Fremover vil Danmarks Statistik benytte sig af et både større og mere fintmasket net, når de skal indfange data om de danske fondes uddelingsaktiviteter.
Det oplyser chefkonsulent Christian Edelvold Berg efter Fundats den 11. april bragte en opgørelse over 62 fondes uddelinger til familieformål.
Familiefondene i opgørelsen uddelte 830 millioner kroner til familieformål i 2021. Dette er langt mere end Danmarks Statistiks tal for det totale bevillingsbeløb til alle slags ikke-almennyttige formål.
Ifølge fondsstatistikken var det samlede ikke-almennyttige bevillingsbeløb nemlig kun på 627 millioner kroner i 2021, som var det første år, de ikke-almennyttige blev opgjort som en særskilt kategori.
Dermed er de ikke-almennyttige bevillinger som minimum undervurderet med godt 200 millioner kroner, men da man ikke ved, hvor mange fonde med familieformål, der findes, kan det reelt dreje sig om et langt højere beløb. Derudover findes der andre formål, som også regnes for ikke-almennyttige, fordi pengene ikke kommer til gavn for en videre kreds.
”Implementeringen af de ikke-almennyttige bevillinger har været vanskeligere end for de almennyttige bevillinger og har givet anledning til overvejelser om sammensætningen af stikprøven,” siger chefkonsulent i Danmarks Statistik Christian Edelvold Berg.
Bedre indberetning fra fondene
Fondsstatistikken er hidtil blevet lavet på baggrund af stikprøver fra cirka 300 udvalgte fonde og filantropiske foreninger. Derfor er opgørelsen af ikke-almennyttige bevillinger baseret på en opregning, hvor de største fonde med bevillinger over 50 millioner kroner dog tvangsudtrækkes til at deltage.
For fremover at opnå et mere retvisende billede af de ikke-almennyttige bevillinger, vil Danmarks Statistik nu tage en række tiltag for at forbedre beregningsgrundlaget, fortæller Christian Edelvold Berg.
”I opgørelsen for 2022 vil vi udvide stikprøven, øge kommunikationen til fondene om at de skal huske indberetning af de ikke-almennyttige bevillinger og i endnu højere grad målrette indhentning af oplysninger fra fonde, der har uddelinger til ikke-almennyttige formål,” siger han.
Ville det ikke være nyttigt og relevant for offentligheden og myndighederne at have en særskilt kategori for uddelinger til familieformål?
”En opdeling af de ikke almennyttige uddelinger i familieformål og andre formål er ikke umiddelbart relevant i forhold til statistikkens overordnede formål. Andre ikke-almennyttige formål er for eksempel uddelinger til medarbejdere i en bestemt virksomhed. Det er relativt små beløb i forhold til de totale uddelinger på samfundsniveau,” siger Christian Edelvold Berg.
Læs opgørelsen over de 62 familiefonde og fonde med blandede formål, der uddelte 830 millioner til medlemmer af stifterfamilierne.