Når Den Danske Naturfond fremover skyder penge ind i opkøb, beskyttelse og genopretning af områder i naturen for at skabe bedre plads til dyr og planter, sker det i stigende grad delvis finansieret af donationer fra privatpersoner og virksomheder.
I årsberetningen for 2019 noterer den politisk uafhængige private, erhvervsdrivende fond med tilfredshed, at der i 2019 for første gang blev registreret en ”betydende indtægt” fra privatpersoners og virksomheders donationer. Ultimo 2019 rundede Den Danske Naturfond, som blev stiftet i 2015 af den danske stat, Villum Fonden og Aage V. Jensen Naturfond, således donationer på seks millioner kroner.
De seks millioner kroner er fordelt på flere end 4.000 donationer fra især privatpersoner, hvoraf 1.500 personer støttede fonden med faste, månedlige bidrag, men også virksomheder. Til sammenligning var det samlede antal donationer i 2017 på beskedne 500.
Og i de første fem måneder af 2020 er der kommet yderligere turbo på donationsvæksten. Antallet af faste, månedlige støtter er allerede fordoblet fra 1.500 til 3.000 personer, og direktør i naturfonden Flemming Nielsen forventer, at han ved årets udgang også kan registrere en fordobling i det samlede antal privatpersoner og virksomheder på opgørelsen over donatorer.
”Hvis udviklingen, som den har været indtil videre i 2020, fortsætter i resten af året, vil vi ultimo 2020 stå med en fordobling, altså omkring 8.000 bidragydere,” siger Flemming Nielsen til Fundats.
Fire økonomiske ben at stå på
I starten af 2018 modtog Den Danske Naturfond den fjerde og sidste portion kapital fra fondens tre stiftere på 218,75 millioner kroner, hvormed fondens grundkapital kom op på 781 millioner kroner. Det er den portion penge – og afkastet heraf – som fonden først og fremmest skal finansiere sine projekter med.
Naturfonden har fire økonomiske ben at stå på: Dels donationer fra privatpersoner og virksomheder. Dels partnerskaber omkring projekter, hvor samarbejdspartnere afholder udgifter, som derfor ikke belaster naturfondens økonomi. Dels bidrag og samarbejder med andre fonde. Og endelig – og ikke mindst – pleje af grundkapitalen, så den giver det bedst mulige afkast.
Selvom donationerne på seks millioner kroner i 2019 stadig ikke i det store billede rækker langt, når fonden blandt andet investerer i opkøb af store naturarealer, glæder direktøren sig over, at donationerne har fået en størrelse, hvor de trods alt kan ses i regnskabet.
Det er i høj grad resultaterne på projektsiden, som skaber muligheden for disse indtægter.
Flemming Nielsen – direktør, Den Danske Naturfond
”Donationerne har fået en volumen som gør, at vi tror på, det også kan være en indtægtskilde i fremtiden,” fastslår Flemming Nielsen.
Han mener, at den væsentligste årsag til væksten i donationer skal findes i opmærksomheden omkring de projekter, fonden er gået ind i.
”Når vi er lykkedes med at få gang i indtægter fra både privatpersoner, virksomheder, andre fonde og øvrige samarbejdspartnere omkring vores projekter, tror jeg blandt andet, at det skyldes, at vores projekter synliggør det, som fonden står for. Vi har nu lavet otte-ni større projekter rundt omkring i landet, og det medfører opbakning og tilslutning på den økonomisk side. Det er i høj grad resultaterne på projektsiden, som skaber muligheden for disse indtægter. Vi laver noget, der er konkret, superenkelt, let forståeligt, og som alle kan få glæde af ved at besøge rundt omkring i Danmark – og derfor forventer jeg også yderligere vækst i donationerne i de kommende år,” siger Flemming Nielsen.
Donationer bidrager væsentlig
Direktøren har dog ikke fantasi til at forestille sig, at donationerne inden for en overskuelig fremtid vil nå en størrelse, hvor de i sig selv kan finansiere opkøb eller genopretning af store arealer.
”Det er og vil i hvert fald nogle år frem i tiden stadig være den kapital, fonden har fået stillet til rådighed fra de tre stiftere, som skal plejes og passes, men også bruges af. Men det er samtidig værd at huske, at tingene kan vende, og kapitalmarkedet går op og ned. 2019 var et usædvanligt godt investeringsår for alle, også for Den Danske Naturfond, hvor vi fik et meget større afkast af vores investeringer end de seks millioner kroner i donationer. Men i 2020 er det indtil videre omvendt, og jeg tror, at donationerne i år kan gå hen og blive et væsentligt bidrag til fondens indtægtsgrundlag,” siger Flemming Nielsen.
Ud fra kalkulen om en forventet fordobling i antallet af donationer forventer han også, at fonden i 2020 vil komme ”et pænt stykke forbi” de seks millioner kroner. Noget decideret måltal har fonden dog ikke på dette område.
For os er det også en væsentlig del af vores opdrag at folkeliggøre naturindsatsen og skabe engagement.
Flemming Nielsen – direktør, Den Danske Naturfond
”For os er det stadig ret nyt, og vi synes ikke, vi har noget godt sammenligningsgrundlag, idet mange af de andre grønne organisationer er medlemsorganisationer med store medlemsskarer. Vi kan bare konstatere, at nøgletallene for det, vi laver, ser gode ud. Blandt andet bruger vi nogle penge på at kommunikere og brede vores budskaber ud, og det ser ud til, at de penge kommer hjem igen,” siger Flemming Nielsen.
Et konkret område, hvor Den Danske Naturfond i 2019 og især i de første fem måneder af 2020 har registreret en vækst, er arv og ønsker om at indskrive fonden i testamenter.
”Jeg véd, at det fylder meget i andre organisationer, og vi kan konstatere, at antallet af henvendelser med hensyn til arv og testamentariske gaver også hos os stiger kraftigt. Det gik opad i 2019, og faktisk har vi allerede i år fået lige så mange henvendelser, som vi fik i hele 2019,” oplyser Flemming Nielsen.
Skal ikke være en elitær fond
Blandt medlemsorganisationerne er Danmarks Naturfredningsforening med sine 130.000 medlemmer den klart største spiller på det grønne område i Danmark. Flemming Nielsen har endog meget svært ved at forestille sig, at Den Danske Naturfond på noget tidspunkt nærmer sig et lignende niveau i antallet af donationer og i antallet af danskere, som vil indbetale et fast, månedligt beløb til naturfonden.
”Jeg synes kun, det er godt, at der er flere, som arbejder for den grønne dagsorden. Vi har selvfølgelig et ønske om, at de aktiviteter, vi laver, får så meget momentum som muligt, og det giver sig selv, at jo flere indtægter, vi har, desto mere kan vi lave. Men for os er det også en væsentlig del af vores opdrag at folkeliggøre naturindsatsen og skabe engagement. Vi skal ikke være en elitær fond, som laver projekter i det skjulte, men vi skal derimod udbrede kendskabet til den danske natur og dét at gøre en indsats for naturen,” understreger Flemming Nielsen.
I påsken var der på DR1 premiere på en nyproduceret og meget ambitiøs naturserie kaldet ‘Vilde vidunderlige Danmark’, som i fem afsnit viste den danske natur fra sider, som kun de færreste havde set før. Flemming Nielsen vil ikke afvise, at serien har medvirket til at øge interessen for naturen og for at donere penge til Den Danske Naturfond.
”Jeg ville gerne sige ja, men véd ikke, om jeg har belæg for det. Vi laver ikke markedsanalyser på, hvorfor folk støtter os, men vi kigger selvfølgelig på, i hvilke perioder det især rykker. Vi kan bare konstatere, at der i foråret er sket et eller andet. Men om det er DR´s naturserie, som har sat skub i udviklingen, kan jeg ikke sige med sikkerhed,” siger Flemming Nielsen.
Coronakrisen får ikke indflydelse
Generelt oplever han en markant stigende interesse for den danske natur og for at bevæge sig ud i naturen. Ud over, at DR-serien kan være en del af forklaringen, peger han på en række andre årsager: En generel voksende bekymring og interesse for klima og miljø, øget politisk fokus på det grønne område og det faktum, at coronakrisens delvise nedlukning af samfundet har øget danskernes tid og lyst til at tage ud under åben himmel.
”Og så har vejret jo været fantastisk. Det spiller også ind i forhold til danskernes lyst til at opleve naturens glæder.”
Om Den Danske Naturfond
- Den Danske Naturfond arbejder for at forbedre den danske natur gennem projekter, der skaber flere levesteder for dyr og planter og mulighed for store naturoplevelser.
- Fonden er en privat, uafhængig, non-profit fond.
- Den blev stiftet i januar 2015 af den danske stat, Villum Fonden og Aage V. Jensen Naturfond.
- Fonden har tilladelse fra Indsamlingsnævnet til at foretage indsamlinger.
Mens coronakrisen altså har spillet en positiv rolle, når det gælder tiden til at tage til skov og strand, er Flemming Nielsen mere i tvivl om, hvad krisen kommer til at betyde rent økonomisk for naturfonden.
”Vi har negativt afkast på vores investeringer i år. Til gengæld ser det indtil videre ikke ud til, at krisen har fået folk til at passe mere på pengene – i hvert fald er viljen til at donere ikke mindsket. Så selvom det på kapitalsiden er en svær tid, vil det ikke nødvendigvis påvirke aktivitetsniveauet i år. Vi kan bruge sidste års afkast i indeværende år, og afhængigt af, hvor og hvornår krisen ender, må vi se, hvor stor indflydelse det får på 2021. Umiddelbart vurderer jeg ikke, at krisen på længere sigt vil kunne ses på vores aktivitetsniveau,” siger Flemming Nielsen.