Bæredygtighed og FN´s 17 verdensmål kan for mange godt virke som en nok så sympatisk og vigtig, men samtidig også uhåndgribelig dagsorden, når diskussionerne foregår på FN-niveau eller i Folketingssalen på Christiansborg.
Det er en del af baggrunden for de lokale verdensmålsfestivaler, som nonprofitorganisation Sustainable Now har arrangeret rundt omkring i Danmark de seneste fire år.
Direktør Martin Dahl fra den velgørende, erhvervsdrivende byfond Frederiksbergfonden deler tankegangen om, at det er vigtigt at få bragt store globale og nationale diskussioner om blandt andet klima og bæredygtighed ned på et mere borgernært, lokalt niveau.
Vi vil gerne medvirke til at trække dagsordener, blandt andet om bæredygtighed, fra et globalt, internationalt niveau og ned på lokalt niveau
Martin Dahl – Direktør, Frederiksbergfonden
Derfor bidrog Frederiksbergfonden både med en saltvandsindsprøjtning på 200.000 kroner og med sin aktive deltagelse i paneldebatter og workshops, da Sustainable Now fredag den 27. august afholdt et såkaldt Urban Sustainability Lab på Frederiksberg. Arrangementet var åbent for alle Frederiksberg-borgere og havde fokus på bæredygtig byudvikling, viden, inspiration og lokalt engagement.
”Som en borgerdrevet og ansøgningsdrevet lokalfond, der imødekommer mange ansøgninger på baggrund af initiativer igangsat af borgere, foreninger og civilsamfundsaktører i vores område, vil vi gerne støtte gode projekter, som kan give borgerne på Frederiksberg et udbytte. Dermed gør vi det, vi er tænkt som: At vi er borgernes egen fond,” siger Martin Dahl.
Netop bæredygtighedsdagsordenen er ifølge Martin Dahl et eksempel på en brændende platform, som kalder på aktion, og det er en sag, som mange borgere engagerer sig i – også på Frederiksberg, understreger Frederiksbergfondens direktør.
”Urban Sustainability Lab og bæredygtighedsfestivalen giver god mening for mange. Vi kan alle sidde og bladre i FN-rapporter og høre professorer og ministre diskutere, men det er dér, hvor du bor, og i de sammenhænge, du færdes i det nære liv, at bæredygtighedsdagsordenen hører til. Vi vil gerne medvirke til at trække dagsordener, blandt andet om bæredygtighed, fra et globalt, internationalt niveau og ned på lokalt niveau,” siger Martin Dahl.
Byfonde spiller vigtig rolle
Essensen er, at vi skal udvikle byen i en bæredygtig retning, og det skal ske sammen med borgerne
Anne Yding Lind – Programleder, Sustainable Now
Det er Martin Dahls håb, at tankegangen hos Frederiksbergfonden kan inspirere andre byfonde til i større grad end hidtil at gøre eksempelvis bæredygtighedsdagsordenen til et lokalt anliggende.
”De lokale byfonde i Danmark har en vigtig rolle at spille, når det gælder om at få gjort nationale temaer borgernære på lokalt niveau. Det er vigtigt at få borgerne engageret, og det giver mening, at det er borgerdrevet,” fastslår Martin Dahl.
Han tilføjer, at fremtidige ansøgninger om lignende borgerinitiativer, hvor Frederiksberg-borgere kan diskutere store, centrale emner, vil blive læst med positiv interesse.
”Her på Frederiksberg kan man for eksempel forestille sig fremtidige diskussioner om affald, varmeforbrug eller om hvorvidt vi køber ind på en hensigtsmæssig måde,” siger Martin Dahl.
Engagement
Programleder Anne Yding Lind fra Sustainable Now glæder sig over Frederiksbergfondens engagement.
”Jeg synes, det er imponerende og ekstremt vigtigt, at en lokal fond som Frederiksbergfonden engagerer sig i, støtter og dermed muliggør, at initiativer som Urban Sustainability Lab kan lade sig gøre. Essensen er, at vi skal udvikle byen i en bæredygtig retning, og det skal ske sammen med borgerne,” fastslår Anne Yding Lind.
Hun håber ligesom Martin Dahl, at Frederiksbergfondens engagement vil inspirere andre byfonde.
”Jeg er meget enig i betragtningerne om, at arrangementet på Frederiksberg forhåbentlig kan inspirere lokale byfonde andre steder i landet til at støtte op om initiativer, som bringer bæredygtighedsdiskussionerne helt ned på borgerniveau,” siger Anne Yding Lind.
De tanker og forslag, der kom ud af Urban Sustainability Lab på Frederiksberg, vil i løbet af kort tid blive samlet og overleveret til bæredygtighedsrådet på Frederiksberg. Rådet, der har borgmester Simon Aggesen som formand, rådgiver Frederiksberg Kommune om bæredygtige løsninger.