Inden for ganske få uger lancerer Spar Nord Fonden et nyt fundraising-redskab til fondens ansøgere. Med en nyudviklet crowdfunding-platform vil fonden kombinere sine donationer med penge, som ansøgerne selv har samlet sammen med opbakning fra lokalbefolkningen.
”Crowdfunding er at sætte strøm til raslebøssen,” siger fondskoordinator i Spar Nord Fonden, Claus Hald Andreasen.
Baggrunden for Spar Nord Fondens nye tiltag er et ønske om at komme endnu længere ud til ildsjæle, som udvikler aktiviteter, der henvender sig til lokalsamfundet. Projekterne skal medvirke til at skabe udvikling, glæde og sammenhold.
”Vi vil gerne sikre, at de ting, der får støtte også har en folkelig opbakning. Vi modtager mange lokale ansøgninger fra store dele af landet, og det kan være svært at gennemskue, om det er noget lokalbefolkningen virkelig ønsker,” siger Claus Hald Andreasen.
Idéen med det nye crowdfunding-instrument er derfor, at fonden på baggrund af ansøgninger beslutter sig for at donere en vis andel af projektsummen under forudsætning af, at ansøgerne selv kan samle det resterende beløb ind ved at præsentere projektet på fondens crowdfunding-platform.
”Vi har også et håb om, at metoden samtidig kan få vores midler til at strække længere. Men det, der betyder mest for os, er, at vi får lokalt engagement og opbakning til projektet. Fonden går forrest og lover at donere et beløb, hvis projektet selv kan rejse sin andel,” siger Claus Hald Andreasen.
Spar Nord Fondes uddelingsniveau har været stigende i de senere år, og i 2017 uddelte fonden 58,7 mio. kr. til 813 modtagere. Fonden er desuden vant til at håndtere stor trafik fra foreninger og lokalsamfund rundt om i landet. Igennem en årrække har fonden nemlig hver måned afholdt afstemninger i initiativet ’10 til forskel’, hvor folk kan stemme på det projekt, de synes skal have månedens 10.000 kr.
’Backers’ skal have noget igen
I forbindelse med udviklingen af crowdfunding-platformen har Spar Nord Fonden sammen med sine advokater afsøgt forskellige typer af crowdfunding.
Den såkaldt donationsbaserede form for ikke-finansiel crowdfunding er principielt den form for funding, som passer bedst til fondens ønske om, at projektejerne kan skaffe sig den resterende finansiering via de mennesker, som har en interesse i, at projektet realiseres. Problemet er blot, at den form for funding i Danmark er underlagt regler for offentlig indsamling. Det betyder, at hvert enkelt projekt – for eksempel finansiering af en ny legeplads – skal godkendes af Indsamlingsnævnet, pålægges et gebyr og afsluttes med et revisorpåtegnet regnskab.
Da det ville blive alt for bøvlet for langt de fleste ildsjæleprojekter, er valget i stedet faldet på den rewardbaserede crowdfunding, som man kender fra Kickstarter.com. Men det betyder, at støtterne, de såkaldte backers, skal have en form for belønning, som nogenlunde modsvarer den værdi, som de støtter projektet med.
”Det er ikke nok, at sige tak eller nævne nogle på Facebook. Projektejerne skal give noget tilbage til de enkelte støtter, ellers får det karakter af en offentlig indsamling, som skal godkendes,” siger Claus Hald Andreasen.
Derfor gælder det for ansøgerne om at være kreative, når de præsenterer deres projekt på platformen.
”Det er op til folks fantasi. Man kunne for eksempel forestille sig en reward, hvor støtterne inviteres til middagsarrangement og samtidig bliver præsenteret for det færdige projekt. De der laver projektet vil typisk sammensætte tre forskellige pakker, som eksempelvis kunne koste 100, 200 og 300 kr.,” siger Claus Hald Andreasen.
Omkostningerne til middagen kan så eksempelvis dækkes via sponsorater fra det lokale erhvervsliv.
Folkene i Spar Nord Fonden er i øjeblikket i testfasen med platformen og håber at kunne lancere det første lokale pilotprojekt i slutning af juni måned.