Descendenter, efterkommere og personer beslægtede med fondsstiftere. Det er den gruppe af mennesker, der kan supplere deres indkomster med uddelingspenge fra en af landets mange familiefonde.
Ingen ved, hvor mange fonde med familieformål der findes i Danmark og derfor heller ikke hvor mange penge, der bliver uddelt til nulevende medlemmer af fondenes stifterfamilier. For Danmarks Statistik opgør ikke familieformål som en selvstændig uddelingskategori.
Men Fundats’ nye opgørelse over 62 fonde med familieformål kaster nyt lys over de samlede ikke-almennyttige uddelinger, som ser ud til at være underrapporteret i Danmarks Statistiks fondstal.
I 2021 uddelte familiefondene i opgørelsen i alt 1.072 millioner kroner. Heraf gik 833 millioner kroner til familieformål (se de enkelte fondes uddelinger i tabellen nedenfor).
En række af fondene er såkaldt blandede fonde, der både har familieformål og almennyttige formål. Således havde 28 af fondene almennyttige eller alment velgørende uddelinger for i alt 239 millioner kroner.
Det er dog særligt to meget store fonde, der dominerer uddelingsbilledet i hver af de to kategorier.
Mckinney Møller-familien
Lidt mere end halvdelen af uddelingerne til familieformål kommer nemlig fra familiefonden i A. P. Møller-fondsdynastiet - A.P. Møller og Hustru Chastine Mckinney Møllers Familiefond, der er medejer af A. P. Møller Mærsk A/S. I 2021 modtog den et aktieudbytte på over 600 millioner kroner og havde en fondskapital på mere end 6 milliarder kroner.
På den baggrund kunne fonden, der er relativt ukendt i den brede offentlighed, uddele 471 millioner kroner til efterkommere af stifterne. Med det uddelingsbeløb ville fonden blive placeret som landets 9. mest uddelende fond, hvis den var medtaget i Fondenes Videnscenter opgørelse over de 100 mest uddelende fonde.
Men A. P. Møllers familiefond har alene til formål at uddele penge til efterkommere af stifterparret og er derfor ikke omfattet af top-100-listen.
Mens mange af de øvrige fonde i vores opgørelse både uddeler til familien og til almennyttige formål, er de almennyttige uddelinger i den McKinney Møllerske fondstrojka udskilt til de to øvrige og langt mere kendte fonde - A.P. Møller og Hustru Chastine Mckinney Møllers Fond til Almene Formål samt Den A. P. Møllerske Støttefond. De to fonde uddelte tilsammen mere end to milliarder kroner til almennyttige og velgørende formål i 2022.
Listen over familiefonde tæller ligeledes flere fonde, som har kendte søsterfonde i den almennyttige fondssektor. Det gælder for eksempel VKR’s familiefond, som både kan uddele penge til efterkommere af Villum Kann-Rasmussen og til almennyttige formål. Villum Kann-Rasmussen er også stifter af flere store fonde med rent almennyttige formål – for eksempel Villum Fonden og Velux Fonden. I 2021 uddelte fonden alene penge til almennyttige formål.
Også det barnløse stifterpar Lise og Valdemar Kähler har lagt navn til en mindre familiefond, som har til formål ”at støtte, fornøje og gavne Lise og Valdemar Kählers søskendebørn i to generationer.”
Lise og Valdemar Kähler, der begge havde stor interesse for kunst og natur, er også kendt som stiftere af 15. Juni Fonden og medstiftere af Rockwool Fonden.
Almennytte i de blandede fonde
Af de fonde, der har blandede formål, var det særligt én fond, som fyldte i opgørelsen over familiefondenes uddelinger til almennyttige formål.
Med 119 millioner kroner står Det Obelske Familiefond nemlig for halvdelen af de almennyttige uddelinger fra de 62 fonde i opgørelsen. Samtidig uddeler fonden 165 millioner kroner til medlemmer af Obel-familien.
Flere af de blandede fonde spreder deres almennyttige uddelinger til en lang række forskellige organisationer. Det gælder blandt andet Asta og Jul P. Justesens Fond. Udover legater til mere end 30 familiemedlemmer uddelte fonden også godt 8,5 millioner kroner fordelt på mere end 60 organisationer, hvoraf lang størstedelen er indsamlende organisationer indenfor sygdomsbekæmpelse, natur, humanitære og sociale områder.
Det samme gør sig gældende for almene fonde som Enid Ingemanns Fond og Det Nissenske Familiefond.
Også de øvrige klassiske uddelingsområder som videnskab og kunst modtager bevillinger fra en række af de blandede fonde. Eksempelvis fra den erhvervsdrivende familiefond, Nils Kevin Jacobsens Familiefond, der er medejer af Arne Jacobsen I/S, som er det selskab, der har den berømte arkitekts ophavsrettigheder.
Udover familieuddelinger til efterkommere af arkitekt Arne Jacobsen og disses ægtefæller uddelte fonden også 6,6 millioner kroner til videnskab, kunst, arkitektur og humanitære formål, fremgår det af årsregnskabet.
Ny viden
Fundats nye opgørelse over familieuddelinger bidrager med ny viden om danske fondes ikke-almennyttige uddelinger.
For selvom listen over familiefonde og fonde med blandede formål ikke er udtømmende, så overstiger familieuddelingerne på 833 millioner kroner det beløb, som Danmarks Statistisk har registeret over det samlede uddelingsbeløb til ikke-almennyttige formål i 2021.
Heraf fremgår nemlig, at der samlet set blev bevilget 627 millioner kroner til ikke-almennyttige formål i 2021. I den officielle fondsstatistik er det dog ikke kun familieuddelinger, som regnes som ikke-almennyttige uddelinger. Også andre uddelinger, der ikke kommer en videre kreds til gode, regnes som ikke-almennyttige uddelinger.
Da familiebevillingerne på 835 millioner kroner er et minimumsbeløb, og der formentlig er tale om et noget større beløb, ser det derfor ud til, at Danmarks Statistisk tal for de ikke-almennyttige uddelinger er væsentligt undervurderet.
Artiklen og tabellen er opdateret 18. april kl 14:30. I en tidligere version stod fejlagtigt, at VKRs Familiefond i 2021 uddelte 1,9 mio. kr. til medlemmer af stifterfamilien. Fonden uddelte i 2021 alene penge til almennyttige formål.