Et nyt partnerskab mellem den filantropiske forening Realdania, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner skal i de kommende år bane vej for, at flere kommuner udarbejder og efterlever klimaplaner, der flugter med Paris-aftalens mål.
Tanken er, at de danske kommuner skal drage nytte af en rapport, som det internationale bynetværk C40 udgav i 2016 i kølvandet på klimaaftalen fra Byernes By. Samtidig er håbet, at de danske kommuners arbejde med at nedbringe udledningen af drivhusgasser kan give inspiration i andre byer rundt omkring i verden.
Rapporten fra C40 sætter en global standard for, hvordan verdens byer og kommuner kan bidrage til at opnå Paris-aftalens målsætninger.
I alt er der 45 millioner kroner i den pulje, som de danske kommuner frem til 21. oktober i år og ved en ny ansøgningsrunde i 2021 kan søge om at få del i. Realdania, KL og regionerne bidrager hver med 15 millioner kroner.
Det er intet mindre end et stykke verdenshistorie.
Jesper Nygård – administrerende direktør, Realdania
Det danske initiativ er det første, hvor C40's standard for klimaplanlægning bliver brugt aktivt i så stor stil, og dermed er landets kommuner med til at skrive verdenshistorie i klimakampen, understreger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania.
”Jeg er utrolig glad for at kunne løfte sløret for vores nye partnerskab med KL og regionerne, fordi det giver en fuldstændig unik mulighed for at sætte de danske byer, kommuner og regioner, som allerede yder et kæmpe bidrag til den grønne omstilling, helt i front i kampen for klimaet. Det er intet mindre end et stykke verdenshistorie, at samtlige kommuner nu får mulighed for at udvikle klimaplaner, der lever op til målet i Paris-aftalen, og det kommer uden tvivl til at sætte markante og positive aftryk i arbejdet med at nedbringe udledningen af CO2 og andre drivhusgasser,” siger Jesper Nygård.
Klimapolitik er også lokalpolitik
Det er ikke nyt, at danske kommuner arbejder med at fremme den grønne omstilling og reducere CO2-aftrykket, og i de fem regioner er der vedtaget mål for klima og bæredygtighed. Derimod er det nyt, at intentionerne indarbejdes i sammenlignelige klimaplaner med et ambitionsniveau, der lever op til Paris-aftalen.
20 pilotkommuner, blandt andre Aarhus, Frederiksberg og Middelfart, har under overskriften DK2020 siden 2019 været i gang med at udarbejde lokale, ambitiøse planer, der viser vejen til netto nul-udledning for den enkelte kommune senest i 2050. Nu inviteres de øvrige kommuner med i den nye, fælles indsats kaldet ‘DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’, og formanden for KL Jacob Bundsgaard har store forventninger til initiativet.
Derfor er klimapolitik også lokalpolitik, og med DK2020 sætter vi for alvor skub i udviklingen af ambitiøse kommunale klimaplaner, som lever op til Paris-aftalen.
Jacob Bundsgaard – formanden, Kommunernes Landsforening
”Ambitionen om at opnå et CO2-neutralt samfund kommer til at få stor betydning for, hvordan vi lever og indretter vores samfund. Alle skal spille en rolle, og kommunerne er tæt på både borgere og virksomheder og kan på den måde drive udviklingen og samarbejdet mellem parterne. Derfor er klimapolitik også lokalpolitik, og med DK2020 sætter vi for alvor skub i udviklingen af ambitiøse kommunale klimaplaner, som lever op til Paris-aftalen og kan sætte retningen for hele Danmark,” siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse fra partnerne.
Når Danske Regioner er gået ind i DK2020, er der ifølge formand Stephanie Lose flere årsager.
”For at nå i mål med den ambitiøse klimamålsætning, skal vi arbejde tæt sammen og lære af hinanden. Regionerne er med i DK2020, fordi vi kan bidrage med unik viden, og fordi vi de sidste 12 år har arbejdet tæt sammen med kommunerne om at løse regionale og lokale udfordringer. I regionerne tror vi på, at vi i fællesskab og ved at bruge hinandens styrker kan gøre en forskel lokalt og regionalt. På den måde kan vi bidrage til at nå Paris-aftalen og Folketingets målsætninger på klimaområdet,” siger Stephanie Lose.
Opbakning fra klimaministeren
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen mener, at det for at nå 70-procentsmålsætningen er afgørende, at klimaarbejdet bliver forankret lokalt i regioner og kommuner – ikke mindst for at styrke den folkelige opbakning.
”Derfor er det virkelig positivt, at DK2020-initiativet nu rulles ud til samtlige kommuner og regioner, hvor man lokalt kan tilrettelægge ambitiøse klimaplaner, der spiller sammen med det nationale niveau. Der ligger for eksempel et stort potentiale i energirenovering af de kommunale og regionale bygninger og i at komme af med de sidste olie- og gasfyr, som både kan være med til at skabe grønne arbejdspladser, godt indeklima og CO2-reduktioner – til gavn for både klimaet og økonomien,” siger Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.
Opgaven med at rådgive de kommuner, der fremover bliver en del af DK2020, og facilitere deres arbejde med at udvikle klimaplaner organiseres i samarbejde mellem de fem regioner og KL’s Kommunekontaktråd (KKR).
Den grønne tænketank Concito er overordnet projektleder og sekretariat for projektet.