”Fællesskabet” er et ord, som både formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) Kasper Sand Kjær og Tuborgfondets direktør Anne-Marie Skov bruger flere gange, når de taler om formålet med de to parters nye strategiske samarbejde. Intentionen med partnerskabet mellem DUF og Tuborgfondet er at skabe et mere åbent og mangfoldigt civilsamfund, hvor alle børn og unge, som i dag ikke er med i en forening, med tiden bliver en del af det, de betegner som fællesskabet. Det være sig medlemskab af en spejderforening, en humanitær ungdomsorganisation, en af de politiske ungdomsorganisationer eller en anden af de i alt 72 medlemsorganisationer under DUF.
”Helt overordnet forventer jeg, at vi sammen med Tuborgfondet kan lykkes med at få nogle af de unge, som i dag står uden for fællesskaberne, med i foreningslivet og fællesskabet. Samtidig håber jeg, at vi kan blive klogere på, hvad den rigtige opskrift er på at få flere af unge med i fællesskabet,” siger Kasper Sand Kjær.
Virkeligheden i dag er, at DUF´s medlemsorganisationer i høj grad mangler medlemmer blandt unge med en kort uddannelse, på overførselsindkomst eller minoritetsbaggrund. Danskernes engagement i foreningslivet og civilsamfundet bliver stadig mere polariseret, og det er den udvikling, DUF og Tuborgfondet hånd i hånd vil forsøge at vende og blive klogere på.
Tuborgfondet har besluttet at skyde 4,9 millioner kroner ind i samarbejdet, og derudover spytter DUF selv 900.000 kroner i kassen – altså et sammenlagt budget på 5,8 millioner kroner i en tre-årig periode til at øge medlemstallet betragteligt i medlemsorganisationerne og forske i, hvilke metoder der virker, og hvad der ikke har nogen effekt.
For Anne-Marie Skov er det vitalt, at samarbejdet ikke kun har fokus på at øge medlemstallet i de eksisterende foreninger, men også bibringer ny forskningsbaseret viden om det, Tuborgfondets direktør betegner som nye former for fællesskaber.
”Min forventning er, at vi kan få en ny og dokumenteret viden om, hvordan vi kan engagere flere unge både i eksisterende foreninger og nye former for fællesskaber, som vi interesserer os meget for. DUF er en stor organisation med mange medlemmer, og vi håber, vi kan få prøvet nye metoder af til gavn for DUF´s medlemsorganisationer, og at det kan åbne for nye typer af medlemmer. Samtidig skal den nye viden, vi får, dokumenteres i den følgeforskning, som er knyttet til projektet,” siger Anne-Marie Skov.
Fælles værdigrundlag
Når samarbejdet kaldes et ”strategisk partnerskab”, handler det ifølge Anne-Marie Skov om at have fælles ambitioner og visioner.
”Dét, at vi har et fælles værdigrundlag og er indstillet på at udvikle noget sammen over en længere periode, er baggrunden for at betegne det som et ‘strategisk partnerskab’. Det kan sagtens blive et partnerskab, som strækker sig længere end tre år. Som fond vil vi gerne gøre en forskel også på den lange bane. Vi tror, at hvis man virkelig vil rykke en samfundsmæssig agenda, kræver det mere end én eller to projektperioder, og det kræver, at man arbejder langsigtet. Men det er klart, at vi vil stoppe op undervejs og spørge, om vi er på rette spor i forhold til at opfylde vores ambitioner,” fastslår Tuborgfondets direktør.
Vi håber, at vi i løbet af de tre år kan få engageret 1.000 unge, der ikke hidtil har været en del af det demokratiske fællesskab, og på længere sigt er missionen at få alle med.
Kasper Sand Kjær – formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)
For DUF´s formand er det essentielt at understrege, at det ikke er en ”donation” til DUF´s arbejde fra Tuborgfondet.
”Det er et partnerskab, hvor vi hver især har et forskelligt netværk og forskellige ressourcer, vi kan bringe i spil,” siger Kasper Sand Kjær.
Hvordan opgaven helt konkret skal gribes an, er endnu på tegnebrættet. Men formanden for DUF har flere ideer.
”Den fase, der starter nu, efter at vi har etableret partnerskabet, er at kontakte en række af DUF´s 72 medlemsorganisationer. I første omgang inviterer vi 10-12 foreninger med i projektet, og det bliver så nogle af deres lokale afdelinger, der skal række ud efter de unge, som i dag står uden for fællesskaberne. Konkret kan det være at rykke foreningsaktiviteter ud i boligområderne, men det kan også være via reklamer for foreningerne i de kanaler, som unge bruger. Det vil blive suppleret med en uddannelse af 100 unge, som indtil videre på papiret kaldes ‘fællesskabsudviklere’. De skal påtage sig lederskabet i forhold til at få andre unge med i foreningslivet,” forklarer Kasper Sand Kjær.
’Alle’ er visionen, delmålet er 1.000
I 2016 gennemførte DUF sammen med Syddansk Universitet og Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet et projekt med navnet ”Fremtid i Forening”. Det viste blandt andet, at næsten halvdelen af danske unge ikke bruger tid på aktiviteter ud over familie og venner – de går således ikke til eksempelvis sport eller spejder. Potentialet for samarbejdet mellem DUF og Tuborgfondets projekt er dermed i princippet cirka halvdelen af landets unge.
Men selvom den ambitiøse overskrift for projektet er ”Alle unge med i fællesskabet”, understreger både Kasper Sand Kjær og Anne-Marie Skov, at det ikke er realistisk.
”Det er klart, at partnerskabet alene ikke får alle – som i alle – unge, der i dag står uden for fællesskaberne, med inden for tre år. Men vi håber, at vi i løbet af de tre år kan få engageret 1.000 unge, der ikke hidtil har været en del af det demokratiske fællesskab, og på længere sigt er missionen at få alle med. Når man som os arbejder med 72 medlemsorganisationer med 5.000 lokale foreninger er vores teori, at vi kan skabe nogle ringe i vandet, så endnu flere foreninger med tiden begynder at benytte sig af de metoder, som vi gennem dette partnerskab finder ud af virker,” siger Kasper Sand Kjær.
Tuborgfondets direktør betegner udtrykket ”alle unge” som et udtryk for en drøm.
”Selvfølgelig tror vi ikke, at alle er med i fællesskabet om tre år. Men det er vigtigt at have en stærk vision og en stærk drøm om, hvor vi skal bevæge os hen. Og med en stærk ambition er det også ekstra vigtigt undervejs at sikre, at vi bevæger os i den rigtige retning og hele tiden bliver klogere på, hvad der skal til, for at vi virkelig rykker. Jeg vil være glad, hvis vi kan se, at det skridt for skridt rykker i den rigtige retning – men det er også vigtigt for mig, at vi er risikovillige og får diskuteret, hvad der lykkes, og lærer af, hvad der ikke lykkes,” siger Anne-Marie Skov.
Særlig fokus på nydanske unge
Et af samarbejdets primære succeskriterier er at blive klogere på, hvordan man i højere grad kan få unge med anden etnisk baggrund til at blive en del af fællesskabet. Ifølge Anne-Marie Skov er den målgruppe et kernepunkt for samarbejdet.
”Blandt dem, der i dag står udenfor, er unge med anden etnisk baggrund markant repræsenteret. Det er supervigtigt for Tuborgfondet at bidrage til mere inkluderende fællesskaber, for eksempel omfattende unge uden for uddannelsessystemet og unge med anden etnisk baggrund, så det er blandt de områder, som jeg meget gerne ser, at partnerskabet rykker noget ved,” fastslår Anne-Marie Skov.
Lektor og ph.d. Lise Paulsen Galal fra Roskilde Universitet forsker i inklusion og eksklusion af unge med anden etnisk baggrund. Hun er grundlæggende ikke i tvivl om, at der er potentielle nye medlemmer at hente i disse miljøer, men opfordrer samtidig til, at man farer med lempe og ikke presser for voldsomt på med at ville inkludere nydanske unge i eksisterende danske ungdomsorganisationer.
Partnerskabet mellem Tuborgfondet og DUF
- Overskriften for partnerskabet er ”Alle unge med i fællesskabet”.
- Aftalen er treårig og løber fra august 2018 til august 2021.
- Tuborgfondets bevilling til samarbejdet er på 4,9 mio. kr., mens DUF skyder 900.000 kr. ind i projektet – i alt 5,8 mio. kr. over tre år.
- Målet med samarbejdet er dels at få 1.000 nye medlemmer, dels at forske i nye former for fællesskaber og nye metoder til at nå unge, der ikke i dag er en del af Foreningsdanmark.
- DUF har 72 medlemsorganisationer, bl.a. spejdere, studenterorganisationer, religiøse foreninger og politiske ungdomsorganisationer. De 72 børne- og ungdomsorganisationer har omkring 5.000 lokalforeninger med i alt 600.000 medlemmer og 100.000 frivillige.
”Min forskningserfaring er, at det kan være et problem nogle gange for minoriteter at træde ind i majoritetsfællesskaber, som allerede er normsat. Udfordringen er især stor, hvis man ikke selv i hverdagen underlægger sig de samme normer. En fornuftig strategi kunne derfor være, at kampagnen foregår i et samarbejde, så det ikke – undskyld udtrykket – er det hvide Danmark, der kommer og siger ’nu skal I ind til os’,” siger Lise Paulsen Galal.
Derfor råder hun til at have fokus på to grene: Den ene er at få unge med anden etnisk baggrund ind i eksisterende organisationer. Den anden er at få flere eksisterende etniske ungdomsforeninger ind under DUF.
Hun mener endvidere, at det vil være oplagt at inddrage unge med anden etnisk baggrund i arbejdet med at tage rundt og fortælle om fordele og muligheder ved at være med i en forening.
”Hvis man fremlægger det som om, at ‘hvis I vil være rigtige danskere, så er I nødt til at blive en del af det her’ – altså at et medlemskab af en forening nærmest er en forudsætning for integration – så tror jeg bestemt, at der vil kunne komme modreaktioner,” siger RUC-forskeren.