Andelen af uddelte midler fra Poul Due Jensens Fond, som endte i Danmark, faldt sidste år til 38 procent efter at have ligget på henholdsvis 44 og 46 procent i 2020 og 2021.
Men selvom Grundfos-fonden har sit primære fokus på den globale vandkrise og blandt andet sender rigtig mange penge af sted til projekter i Afrika, er der ingen planer om at skrue yderligere ned for andelen af uddelinger, som ender i Danmark.
Flemming Konradsens blå bog
- Født 5. februar 1965 (58 år)
- Fra 1. januar i år Senior Vice President i Novo Nordisk Fondens afdeling for uddelinger til sociale og humanitære formål – ansat januar 2022 med titel af Scientific Director of Global Health
- Medlem af bestyrelsen i Poul Due Jensens Fond siden 2019 - formand siden 2023
- Orlov fra sin professorstilling på Københavns Universitet, hvor han har været leder af School of Global Health
- Medforfatter til bogen 'Global sundhed i dansk perspektiv', som udkom i efteråret 2022
Det fastslår Flemming Konradsen, der i marts blev valgt som ny bestyrelsesformand i Poul Due Jensens Fond efter afdøde Jens Maaløe.
I det første interview, efter at han har sat sig i formandsstolen i fonden, siger Flemming Konradsen, at han forventer, der også fremover vil være en balance mellem udlandet og Danmark på cirka 60-40.
”Selvom de fleste af fondens penge tilfalder projekter i udlandet, vil vi ikke udfase støtten til projekter i Danmark. Der er stadig behov for sociale bevillinger til partnere i Danmark. Danmark er bestemt ikke uden ulighed og sårbare grupper, som fortjener støtte. Men på den del af forskningsstøtten, som gives til danske institutioner, vil man i stigende grad se, at donationerne er bygget op omkring mere internationale partnerskaber. Så selv om det hedder ’donationer i Danmark’, vil det i forhold til forskning mere være bygget op på at sikre projekternes internationale gennemslagskraft,” siger Flemming Konradsen.
Han oplyser, at fondens bestyrelse ikke har defineret en decideret minimumsgrænse for, hvor stor en del af donationerne der skal uddeles i Danmark inden for uddelingsområderne ’forskning og læring’ samt ’inklusion og samfundsengagement’.
Vi hverken kan eller vil løbe fra, at vi udspringer af Bjerringbro og har en stor interesse i at fastholde gode lokalsamfund i hele Region Midtjylland
Flemming Konradsen – Bestyrelsesformand, Poul Due Jensens Fond
”Det essentielle er, at støtten vil ligge indenfor de tre indsatsområder. Internationale projekter vil fortsat have fokus på lav- og mellemindkomstlande – steder, hvor folk lever uden adgang til ren og sikker vandforsyning. Men vi hverken kan eller vil løbe fra, at vi udspringer af Bjerringbro og har en stor interesse i at fastholde gode lokalsamfund i hele Region Midtjylland, og vi vil også fortsat have fokus på udsatte grupper i resten af Danmark,” understreger Flemming Konradsen.
Fokus på langvarige partnerskaber
Poul Due Jensens Fond, som ejer knap 88 procent af aktiekapitalen i Grundfos Holding A/S, øgede i 2022 fokus på den globale vandkrise og dens betydning for kvinder og piger, der oftest har ansvaret for at hente vand.
Den erhvervsdrivende fond indgik samtidig sidste år i en række større partnerskaber for at forbedre adgangen til vand og modvirke klimakrisens ødelæggende konsekvenser, blandt andet med FN’s flygtningeorganisation UNHCR, der arbejder på at sikre soldreven vandforsyning til flygtninge og lokalbefolkningen i seks klimaudfordrede lande i Afrika.
Ifølge Flemming Konradsen er det centralt for fonden at indgå i større, langvarige partnerskaber indenfor vand, forskning og inklusion, samtidig med at den samlede mængde af projekter på vandområdet bliver skåret ned.
”Hvor Poul Due Jensens Fond tidligere på vandområdet gik ind i 20-25 mindre projekter, fokuserer vi nu på at få større, langvarige partnerskaber, ofte som en del af en alliance, for at øge vores impact. Vi vil forsøge at få fondens tre strategiske indsatsområder til hyppigere og hyppigere at spille sammen i de projekter, vi vælger at støtte, og samtidig er der allerede nu – og vil fremover i endnu højere grad blive – en klar tendens til, at vi støtter mere komplekse projekter med udvalgte partnere,” siger Flemming Konradsen.
Hvor Poul Due Jensens Fond tidligere på vandområdet gik ind i 20-25 mindre projekter, fokuserer vi nu på at få større, langvarige partnerskaber, ofte som en del af en alliance, for at øge vores impact
Flemming Konradsen – Bestyrelsesformand, Poul Due Jensens Fond
Han nævner projektet med UNHCR om soldreven vandforsyning i udvalgte lande i Afrika som et rigtig godt eksempel på et projekt, fonden også fremover gerne vil gå ind i.
”Her støtter vi udskiftningen af dieseldrevne vandforsyningssystemer fra pumper, der hver bruger omkring 20.000 liter diesel om året, til vandforsyning via soldrevne pumper. Den nye løsning reducerer klimapåvirkningen og den partikulære luftforurening, samtidig med at den er langt mere stabil og indebærer større lokal involvering,” siger Flemming Konradsen.
Halverer antal af enkeltstående bevillinger
Han understreger, at selvom antallet af donationsmodtagere falder markant, vil fonden ikke gå helt bort fra at støtte mindre projekter.
”Mit gæt er, at vi nok halverer antallet af enkeltstående bevillinger. Vi vil for eksempel fortsat give penge til julehjælp og mindre projekter i Region Midtjylland,” siger Flemming Konradsen.
I forhold til de små projekter er fonden meget fokuseret på i stigende grad at give bevillingerne ’tillidsbaseret’ – en tankegang, som fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted allerede luftede for halvandet år siden i en artikel i Fundats.
Som fonde har vi nogle gange en tendens til at synes, at det er særligt spændende at støtte noget nyt
Flemming Konradsen – Bestyrelsesformand, Poul Due Jensens Fond
”Vi skal for alt i verden ikke overbebyrde eksempelvis danske humanitære organisationer, som vi har samarbejdet med i årevis, og som hver gang leverer varen, med unødvendige krav om ansøgninger og afrapporteringer. Vi har ikke, og skal ikke have, et kæmpesekretariat, men ønsker derimod at være en lean machine, der kan gennemføre projektudvikling og -støtte uden en for tung administrativ proces,” siger den 58-årige nye bestyrelsesformand – og tilføjer:
”Som fonde har vi nogle gange en tendens til at synes, at det er særligt spændende at støtte noget nyt. Nogle gange skal vi hellere støtte opskaleringer af allerede udviklede og velfungerende ideer.”
I gang med visionsdiskussion
Poul Due Jensens Fond uddelte sidste år 237 millioner kroner til filantropiske projekter mod 200 millioner kroner i 2021. Det skete inden for en ramme på en kvart milliard kroner.
Flemming Konradsen forventer, at uddelingsniveauet både i år og i 2024 også vil lande omkring en kvart milliard kroner.
”Vi er i gang med større visionsdiskussion om fondens samspil med virksomheden Grundfos og om vores egen udvikling i fonden som organisation. Hvordan udviklingen i forhold til uddelinger bliver, når vi ser mere end to år frem, vil dels komme an på Grundfos’ resultater, men også af, hvad der kommer ud af den igangværende visionsdiskussion og fondens organisationsudvikling,” siger Flemming Konradsen.
På det sociale område i Danmark har fonden blandt andet markeret sig med støtte til initiativer målrettet unge, der står uden for arbejdsmarkedet og ikke har fået taget en uddannelse. Senest bidrog fonden til det TV2-transmitterede projekt ’Alle vores børn’, hvor blandt andre Røde Kors og DBU satte fokus på udsatte børnefamilier i Danmark.
Jeg beundrer virkelig den villighed til også at rumme folk, der har fået et gok i nødden, og dem, der ikke er født med en guldske i munden
Flemming Konradsen – Bestyrelsesformand, Poul Due Jensens Fond
På spørgsmålet om, hvad det er for en social profil, som fonden har og skal have, siger Flemming Konradsen:
”For én som jeg, der ikke er udsprunget af virksomheden Grundfos, ikke bor i nærheden af hovedkvarteret og er forholdsvis ny i det univers, må jeg sige, at jeg virkelig beundrer, hvordan virksomheden helt fra sin oprindelse har tænkt flexjob, folk på kanten af arbejdsmarkedet og rummelighed ind i virksomheden. Jeg beundrer virkelig den villighed til også at rumme folk, der har fået et gok i nødden, og dem, der ikke er født med en guldske i munden. Det er dén arv, som virksomheden er baseret på, som vi også i fonden ønsker at tilgodese med vores støtte til sociale projekter.”
Han understreger, at der kan ske vidt forskellige ting i folks liv, som gør, at de kommer udenfor fællesskabet.
”Og i fonden har vi ikke fokus på specifikke årsager, om det er på grund af alkohol, mental sygdom eller skilsmisser. Vores udgangspunkt er, at uanset årsagerne, gælder det om at hjælpe folk tilbage i fællesskabet – og fællesskab handler om andet og mere end arbejdsmarkedet,” siger Flemming Konradsen.
Orlov fra universitetet
Poul Due Jensens Fond er ikke den eneste store danske fond, som Flemming Konradsen arbejder for.
I januar 2022 blev han ansat i en nyoprettet deltidsstilling som Scientific Director of Global Health i Novo Nordisk Fondens afdeling for uddelinger til sociale og humanitære formål. I den forbindelse blev det oplyst, at han fremover skulle være 40 procent af sin arbejdstid i stillingen som professor i global sundhed ved Københavns Universitet og 60 procent af tiden i Novo Nordisk Fonden.
Det er klart, at der er nogle habilitetsudfordringer, som kan undgås ved ikke at have en ansættelse på Københavns Universitet, når en del af vores programområder i Novo Nordisk Fonden har samarbejde med Københavns Universitet
Flemming Konradsen – Bestyrelsesformand, Poul Due Jensens Fond
Men han er netop blevet forfremmet i Novo Nordisk Fonden, og det har fået konsekvenser for universitetsansættelsen.
”Jeg er i år blevet udnævnt til Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, og derfor har jeg fra starten af året søgt om orlov på universitetet parallelt med, at jeg er overgået til fuld tid i Novo Nordisk Fonden. Jeg har nogle få tilbageværende aktiviteter på universitetet, blandt andet nogle forskningsprojekter og vejledningsforløb, som jeg er glad for at have mulighed for at afslutte,” siger Flemming Konradsen.
- Er det din intention fuldstændig at kappe båndet til universitetet?
”Jeg håber ikke intellektuelt og netværksmæssigt at kappe båndet helt til universitetet, for der er så mange fordele ved at kunne samarbejde og netværke. Men det er klart, at der er nogle habilitetsudfordringer, som kan undgås ved ikke at have en ansættelse på Københavns Universitet, når en del af vores programområder i Novo Nordisk Fonden har samarbejde med Københavns Universitet. Men jeg håber, tror og planlægger efter at fastholde min dialog med universitet og fastholde noget undervisning på universitetet. Jeg synes, det er fantastisk inspirerende at møde de nye generationer af de superdygtige, ambitiøse unge mennesker – de er med til at holde mig til ilden,” siger Flemming Konradsen – og tilføjer:
”I det hele taget tror jeg, at det er meget vigtigt for os, der arbejder i fondene, at vi ikke bliver afsondrede fra virkeligheden. Som uddeler er det vigtigt hele tiden at få et reality check.”
- De habilitetsudfordringer, der kunne opstå nu som Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, har vel potentielt været der, lige fra din ansættelse i fonden sidste år?
”Med den stilling, jeg har nu, har jeg større indflydelse på nogle af de beslutninger, der træffes i Novo Nordisk Fonden. Mine potentielle habilitetsudfordringer er derfor anderledes af natur nu end i det job, jeg oprindeligt blev ansat i. Men der er i øvrigt standardregler til håndtering af den slags i Novo Nordisk Fonden ligesom i andre fonde. Det er noget, man er meget opmærksom på. Og når jeg har besluttet at søge om orlov fra universitetet, er det lige så meget et ønske om at beskytte mig selv, som det er for at sikre en fair behandling af alle ansøgere,” siger Flemming Konradsen.
Flere alliancer mellem fonde
Flemming Konradsen understreger, at han kun har mødt ”stor velvilje” i Novo Nordisk Fonden i forhold til sit øgede engagement i Poul Due Jensens Fond.
”Holdningen er, at begge parter kan drage fordel af et øget samarbejde mellem de to fonde, og det rammer ind i tendensen til, at mange fonde begynder at lave flere fælles alliancer og programudviklingsforløb, fordi det giver god mening at supplere hinandens ekspertiseområder. Det gælder i særdeleshed, når man laver noget i udlandet,” siger Flemming Konradsen.
Der er enorme potentialer i, at vi kan arbejde mere sammen og derigennem få meget større opmærksomhed i FN-systemet og blandt lokale myndigheder
Flemming Konradsen – Bestyrelsesformand, Poul Due Jensens Fond
Som aktuelt eksempel nævner han, at der i øjeblikket er sonderinger i gang om at øge samarbejdet mellem Poul Due Jensens Fond og andre danske fonde i forhold til projekter i blandt andet Kenya omhandlende støtte til sundhedssystemerne i områder med mange flygtninge.
”Poul Due Jensens Fond kan støtte vandforsyningen og hygiejneinfrastruktur, mens andre fonde kan støtte for eksempel uddannelsen af sundhedspersonale eller bæredygtige energisystemer. Der er enorme potentialer i, at vi kan arbejde mere sammen og derigennem få meget større opmærksomhed i FN-systemet og blandt lokale myndigheder, simpelthen fordi vi som fonde går sammen og arbejder på en fælles indsats med hver fonds særlige kompetencer,” forklarer Flemming Konradsen.
I forhold til den nye bestyrelsesformandspost i den fond, Flemming Konradsen har siddet i bestyrelsen for siden 2019, er han forberedt på, at det er et tidskrævende hverv, han har sagt ja til.
”Min forgænger Jens Maaløe døde ulyksaligvis af kræft for nylig alt for tidligt i hans liv, og derfor blev overgangen fra næstformand til formand mere abrupt end forventet. Der har derfor været en masse formalia, jeg hurtigt har skullet sætte mig ind i,” siger Flemming Konradsen.
Han tilføjer, at med et lille, hårdtarbejdende sekretariat i fonden er rollen som bestyrelsesmedlem i Poul Due Jensens Fond anderledes end i de store internationale fonde, idet bestyrelsen i almindelighed og formanden i særdeleshed er meget tæt på processerne.
”Så jeg kommer til at bruge mange aftener og weekender på den nye bestyrelsesformandspost,” fastslår Flemming Konradsen.