Efter en altødelæggende brand i 2011 kunne KB Hallen i slutningen af 2018 atter slå dørene op for sports- og kulturlivet i den ikoniske bygning på Frederiksberg.
Torsdag den 3. september blev den flerårige indsats bag – en krævende og kompleks genopbygningsproces – hyldet af Frederiksberg Fonden. Her havde fonden nemlig inviteret til prisoverrækkelse, hvor årets hæderspris gik til KB’s bestyrelsesformand, Niels-Christian Holmstrøm. Et valg, der især blev begrundet med hans arbejde med at bringe KB Hallen tilbage.
Prisoverrækkelsen fandt sted under Bispeengbuen ved det nystartede Urban 13 og bød desuden på uddelingen af Frederiksbergprisen 2019. En pris der i år tilfaldt teatret Riddersalen.
Langt mere end en sportsklub
Til arrangement stod Frederiksbergs forhenværende borgmester og nuværende medlem af Frederiksberg Fonden, Mads Lebech, for uddelingen af hædersprisen.
“Frederiksberg Fonden vil i år gerne hædre mennesket, personen og ildsjælen Niels-Christian Holmstrøm. Holmstrøm har udvist et livslangt engagement og herunder taget lederskab af Frederiksbergs største og på mange måder mest synlige forening med sine mere end 4.000 medlemmer i 2018,” sagde Mads Lebech.
“I særlig grad kan fremhæves Holmstrøms seneste år som formand, hvor han har udvist en enestående stor dedikation og arbejdsindsats for at bringe klubbens store oplevelseshal – KB Hallen fra 1938, der var fredet indtil den ulykkelige brand i 2011 – tilbage til Frederiksberg og endda sætte endnu større og mere ambitiøse standarder for, hvad klubben gerne vil have af betydning. Ikke bare sine medlemmers udfoldelser inden for idrætten, men for hele Frederiksbergs forenings-, oplevelses- og kulturliv,” sagde han.
Direktør i Frederiksberg Fonden, Martin Dahl, fremhæver især arbejdet med at bringe KB-hallen tilbage i en form, der både værner om bygningens særlige historie, og samtidig sikrer den for fremtiden.
“Det har været en meget, meget svær opgave overhovedet at beslutte sig for, hvordan bygningen skulle passe til fremtiden og ikke bare vende tilbage til det, den var i fortiden – og derudover at få pengene til at passe. Det ligger langt ud over, hvad man kan forvente af en idrætsklub, og det kræver en stor indsats af en klubformand,” siger Martin Dahl.
Et 100 år gammelt teater for både voksne og børn
Arrangementets anden pris, Frederiksbergprisen på 100.000 kroner, gik til Teater Riddersalen og blev uddelt af Sys Rovsing, der er formand for Frederiksberg Fonden.
“Det burde vist – efter sagkundskabens mening – ikke kunne lade sig gøre, at være alt det, I er, på én og samme tid: At være et kulturfyrtårn og møde sit publikum med nyudviklede forestillinger. At stå for idéudvikling, værksted, systue og produktion, formidling og styring. Og samtidig at være en af de mindste teatre i landet. Og så er I endda et privat teater – I skal utrætteligt arbejde med at få penge i kassen,” sagde Sys Rovsing.
“Det er måske også derfor, at I efter vores mening er landets fineste og mest ambitiøse sted, når det gælder om at skabe helt nye teateroplevelse for børnene,” sagde hun.
Martin Dahl beskriver også valget af Riddersalen som årets vinder af Frederiksbergprisen som både ‘oplagt’ og ‘naturligt’.
"Vi kender jo Riddersalen rigtigt, rigtigt godt, fordi vi løbende støtter både teaterudvikling, nye forestillinger og generelle aktiviteter hos dem," siger han.
"Det er ret fantastisk, at Frederiksberg har en scene, der arbejder på den måde. Riddersalen laver deres produktioner selv, og det koster både kræfter og tid at kunne lave teater efter den opskrift, man også fulgte for 100 år siden. Det er der ikke mange, der kan. Samtidig formår teatret at give børn muligheden for at komme med ind bagved og prøve at være med i processerne omkring et teater. Det fortjener at komme frem i lyset,” siger Martin Dahl.