Rundturen i den seneste uges uddelinger fra den danske fondssektor starter denne gang hos Novo Nordisk Fonden, som netop har uddelt bevillinger for 85 millioner kroner til projekter om naturvidenskabelig uddannelse og om kommunikation og debat om naturvidenskab.
I alt 27 projekter har modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden gennem fondens opslag om ’Projektstøtte til naturvidenskabelig uddannelse og uformelle læringsmiljøer’ og ’Projektstøtte til nytænkende kommunikation og debat om naturvidenskab og teknologi’. Projekterne spænder fra et talkshow for unge om aktuelle fænomener i naturen over en vandreudstilling om teknologi i fremtiden til et debatakademi for forskere.
Fælles for projekterne er formålet om at fremme naturvidenskabelig almendannelse og styrke interesse, viden og kompetencer inden for naturvidenskab og teknologi blandt børn, unge og befolkningen i Danmark generelt.
Blandt kommunikationsprojekterne finder man ét fra tv-vært og forfatter Sigurd Barrett, der over de kommende år vil skabe en række film, teaterkoncerter og en bog om naturvidenskab for de mindste. For de unge og voksne finder man blandt andet et virtual reality-projekt på forskningscenteret Danstem, hvor besøgende kan komme helt tæt på centerets stamcelleforskning og undersøge deres egne stamceller i et hårstrå gennem VR.
”Vi er meget imponerede over kvaliteten og ambitionerne i de 27 projekter, der nu sættes i søen. Det er nogle fremragende projekter, og det er tydeligt, at de på hver deres måde vil skabe engagement og styrke viden om naturvidenskab og teknologi hos både børn, unge og voksne,” siger Berith Bjørnholm, der er Senior Vice President for Education & Outreach i Novo Nordisk Fonden.
Senere i år bliver det igen ad to omgange muligt at søge støtte til projekter inden for naturvidenskabelig uddannelse og uformelle læringsmiljøer blandt andet til udvikling af materialer, metoder og ressourcer samt til naturfagsdidaktisk forskning og kompetenceudvikling af lærere og pædagoger.
Herudover vender opslaget om nytænkende kommunikation og debat om naturvidenskab og teknologi tilbage med ansøgningsdeadline i efteråret 2021, og samtidig inviterer fonden til ansøgninger til et nyt opslag, hvor der sættes fokus på erhvervsuddannelserne.
Penge til forskning i nye afgrøder
Rundturen fortsætter til Carlsbergfondet, som netop har bevilget 19,5 millioner kroner til et nyt forskningsprojekt forankret ved Carlsberg Laboratorium.
Projektet forholder sig til de udfordringer, som klimaforandringerne giver parallelt med den øgede befolkningstilvækst. I 2100 forventer FN, at vi er 11 milliarder mennesker på Jorden mod de syv milliarder munde, der allerede i dag skal mættes.
Det er derfor vigtigt at forske i og udvikle nye afgrøder med større tørketolerance, udbytte og modstandsdygtighed over for de klimatiske udfordringer, som vi kan forvente i de kommende årtier, pointerer Carlsbergfondet i et opslag på Linkedin.
Forskningsprojektet ledes af VP og adjungeret professor Birgitte Skadhauge, der sammen med flere samarbejdspartnere på Københavns Universitet samt partnere i USA og Australien skal udvikle klimatolerante afgrøder med højere udbytte og bedre næringsværdi.
Støtte til projekt på Kunsthal Rønnebæksholm
Fra forskning i afgrøder til fællesskabsdannende kunst. I den forløbne uge har Det Obelske Familiefond således sammen med Statens Kunstfond og Næstved Kommune givet tilsagn om støtte over en treårig periode til udvikling af et residency-program og kunstnerisk program kaldet Fællesrum på Kunsthal Rønnebæksholm udenfor Næstved.
Målet med Fællesrum er at udvikle et program, der er lokalt forankret, fællesskabsdannende og bidrager med aktuelle debatter og ny kunstproduktion, skriver Det Obelske Familiefond på Linkedin.
Under opholdet får de danske kunstnere mulighed for at indgå i dialog med Rønnebæksholms øvrige kunstneriske program.
Som led i programmet bliver der arbejdet med nye digitale og skrevne formidlingstiltag i samarbejde med Talentskolen i Næstved og Sixtyeight Art Institute i København.
Højere grønne ambitioner i byggeprojekter
Rundturen blandt ugens udvalgte uddelinger slutter med to nye projekter fra den filantropiske forening Realdania.
Det første omhandler 17 nye kommunale byggeprojekter, som får støtte fra Realdanias Covid-19-pulje til at skrue op for de grønne ambitioner og skrue ned for udledningen af drivhusgasser i byggeriet – spændende fra et nyt sundhedshus i Rebild over en kommende daginstitution i Brøndby til et formidlingshus på Horsens genbrugsplads.
Foran os ligger en stor og vigtig opgave i at brede al den nye læring ud til resten af landets almene boligorganisationer og i fællesskab nedbringe udledningen af drivhusgasser.
Nina Kovsted Helk – filantropidirektør, Realdania
Elleve af landets kommuner er allerede i fuld gang med at undersøge, hvordan deres kommende anlægsprojekt kan udføres mere bæredygtigt, og nu er der sat navn på yderligere 17 kommunale byggeprojekter i blandt andet Aarhus, Holbæk og Thisted.
”Med et suspenderet anlægsloft har mange kommuner benyttet muligheden for at fremrykke og igangsætte flere store byggeprojekter ovenpå coronakrisen. Det giver os en ret unik mulighed for at søge og afprøve nye løsninger i byggeriet, som kan gøre en reel forskel for klimaet og bidrage til at nedbringe udledningen af drivhusgasser. Nu hjælper vi i alt 28 af landets kommuner med at gå i front og finde nye, bæredygtige løsninger i deres byggeprojekter. Løsninger, som forhåbentlig kan inspirere og genbruges – også i landets øvrige kommuner,” siger Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania, i en pressemeddelelse.
Også 13 almene boligorganisationers renoveringsprojekter får støtte af Realdania til styrket fokus på det klimamæssige. Støtten tilfalder blandt andre Boligkontoret Danmark i forbindelse med et 118 millioner kroners renoveringsprojekt i Nakskov, mens boligorganisationen FSB skal blive klogere på, hvordan man i et kommende renoveringsprojekt til 35 millioner kroner i København kan sikre en så lille CO2-belastning som muligt, når eksempelvis gamle vinduer skal skiftes ud.
”Nu giver vi 13 renoveringsprojekter i den almene boligsektor mulighed for at gå i front og indhente værdifuld viden om alt fra genanvendelse af byggematerialer til bæredygtige ventilationsløsninger. Men den viden skal ikke kun komme de 13 til gode. Foran os ligger en stor og vigtig opgave i at brede al den nye læring ud til resten af landets almene boligorganisationer og i fællesskab nedbringe udledningen af drivhusgasser,” siger Nina Kovsted Helk.
Derfor inviteres organisationerne bag de 13 projekter også til at indgå i et fælles kompetenceudviklingsforløb med henblik på, at den almene sektor lærer af hinandens bæredygtige projekter og strategier.