I dag lancerer social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) sin nye fondsstrategi, der skal skabe et aktivt samarbejde mellem ministeriet og de private fonde på socialområdet.
Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Formålet med strategien er at skabe bedre viden på socialområdet, og at de mange erfaringer hos områdets forskellige aktører bliver samlet og udbredt. Samtidig skal strategien understøtte investering i tidlige indsatser for f.eks. udsatte børn.
Som en central del af strategien vil ministeriet stille faglig rådgivning til rådighed for fondene og deres samarbejdspartnere om f.eks. evalueringsdesign, virksomme indsatser og særlige behov hos udsatte grupper i samfundet.
Og netop videndelingen lægger Astrid Krag særlig vægt på i den nye strategi.
”Med en fondsstrategi ønsker vi at løfte niveauet af viden og at investere i sociale indsatser på en klog måde. Mange fonde arbejder for eksempel med udsatte børn og gør en stor forskel i deres liv. Vi kan med strategien styrke samarbejdet med både fondene og civilsamfundet om at hjælpe alle de børn, som samfundet i dag ikke tager sig godt nok af. Her tror jeg også, at vi i ministeriet kan blive meget bedre til at dele vores viden om, hvordan vi sætter tidligt ind og sætter børnene først. Ligesom fondene og civilsamfundet også ligger inde med meget viden, som vi i ministeriet kan få gavn af i vores arbejde. Derfor håber vi på med denne strategi at få et fælles vidensgrundlag, så vi sammen kan gøre det bedre for udsatte børn og for andre sårbare grupper,” siger hun.
Fra telefonsamtaler til politisk inddragelse
Strategien består af otte forskellige nye initiativer, der alle skal understøtte øget dialog og konkrete samarbejder mellem ministeriet og fondene.
Blandt de nye initiativer er f.eks. såkaldte vidensalliancer, som kan være en telefonsamtale, et møde, en længerevarende dialog eller en kontrakt mellem ministeriet og en fond, hvor ministeriet stiller faglig rådgivning til rådighed for fonde om emner som målgruppebehov, evaluering, effektanalyser og samfundsøkonomiske beregninger.
Et andet initiativ i strategien er inddragelse i den politiske proces. Ministeriet vil fremover i højere grad invitere fonde til at indgå i interessentinddragelsen ved politiske udspil, for at fondene kan bidrage til ministeriets politiske arbejde på socialområdet.
Såkaldte dagsordensættende partnerskaber er et tredje redskab i den nye strategi. Ministeriet ønsker at etablere partnerskaber med fonde og andre aktører for at sætte fokus på væsentlige problemer på socialområdet. Partnerskaberne skal løfte særlige områder og øge opmærksomheden på specifikke udfordringer eller bestemte grupper af udsatte og sårbare mennesker.
Fakta: Social- og indenrigsministerens nye fondsstrategi
Den nye fondsstrategi består af otte initiativer:
- Vidensalliancer
- Temamøder
- Åbning af Udviklings- og Investeringsprogrammerne
- Inddragelse i den politiske proces
- Dialogmøde med afsæt i Socialpolitisk Redegørelse
- Samarbejde om RCT-afprøvning
- Dagsordenssættende partnerskaber
- ”Socialdøgnet”
Initiativerne er målrettet alle private fonde.
Ministeriets rådgivning vil tage højde for den enkelte fonds aktiviteter og arbejdsform.
Civilsamfundsaktører og kommuner vil også løbende blive inddraget i initiativerne for at dele viden bredt.
Initiativerne føres ud i livet af Kontor for Virksomme Indsatser og Investeringer i Social- og Indenrigsministeriet, som også kan kontaktes med spørgsmål og andre henvendelser.
Læs mere i Social- og Indenrigsministeriets pjece (pdf).