Vi starter rundturen blandt ugens udvalgte fondsuddelinger hos Egmont Fonden, som netop har bevilget 6,3 millioner kroner til fire organisationer.
Bevillingen medfører, at op mod 4.500 udsatte børn og unge i Danmark får mulighed for at deltage i aktiviteter, der skal give dem positive sociale oplevelser og læringsmæssig støtte efter corona-pandemien.
”Der er et stort behov for aktiviteter, der øger udsatte børn og unges trivsel og læring og hjælper dem godt tilbage i fællesskabet og hverdagen efter genåbningen. Det er en stor opgave, som vi er glade for at kunne bidrage til at løfte,” siger Henriette Christiansen, direktør i Egmont Fonden, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Bevillingskronerne fordeles mellem fire civilsamfundsorganisationer, der i forbindelse med genåbningen oplever en øget efterspørgsel på tilbud om aktiviteter. Det drejer sig om Red Barnet Ungdom, Red Barnet, Dansk Folkehjælp og Ungdommens Røde Kors.
"Der er ingen tvivl om, at børn og unges trivsel har været under pres på grund af coronakrisen. De lange perioder med nedlukning har ledt til ensomhed og mangel på udviklende fællesskaber for mange børn. Vi oplever, at det især rammer børn, der i forvejen vokser op i udsatte positioner. Derfor er det en stor glæde, at vi nu kan hjælpe endnu flere børn,” siger Astrid Engberg, der er generalsekretær i Red Barnet Ungdom.
Med den nye støtte har Egmont Fonden bevilget 21,6 millioner kroner til aktiviteter relateret til coronapandemien i Danmark og Norge.
Forskningspris til australsk professor
Fra Egmont Fonden til Elsass Fonden, som i går, mandag den 14. juni, uddelte sin forskningspris på én million kroner til den australske professor Iona Novak.
Professoren anses for at være førende inden for forskning i cerebral parese (CP) i hele verden. Iona Novak har en lang historik indenfor forskning såvel som oversættelse af ny viden om CP.
Prisen giver os mulighed for fortsat at forbedre kvaliteten af tilbud til mennesker med cerebral parese over hele verden, så de kan leve et fuldt liv og nå de mål, der betyder noget for dem
Iona Novak – Professor med speciale i cerebral parese
”Professor Novak er internationalt anerkendt for sit lederskab og forskning i evidensbaseret rehabilitering og tidlig intervention. Hun er af den højeste etiske kaliber, der har været iblandt topkandidaterne til Elsass Fondens forskningspris, og derfor er hun en oplagt prismodtager,” siger professor Thomas Sinkjær, der er formand for udvælgelseskomiteen, i en pressemeddelelse.
Professor Iona Novak er taknemmelig for at modtage prisen.
”Prisen giver os mulighed for fortsat at forbedre kvaliteten af tilbud til mennesker med cerebral parese over hele verden, så de kan leve et fuldt liv og nå de mål, der betyder noget for dem," siger Iona Novak.
Prisen blev overrakt af Elsass Fondens protektor H.K.H. Prinsesse Benedikte.
Etablerer diabetescenter på Færøerne
Danmarks største fond, Novo Nordisk Fonden, har i den forløbne uge offentliggjort to nyheder.
Den ene om handler et samarbejde, som Novo Nordisk Fonden har indledt med det færøske sundhedsministerium om at etablere et diabetescenter på Færøerne. Det overordnede mål er at øge livslængden og forbedre livskvaliteten hos personer med diabetes og andre endokrinologiske sygdomme på Færøerne.
Diabetescentret og samarbejdet med Novo Nordisk Fonden er et virkelig stort fremskridt for personer, der lider af endokrinologiske sygdomme og især det store antal færinger, der har diabetes
Kaj Leo Holm Johannesen – Sundhedsminister, Færøerne
Den færøske sundhedsminister, Kaj Leo Holm Johannesen, glæder sig til, at diabetescentret med navnet Steno Diabetes Center Færøerne bliver til virkelighed.
“Diabetescentret og samarbejdet med Novo Nordisk Fonden er et virkelig stort fremskridt for personer, der lider af endokrinologiske sygdomme og især det store antal færinger, der har diabetes. Vi har i forvejen et godt og velfungerende diabetesberedskab, men nu får vi langt flere ressourcer og bedre muligheder for at styrke og udvikle det endnu mere”, siger sundhedsministeren i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
Også direktør Mads Krogsgaard Thomsen fra Novo Nordisk Fonden ser spændende muligheder i det nye samarbejde.
”Det glæder mig, at det nu bliver muligt at opbygge et Steno Diabetes Center på Færøerne, så vi i hele rigsfællesskabet får det bedst mulige udgangspunkt for at behandle og forebygge diabetes og andre relaterede sygdomme. Dertil kommer nogle meget spændende muligheder for at støtte forskning, der tager udgangspunkt i den færøske befolkning, og som blandt andet kan spille sammen med de gode erfaringer, Færøerne har med den nationale biobank og genomprojektet FarGen,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Støtte til naturvidenskabelige projekter for børn
Novo Nordisk Fonden har også netop offentliggjort, at den støtter otte naturvidenskabelige projekter for børn og unge med 15 millioner kroner. Det sker i fondens uddelingsrunde til naturvidenskabelig uddannelse og uformelle læringsmiljøer med fokus på læring i skole- og fritiden.
“I Novo Nordisk Fonden er det vores langsigtede mission at understøtte naturvidenskabelig uddannelse og formidling. Derfor er vi begejstrede for at se så ambitiøse og forskelligartede projekter, der i år på nyskabende vis fremmer børn og unges interesse for området ved eksempelvis at inddrage forældrene som målgruppe,” siger Berith Bjørnholm, som er leder af Education & Outreach i Novo Nordisk Fonden.
I projekterne, der har modtaget bevilling, sættes naturvidenskaben i spil på nye måder. Det kommer blandt andet til udtryk i inddragelse af science i sprogfag og undervisningsfilm om sundhed og biomarkører på gymnasiet.
I flere af projekterne bidrager lokale aktører til at sætte fokus på læring og oplevelser med naturvidenskab. Eksempelvis vil Knowledge Hub Zealand styrke børn og unges nysgerrighed i STEM-undervisningen gennem et samarbejde mellem virksomheder, grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser i Kalundborg Kommune.
Novo Nordisk Fondens næste ansøgningsrunde indenfor naturvidenskabelig uddannelse og uformelle læringsmiljøer åbner den 16. juni 2021 med deadline for ansøgninger 15. september 2021.
Fondspenge til familiehus i Aalborg
Vi fortsætter til Aalborg, hvor Trygfonden har bevilget godt 25 millioner kroner til et familiehus, der placeres i tilknytning til det ny Aalborg Universitetshospital.
”Når et nært familiemedlem bliver alvorligt syg, belaster det hele familien. Vi glæder os derfor meget til, at de første familier får mulighed for at flytte ind i familiehuset, hvor de har plads til at være sammen som familie og kan føle sig hjemme. Vores overordnede ønske er, at familierne får bedre mulighed for at trives, selvom de gennemlever en meget vanskelig periode i deres liv,” siger direktør i Trygfonden, Rie Odsbjerg Werner, i en nyhed på fondens hjemmeside.
Familiehuset vil være for børnefamilier, hvor et barn eller en forælder er indlagt i en længere periode på Aalborg Universitetshospital eller i Psykiatrien, Region Nordjylland. Med huset vil børnefamilierne kunne forblive sammen i trygge, hverdagslignende rammer og få et pusterum fra sygdom og hospital
”Vi er superglade for, at Trygfonden bakker op om et familiehus for de nordjyske familier, som står i en krisesituation, når et barn eller en forælder indlægges på grund af alvorlig sygdom. Familiehuset vil uden tvivl få stor betydning for disse familier,” siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).
Familiehuset i Aalborg bliver det fjerde af sin slags. Trygfonden har tidligere bevilget midler til lignende huse i forbindelse med Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Rigshospitalet Glostrup.
Salling-penge til genstart af musikliv i Aarhus
2022 skal stå i musikkens tegn i Aarhus – og for at understøtte den målsætning, har Salling Fondene doneret to millioner kroner til interesseorganisationen Music City Aarhus 2022.
Organisationens vision er at fokusere et helt år på at genstarte byens musikliv, skabe fælles oplevelser for byens borgere og styrke de mange aktører både på, foran og bag scenerne, skriver musikmagasinet Gaffa.
“Musikken har stor betydning for befolkningen, og vi er meget glade for at kunne være med til at realisere Music City Aarhus 2022’s flotte initiativ om at samle byens borgere om musikken,” siger næstformand i både Købmand Herman Sallings Fond og Købmand Ferdinand Sallings Mindefond Karin Salling.
Jesper Mardahl, der er sekretariatsleder ved Music City Aarhus 2022, ved endnu ikke, hvad pengene fra Salling Fondene skal bruges til.
”Forventningen er, at de skal bruges til at sætte året i gang, men der er ikke booket navne eller noget endnu. Vi håber på, inden for det næste par uger, måske at kunne løfte sløret for de første initiativer,” siger Jesper Mardahl til Gaffa.
Rørvig Mølles vinger kommer til at dreje igen
Ugens rundtur slutter i Rørvig i Odsherred Kommune, hvor der nu er kommet så mange penge i kassen i Rørvig Mølle, at en længe ønsket renovering kan blive sat i gang.
Ifølge Sjællandske Medier/sn.dk har foreningen, der indsamler penge til renovering af møllen, senest modtaget knap 2,8 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
A.P. Møller Fondens bidrag udgør henved halvdelen af det samlede renoveringsbudget på seks millioner kroner og vækker glæde hos formanden for Foreningen By og Land, Anders Holst.
”Med det imponerende bidrag er finansieringen så meget på plads, at vores tidsplan ser ud til at holde, og at møllen vil komme til at dreje og male igen i 2024, som er 100-året for, at møllen gik i stå,” siger Anders Holst til sn.dk.