Efter otte år som medlem af Rockwool Fondens bestyrelse, har direktør og analytiker Lykke Friis valgt at fratræde sin stilling.
Det bekendtgjorde hun mandag på Facebook, Twitter og LinkedIn.
I sin begrundelse skrev Lykke Friis:
”Jeg har besluttet mig for at udtræde i dag af Rockwool Fondens bestyrelse. Jeg har været glad for i otte år at være en del af en fond, der spiller en så afgørende rolle i samfundsdebatten. Men som direktør for en europæisk tænketank og kommentator, der næsten dagligt forholder sig til den russiske invasion af Ukraine, er det afgørende, at der ikke kan opstå tvivl om, at mine udtalelser alene hviler på mine egne holdninger og faglighed.
Jeg er derfor nået til den konklusion, at det ikke er foreneligt med mit daglige virke at være medlem af Rockwool Fondens bestyrelse.”
Rockwool Fonden er med 23 procent af aktierne hovedaktionær i virksomheden Rockwool International A/S, der modsat flere andre store danske og internationale virksomheder insisterer på at fortsætte sin forretning i Rusland på trods af landets invasion i Ukraine.
Til Berlingske udtalte administrerende direktør i Rockwool International A/S, Jens Birgersson, tidligere på foråret, at virksomheden vil fortsætte driften af sine fire stenuldsfabrikker i Rusland, og at det i øvrigt var debatten i Danmark, der var blevet for ”følelsesladet.”
Ligeledes til Berlingske har formand for Rockwool Fondens bestyrelse, Merete Eldrup udtalt, at hun ikke har nogen holdning til spørgsmålet om, hvorvidt Rockwool bør blive i Rusland eller forlade landet, da hun ikke mener, at det er en opgave for fonden.
”Det mener jeg ikke noget om. Vi har ikke en aktiv ejerskabspolitik, hvor vi går ind i enkeltsager. Det er en svær situation i Ukraine, det er der ingen tvivl om. Men hvis man skal høre, hvad Rockwool International mener, er det dem, man skal tale med. Det er ikke noget, som bestyrelsen i Rockwool Fonden, som er en forskningsenhed, har en holdning til,” udtalte Merele Eldrup i marts til Berlingske.
Udtalelsen om ikke at have en aktiv ejerskabspolitik, står ellers i kontrast til Rockwool Fondens vedtægter, som Fundats har fået indsigt i.
Her fremgår det i henholdsvis paragraf 12 og 13, hvordan fonden skal udøve sin stemmeret i Rockwool International A/S:
”Fondsbestyrelsen skal ved udøvelsen af sin stemmeret i Rockwool International A/S tage rimeligt hensyn til selskabets interesser. ”
Og:
”Stemmeret på fondens aktier udøves på fondens vegne af formanden for fondsbestyrelsen, eller af den, som fondsbestyrelsen i stedet måtte bemyndige hertil,” lyder det i de to paragraffer.
Farvel til vederlag
Når Lykke Friis fratræder Rockwool Fondens bestyrelse, siger hun samtidig farvel til sit bestyrelsesvederlag.
Hvad bestyrelsesvederlaget er for 2022 er ikke offentligt tilgængeligt, men i 2020 modtog Lykke Friis 390.888 kroner for sin indsats som næstformand og bestyrelsesmedlem. Merete Eldrup modtog samme år 533.029 kroner for sin egenskab af formand.
Fundats har forsøgt at få en kommentar fra Lykke Friis, Merete Eldrup, Michael Ziegler og Thomas Kastrup-Larsen, men de er i skrivende stund ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Rockwool Fondens bestyrelse
Mere Eldrup (formand)
Thomas Kastrup-Larsen, borgmester (S) i Aalborg Kommune
Bo Kähler, tidligere administrerende Direktør for Fundator A/S
Michael Ziegler, borgmester ( C ) i Høje-Taastrup Kommune
Lise-Lotte Kähler, administrationschef for Scandinavian Highlands Holding A/S
Jesper Kähler, direktør for Sundhedsprofiler ApS
Morten Boll Kähler, selvstændig konsulent
Volker Christmann, Senior Vice President i ROCKWOOL International A/S
Christian Westerberg, Project Manager i ROCKWOOL International A/S