løsning. Valgmøderne er jo også en festlig begivenhed, selvom det for mange kan være vanskeligt, hvis man kommer langvejs fra i det geografiske valgområde,” siger Lars Frank Nielsen.