”Denne her dag har vi glædet os til meget længe.”
Sådan lød det fra den administrerende direktør i fonden Naturkraft Peter Sand, da snorene den 12. juni i år blev klippet til en af Danmarks nye, store attraktioner på den jyske vestkyst udenfor Ringkøbing i form af en 5.500 kvadratmeter stor bygning beliggende på en 45 hektar stor naturgrund.
Glæden over endelig at kunne byde velkommen til natur- og oplevelsescentret Naturkraft var fuldt forståelig, for 14 år var gået, siden ideen blev født, og over 300 millioner kroner skudt ind i prestigeprojektet fra blandt andre Ringkøbing-Skjern Kommune, A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Realdania og Vestas.
Nu, fire og en halv måned efter åbningen, må Peter Sand og bestyrelsen med den nyvalgte formand Henrik Tvarnø i spidsen konstatere, at coronakrisen har været en særdeles hård modstander for den nye attraktion i åbningsperioden. Eller, som Peter Sand udtrykker det:
”Vi har fået det, der på jysk hedder en træls start.”
I fondens årsrapport for 2019, der blev fremlagt og godkendt af bestyrelsen medio september, lyder forventningen til indeværende år, at ”resultatet i 2020 vil blive påvirket særdeles negativt af Covid19.” Og over for Fundats oplyser Peter Sand, at hans bud p.t. er, at der bliver tale om et underskud i størrelsesordenen et tocifret millionbeløb.
”Vi sidder lige nu og regner på tallene og kigger samtidig på, hvordan vi kan begrænse vores omkostninger og hvilke muligheder, der er for at få tilført kapital. Jeg vil ikke her og nu give eksakt bud på, hvor stort underskuddet bliver, men det bliver et tocifret millionbeløb. Men det er vigtigt at sige, at der stadig er væsentlig usikkerhed om årets resultat, fordi vi har en lang række initiativer i gang for at begrænse tabet,” siger Peter Sand.
Markedsmæssig undtagelsestilstand
Den tydeligste indikator på, hvor hårdt Naturkraft har været ramt af corona-restriktioner, lukkede grænser og manglende turister, ses på antallet af gæster. Af Naturkrafts hjemmeside fremgår, at det forventede antal gæster i 2020 er estimeret til 280.000. Men i virkelighedens verden har der ifølge Peter Sand indtil videre kun været omkring 50.000 gæster gennem oplevelsescentrets tælleapparat.
”Tallet 280.000 er estimeret efter, hvad vi med nyhedseffekten under normale omstændigheder kunne regne med på syv måneder. Nyhedseffekten skulle give et boom a la det, man senest så, da Tirpitz åbnede. Nu må vi så bare konstatere, at vi med omkring 50.000 gæster er et helt andet sted. Som eksempel kan jeg nævne, at vi har 15 parkeringspladser til busser – men jeg har i løbet af de første knap fem måneder kun registreret én bus. De 6.000 danske turbusser holder i garage allesammen, mange af dem med klippede plader, og vi er i det, jeg vil betegne som en markedsmæssig undtagelsestilstand,” konstaterer Peter Sand.
Han tror ikke, at det nogensinde igen bliver realistisk at kalkulere med 280.000 gæster indenfor ét kalenderår på Naturkraft – ”i hvert fald ikke i min tid,” som han udtrykker det.
Det burde ikke kunne lade sig gøre at være så uheldige, som vi har været, og jeg føler lidt, at vi er stødt ind i den berømte Murphys lov.
Peter Sand – administrerende direktør, Fonden Naturkraft
”Jeg har lige fået præsenteret en spritny og endnu ikke offentliggjort analyse, som viser, at 40 procent af danskerne ikke siden corona har benyttet sig af kulturelle tilbud. Og hvis vi tager tyskerne, som er dem, der i høj grad befolker sommerhusene i Vestjylland, havde vi kalkuleret med, at halvdelen af vores gæster skulle være tyskere, men vi har kun haft nogle få tusinde. Det burde ikke kunne lade sig gøre at være så uheldige, som vi har været, og jeg føler lidt, at vi er stødt ind i den berømte Murphys lov. Men jeg skal ikke være den, der stiller mig op i koret og piver. Der er brancher, hvor ting er bygget op over et helt liv, der er blevet lagt i ruiner,” konstaterer Peter Sand.
Ingen hjælp fra staten
I fondens årsrapport nævnes det som et ”skærpende forhold,” at Naturkraft ikke har været omfattet af regeringens såkaldte sommerpakke, som tilbød halv billetpris til hovedparten af de danske turistattraktioner.
”På den ene side faldt vi som nyåbnet institution igennem i forhold til alle hjælpepakkerne i foråret, for der var vi i en opstartsfase, så da gav det ikke mening at række ud efter hjælp. Jeg havde jo lige ansat halvdelen af organisationen, da Mette Frederiksen fem minutter efter lukkede landet ned. På den anden side fik vi heller ikke gavn af sommerpakken, og når jeg ser omkring mig, kan jeg konstatere, at mange af dem, der har været omfattet af sommerpakken, har sat rekorder i nyere tid. Eksempelvis har Kattegatcentret i Grenå, hvor jeg er bestyrelsesformand, klaret sig rigtig godt igennem corona i år blandt andet på grund af alle de statslige tiltag, og jeg har lyttet mig til, at der er institutioner, som grundet hjælpepakkerne ligefrem kommer styrket ud af corona,” siger Peter Sand.
I et ”samfundsøkonomisk perspektiv” finder han det forunderligt, at ingen politikere indtil videre har følt sig foranlediget til at holde hånden under en nystartet institution, der er ofret over 300 millioner kroner på at etablere.
”Nøgternt set har vi måske nok haft mere brug for hjælp end mange af de etablerede institutioner. Men det er jo en politisk vurdering,” siger Peter Sand.
– Har du kæmpet en kamp for at få politikerne til at åbne øjnene for jeres problemer?
”Ja, selvfølgelig har jeg gjort flere politikere opmærksom på det her,” siger Peter Sand.
Vil søge fonde om midler
Lige nu er alle kræfter både i direktion og bestyrelse sat ind på at begrænse omkostningerne og få rettet mest muligt op på den økonomiske krise. Det skal ske med den tidligere direktør i A.P. Møller Fonden Henrik Tvarnø som nyvalgt formand for Naturkrafts bestyrelse.
Fokus er ifølge Peter Sand blandt andet på at søge midler hos nogle af de fonde, der har åbnet for nye corona-ansøgninger.
”For os gælder det om at kigge fremad nu, og vi har blandt andet et lønligt håb om, at nogle af de fonde, der generøst har åbnet for ansøgninger til coronamidler, i den kommende tid vil hjælpe os,” siger Peter Sand.
Han understreger, at økonomien trods alt kunne se værre ud, end tilfældet er.
”Hvis man skal se positivt på det, så har vi i udgangspunktet lavet et byggeri, hvor vi er gældfri. Det er, siger erfaringen, en nødvendighed for attraktioner specielt i Vandkantsdanmark ikke at slæbe en for stor gæld med sig. Så på den måde kan vi trods alt tåle noget,” siger Peter Sand.