Smilfonden og Rigshospitalet åbner i fællesskab det kreative værksted ‘Smilet’, som skal danne rammen om et fristed for alle børn og unge med tilknytning til Rigshospitalet.
Værkstedet skal give børn og unge på tværs af diagnoser, deres søskende og børn af syge forældre et frirum og en pause væk fra sygdom, hvor de kan lade op ved at skabe noget selv sammen med andre børn og unge og deres familie.
Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.
Værkstedet bliver det første bemandede kreative værksted for børn og unge på et hospital. To fuldtidsansatte børnekunstformidlere skal hjælpe med at gøre værkstedet til et kreativt laboratorium, der kan skabe livsglæde og overskud til bedre at kunne tackle en hverdag med sygdom.
For at skabe følelsen af frirum får værkstedet også unikke kreative omgivelser, der adskiller sig fra det omkringliggende hospital.
Smilfondens direktør Sisse Fisker er glad for, at ‘Smilet’ endelig kan åbne efter lang tids forberedelser og pauser på grund af coronasituationen:
“Jeg glæder mig utrolig meget over, at Smilfondens kreative værksted ‘Smilet’ nu er åbnet på Rigshospitalet. Jeg er meget taknemmelig for det samarbejde Smilfonden har med Rigshospitalet, hvor vi med et kreativt værksted skaber et permanent frirum, der kan give pause fra sygdom og nye fællesskaber på de tidspunkter der passer barnet. Jeg tror og håber på, at ‘Smilet’ får en kæmpe værdi for de indlagte og ambulante børn, samt deres familier,” siger hun.
De to børnekunstformidlere, Tina Borum og Rikke Tonnesen, glæder sig til at komme i gang med det kreative arbejde og gøre en forskel for børn, unge og deres forældre på Rigshospitalet.
“I ‘Smilet’ skal vi forme, skabe, bygge og eksperimentere sammen med børnene og deres familier. Der vil blive arbejdet med perler, piberensere, ispinde, balloner, gips, glas og lys. Der skal males og tegnes, der skal klippes og klistres, modelleres og skulptureres, og der vil være plads til at lave modeller, prototyper, collage mv.,” siger Tina Borum og Rikke Tonnesen.
Formand for Rigshospitalets Kulturudvalg, Mette Friis, har store forventninger til det nye værksted.
“Vi ved både fra erfaringer fra Rigshospitalet og fra litteraturen, at de positive gevinster ved kreativ udfoldelse er uendelige, ikke mindst for børn og unge i en sårbar og svær situation. Det er derfor en meget stor glæde for os, at vi nu kan tilbyde både børn og unge, der er i behandling samt søskende og børn til syge forældre at få adspredelse og positive oplevelser, sammen med professionelle kulturformidlere i et helt unikt og centralt beliggende kreativt værksted på Rigshospitalet,” siger hun og fortsætter:
“Vi er taknemmelige over Smilfondens initiativ, og at de har gjort dette tiltag muligt. Det er et vigtigt supplement til alt det arbejde, der i forvejen foregår på Rigshospitalet med at styrke børns trivsel under indlæggelsen. Vi kender ikke til hospitalsværksteder af denne kaliber andre steder i verden, og vi håber, at det kan danne skole for fremtidige værksteder på hospitaler rundt om i Danmark og ikke mindst i Børneriget, når det åbner på Rigshospitalet i 2025,” slutter Mette Friis.
Om ‘Smilet’
‘Smilet’ er placeret ved Hovedindgangen på Rigshospitalet i forhallen, til venstre for informationen.
Der er gjort meget ud af udsmykningen og indretningen, så der er plads til alle uanset om de kommer i kørestol, seng eller med forskellige apparater og udstyr.
Krea-værkstedet er for alle børn med en tilknytning til Rigshospitalet – indlagte børn, ambulante børn, søskende og børn til indlagte forældre. Forældre er også meget velkomne sammen med deres børn og unge op til 18 år.
Smilet er etableret af Smilfonden i samråd med og samarbejde med Rigshospitalet.
Smilet er finansieret af Smilfonden med støtte fra en række fonde og private donorer, herunder bl.a.:
- Realdania – Underværker
- Mindegaard Invest
- Heinrich og Laurine Jessens Fond
- Lemvigh-Müller Fonden
- Augustinus Fonden
- Coolunite Fonden
- Olga og Esper Boels Fond
- H. Vangsted Invest