Forskning, også kaldet videnskabelige formål, er det område, som år efter år modtager flest midler fra de danske fonde, og denne uges rundtur blandt udvalgte fondsuddelinger starter da også med en håndfuld nyheder om fondspenge til forskningsprojekter.
Vi starter hos den erhvervsdrivende fond Spar Nord Fonden, som netop har givet 6,6 millioner kroner til forskning i social ulighed som en del af fondens ph.d.- og postdoc-program.
Hovedparten af den forskning, som bedrives inden for social ulighed, tager udgangspunkt i lande med langt større ulighed end i Danmark. Derfor ønsker Spar Nord Fonden via sit forskningsprogram at sætte fokus på ny viden om social ulighed inden for landets grænser.
Vi lever i et af verdens rigeste lande, og samtidig må vi konstatere, at den sociale ulighed i Danmark stiger
Michael Slavensky Dahl – Bestyrelsesformand, Spar Nord Fonden
”Vi lever i et af verdens rigeste lande, og samtidig må vi konstatere, at den sociale ulighed i Danmark stiger. I Spar Nord Fonden ser vi et behov for at blive klogere på, hvad udviklingen skyldes, så vores samfund i højere grad kan gribe om de mekanismer, der hjælper udviklingen på vej,” siger Michael Slavensky Dahl, der er bestyrelsesformand i Spar Nord Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Spar Nord Fonden har hvert år siden 2018 udbudt stipendier til forskere på danske universiteter som en del af ph.d.- og postdoc-programmet.
Diabetes-pris til engelsk lektor
‘Precision Diabetes Medicine Award’ er navnet på en pris, som Novo Nordisk Fonden sidste år i anledning af 100-året for opdagelsen af insulin indstiftede sammen med den i Tyskland hjemmehørende fond European Foundation for the Study of Diabetes. Det skete for at prisbelønne fremragende forskere, som har potentiale til at skabe innovation i behandlingen af mennesker med diabetes.
2022-udgaven af prisen er netop blevet uddelt til den engelske lektor Angus Jones fra University of Exeter, hvis forskning åbner op for mere præcise medicinske behandlinger af personer med type 2-diabetes.
Med prisen følger to millioner kroner, som skal bruges til et forskningsprojekt, hvor Angus Jones og to medansøgere vil identificere blodbiomarkører, der kan pege læger i retning af den bedst mulige behandling til patienter med type 2-diabetes.
”Vores hold har allerede lavet rigtig meget forskning i forhold til at identificere, hvilke af de tilgængelige lægemidler der virker bedst til den enkelte patient. Indtil videre har vi lavet forudsigelsesmodeller på baggrund af rutineundersøgelser og blodprøver, og i det nye forskningsarbejde vil vi undersøge, om vi kan gøre vores modeller endnu mere præcise ved at udnytte yderligere information, der ikke testes for rutinemæssigt, herunder genetiske forandringer, proteiner i blodet og andre biomarkører,” forklarer Angus Jones i en nyhed på Novo Nordisk Fondens hjemmeside.
Flere hjertepatienter i rehabilitering
Også ph.d. og forsker Hanne Birke fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse ved Frederiksberg Hospital har i den forløbne uge modtaget en stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden.
Hanne Birke har fået knap 5,5 millioner kroner til at afprøve nye strategier til at få flere hjertepatienter til at deltage og blive fastholdt i hjerterehabiliteringsforløb. Bevillingen sker inden for programmet ’Coherence in Health Care’.
Kun halvdelen af hjertepatienter deltager i hjerterehabilitering med blandt andet fysisk træning, kostomlægning og støtte til rygestop. Det er et stort sundhedsmæssigt problem, da hjerterehabilitering kan være med til at sikre, at personer med hjertesygdom ikke oplever forværring eller udvikler yderligere hjertesygdomme.
Forskellige ting spiller ind i, at personer med hjertesygdom ikke deltager i rehabilitering eller falder fra
Hanne Birke – Ph.d. og forsker, Frederiksberg Hospital
Med bevillingen skal Hanne Birke i samarbejde med sine kollegaer afprøve helt nye tiltag for at få især udsatte personer med hjertesygdom til at takke ja til rehabilitering og være vedholdende med deres hjerterehabilitering, så de ikke falder igennem sundhedsvæsenet og bliver mere syge.
“Forskellige ting spiller ind i, at personer med hjertesygdom ikke deltager i rehabilitering eller falder fra. I dette forskningsprojekt adresserer vi forskellige problemstillinger med det formål at gøre det lettere for personer med hjertesygdom at deltage i rehabiliteringen og være vedholdende,” forklarer Hanne Birke i en nyhed på fondens hjemmeside.
Hanne Birkes forskningsprojekt har fået navnet ’Heart Rehabilitation For All: The HeRTA study’.
Bevillingen til Hanne Birkes forskning er en del af en samlet bevilling på 58,7 millioner kroner til 14 forskningsprojekter inden for rammerne af Coherence in Health Care.
Penge til 15 forskningsprojekter med data som drivkraft
Vi bliver i forskningens verden med nyheden om, at 30 forskere netop har fået bevillinger på i alt 57 millioner kroner af Villum Fonden til 15 tværfaglige datadrevne forskningsprojekter. Det sker i regi af Danmarks største program for datadrevet tværfaglig forskning, ’Villum Synergy’.
Programmet så dagens lys for tre år siden og har siden støttet 35 forskningsprojekter med i alt i 154 millioner kroner, oplyser Villum Fonden i en pressemeddelelse.
De 15 projekter, der får årets bevillinger, har alle data som driver, men er emnemæssigt meget forskellige
Thomas Bjørnholm – Forskningsdirektør, Villum Fonden
Med Villum Synergy ønsker fonden at styrke tværfaglig datadrevet forskning. Programmet er målrettet forskere fra datalogi, statistik eller anvendt matematik i samarbejde med forskere fra en bred vifte af andre områder – fra teknisk videnskab og naturvidenskab til humaniora og samfundsvidenskab.
”De 15 projekter, der får årets bevillinger, har alle data som driver, men er emnemæssigt meget forskellige. Flere af dem taler på forskellig vis ind i vores fokus på klima og bæredygtighed,” siger Villum Fondens forskningsdirektør Thomas Bjørnholm i pressemeddelelsen.
Et af årets Synergy-projekter skal gøre datastrømmene mellem brugere og tredjeparter mere utvetydige og gennemsigtige. Et andet projekt vil undersøge jordens grundstof-genetiske historie og bestemme hastigheden af klimaforandringer millioner år tilbage i tiden – og på den måde måske blive i stand til at vurdere undergrundens potentiale til i fremtiden at lagre CO2.
Mere hjælp på vej til trængte købmænd
Mange selvstændige købmænd især i de tyndest befolkede områder i Danmark er så hårdt belastet af de stigende energipriser, at det truer butikkernes eksistens. Det er baggrunden for et nyt initiativ fra KFI Erhvervsdrivende Fond.
I maj etablerede KFI en uddelingspulje for købmænd, hvis drift er truet af de øgede omkostninger til strøm. Flere købmænd har allerede søgt og modtaget penge fra puljen.
De selvstændige købmand står lige nu i en meget kritisk situation
Terje List – Administrerende direktør, KFI Erhvervsdrivende Fond
Siden er energiudgifterne nærmest eksploderet, og KFI udvider derfor nu puljen med et stort millionbeløb, da behovet for hjælp er stærkt stigende.
”De selvstændige købmand står lige nu i en meget kritisk situation. De oplever voldsomt stigende udgifter og véd ikke, om eller hvornår situationen normaliseres. KFI kan hjælpe i en kortere periode via uddelinger. Men vi står med et reelt samfundsproblem og opfordrer derfor regeringen til hurtigst muligt at iværksætte tiltag, der reducerer detailhandlens el-omkostninger og dermed skaber ro om butikkernes langsigtede eksistens,” siger Terje List, der er administrerende direktør i KFI Erhvervsdrivende Fond.
Fonden vurderer, at energipuljen kan blive endnu større end dens hidtil største pulje, som er på 45 millioner kroner øremærket elevansættelser.
Fond uddeler markedsføringspris til byggemarkedskæde
Vi slutter på Copenhagen Business School (CBS) i København, hvor byggemarkedskæden Stark ved et arrangement netop har modtaget 2022-udgaven af ’HBH Prisen’.
Bag prisen står Henrik Bødtcher-Hansens Fond, også kaldet HBH Fonden, og forskere ved CBS. Den er siden 1991 blevet uddelt hvert år og gives for ’state-of-the-art markedsføring’ af en dansk virksomhed eller organisation.
Stark får årets pris for effektiv, datadrevet markedsføring og fokus på optimering af kundernes forretning. Med prisen følger et ét-årigt samarbejde med specialestuderende på CBS.
“Vi er stolte af at modtage HBH Prisen, og vi er særligt begejstrede for det kommende samarbejde med alle de talentfulde studerende på CBS. Selvom Stark er førende på markedet og en af Danmarks største virksomheder, er vi mindre velkendte uden for vores egen branche – det kan HBH Prisen være med til at lave om på,” siger Britta Korre Stenholt, der er administrerende direktør for Stark, i en pressemeddelelse.
Blandt de tidligere modtagere af HBH Prisen er Mikkeller, B&O Play, Velux og Hi-Fi Klubben.