Sparekassen Danmark er navnet på et nyt pengeinstitut, der kom til verden, da fusionen mellem Sparekassen Vendsyssel og Jutlander Bank A/S blev en realitet den 1. september i år.
”Historisk har vi set, at det ofte er to banker, hvor den ene ikke er så stærk, der går sammen, men det er det ikke i denne her sammenhæng, her er det to virkeligt stærke pengeinstitutter, der danner en ny endnu stærkere enhed,” udtalte Vagn Hansen, der udgør den ene halvdel af den administrerende direktørduo i den nye sparekasse.
Stærkere bliver også de to fonde, der var storaktionærer i Jutlander Bank. For fonden, der tidligere hed Sparekassen Hobro Fonden, betyder det overskud til flere uddelinger.
”Vi kommer til at få mere ud af det på bundlinjen, hvis ellers det kommer til at gå som man forventer. Vi har tidligere modtaget aktieudbytte for cirka 7 millioner kroner året. Men fremover kommer vi til at modtage omkring 15 millioner kroner i forretning af garantkapitalen. Så det betyder, at vi skal uddele dobbelt så meget som tidligere, og det er det, der er det afgørende for os,” siger bestyrelsesformand Poul Søndberg i Jutlander Fonden Hobro.
Den ikke-erhvervsdrivende Hobro-fond har vekslet sin aktier til garantbeviser og på grund af kursgevinsten er fondens formue derfor vokset fra 350 millioner kroner til cirka 550 millioner kroner.
Som følge af fusionsaftalen kan Sparekassen Danmarks garanter se frem til at få forrentet deres garantkapital med mellem 2,5 og 3 procent om året.
En anden verden i Himmerland
Med forrentningen af garantkapitalen bliver der også ekstra travlt i uddelingsbutikken hos den anden eksisterende fond med tilknytning til Jutlander. Nemlig Jutlander Fonden Himmerland, der som hovedaktionær i Jutlander Bank havde en aktiepost på 46,5 procent af aktierne, som nu er afnoteret fra fondsbørsen.
Dermed rykker fonden, der nu officielt hedder Sparekassen Danmark Fonden Himmerland, op i en ny liga.
Det fortæller bestyrelsesformand Michael Jørgensen, som med fusionsaftalen godt nok må se sine stemmerettigheder i pengeinstituttet reduceret til det maksimalt mulige - nemlig 20 stemmer svarende til et garantbevis på blot 20.000 kr.
Bestyrelsesarbejdet i fonden flytter sig fuldstændigt nu i kraft af, at vi hæver balancen så voldsomt, fordi det bliver nogle meget større uddelingsbeløb
Michael Jørgensen – Bestyrelsesformand, Sparekassen Danmark Fonden Himmerland
Til gengæld tager fondens balancesum et stort spring op og kommer ind i milliardklassen. Efter konverteringen af aktier til garantbeviser er den samlede aktivmasse nu vokset fra godt 800 mio. kr. til godt 1,4 milliarder kroner.
”Det bliver vildt spændende at sidde i en fond, der pludselig har så mange muligheder. Det bliver en anden verden. Bestyrelsesarbejdet i fonden flytter sig fuldstændigt nu i kraft af, at vi hæver balancen så voldsomt, fordi det bliver nogle meget større uddelingsbeløb. Det bliver nogle nye arbejdsopgaver og et helt nyt job at sidde i bestyrelsen. Det vil sikkert også stille nogle anderledes krav til os, men det må vi jo tage på os,” siger Michael Jørgensen.
Større projekter
Michael Jørgensen fortæller, at bestyrelsen forventer at tredoble uddelingsniveauet fra omkring 12- 14 mio. kr. til cirka 40 millioner kroner om året fremover. Derfor har bestyrelsen planlagt en strategiproces, som skal løbe de kommende fire måneder.
”I bestyrelsen sætter vi os nu ned og spørger os selv, hvad vi nu gør fremadrettet. For det er klart, at med så mange penge vil der komme en anden type ansøgninger. Det kan vi allerede mærke nu, så det skal vi have sat i system og finde ud af, hvordan vi skal tilrettelægge vores uddelingspolitik. Derudover investerer vi også i et it-system, så det både bliver lettere at være ansøger og lettere for os at håndtere,” siger Michael Jørgensen.
Men vi får mulighed for at gå ind i nogle større projekter, end vi har gjort før. Så det må vi nu have lært vores lokalområde
Poul Søndberg – Bestyrelsesformand, Jutlander Fonden Hobro
Også i Hobro-fonden giver de nye uddelingsmuskler forventninger om en ny type projekter, fortæller bestyrelsesformand Poul Søndberg:
”Vi vil fastholde den nuværende uddelingspolitik i vores relativt lille geografiske uddelingsområde. Men vi får mulighed for at gå ind i nogle større projekter, end vi har gjort før. Så det må vi nu have lært vores lokalområde, at de må gerne prøve at komme med nogle større ansøgninger,” siger han.
Jutlander Fonden Hobro havde for kun godt et år siden netop skiftet navn fra Sparekassen Hobro Fonden, men med den nye fusion skifter fonden igen navn:
”Vores officielle navn er nu Sparekassen Danmark Fonden Hobro. Men vi er ikke begyndt at bruge det, for vi skal lige have fundet vores ben at stå på,” siger Poul Søndberg.
Ny fond I Vendsyssel
Udover flere donationskroner fra de to eksisterende sparekassefonde, bliver der også skabt en helt ny sparekassefond ud af fusionen mellem Sparekassen Vendsyssel og Jutlander Bank.
Ifølge Michael Jørgensen og Poul Søndberg bygger den nye fond på den opsparede sparekassereserve i Sparekassen Vendsyssel og får en formue, som størrelsesmæssigt kommer til at ligge imellem Himmerland-fondens og Hobro-fondens.
Det er forventningen, at uddelingerne fra den nye fond skal gå til almennyttige formål i Sparekassen Vendsyssels gamle virkeområde.
Lige som den nye fond er en konsekvens af den nye sparekassefusion, eksisterer der i forvejen otte fonde, som har tilknytning til tidligere sammenlægninger og fusioner af små sparekasser i Vendsyssel-området. Også disse fonde har garantbeviser i den nye Sparekassen Danmark og ifølge sparekassedirektør Vagn Hansen er det en vigtig del af det nye pengeinstituts forretningsmodel, at en del af overskuddet går tilbage til de forskellige lokalsamfund, der har været med til at opbygge sparekassen Danmark.
”Vores ønske er at skabe en garantsparekasse med fokus på den lokale forankring og lokalt samfundsansvar. Derfor er det også målet, at Sparekassens fonde årligt skal kunne udbetale 100 mio. kr. til almennyttige og velgørende formål. Dette mener vi er den samfundsmæssige mest bæredygtige forretningsmodel, hvor en stor del af indtjeningen gives tilbage til de lokalsamfund, hvor pengene tjenes,” siger Vagn Hansen.
De otte mindre fonde med tilknytning til den nye sparekasse:
Sparekassen Vendsyssels Fond
Sparekassen Vendsyssels Fond, Brovst
Sparekassen Vendsyssels Fond, Dronninglund
Sparekassen Vendsyssels Fond, Hals
Sparekassen Vendsyssels Fond - Hvetbo
Sparekassen Vendsyssels Fond, Jerslev
Sparekassen Vendsyssels Fond, Klokkerholm
Sparekassen Vendsyssels Fond, Ulsted