Hvordan sikrer man den bedst mulige brugeroplevelse for patienter så vel som for pårørende på det kommende børnehospital i København, Børneriget?
Det er spørgsmålet, som en ny, stor donation til Børneriget fra Ole Kirks Fond skal sikre, at der kommer svar på – blandt andet via eksperimenter og tests i 1:1-modeller af en sengestue, et ambulatorium og et opholdsrum.
Byggeriet af Børneriget ved siden af Rigshospitalet er netop startet, og i 2025 åbnes dørene for patienter.
Det er nemt nok at sige, patienten skal være i centrum, og at vi ønsker en helhedsorienteret brugeroplevelse, men det kræver, at der bliver sat gang i konkretiseringen af ordene
Karin Skjødt Hindkjær – Direktør, Ole Kirks Fond
Børnehospitalet hviler på et økonomisk fundament på to milliarder kroner qua et partnerskab mellem Region Hovedstaden, som betaler 1,4 milliarder kroner, og Ole Kirks Fond, der i sommeren 2016 forpligtede sig til at donere 600 millioner kroner til opførelsen af prestigeprojektet.
Og nu sætter Ole Kirks Fond med en ekstradonation på 85 millioner kroner for alvor skub i innovationsarbejdet for at sikre den optimale brugeroplevelse og bedst mulige livskvalitet under og efter indlæggelsen.
Et hjem uden for hjemmet
Ifølge direktør i Ole Kirks Fond Karin Skjødt Hindkjær skal der med ekstrabevillingen sikres handling bag de ambitiøse målsætninger om at skabe ”verdens bedste børnehospital”.
”I Ole Kirks Fond har vi i mange år været fokuserede på at fremme livskvaliteten for børn og deres familier, og det har været et vigtigt pejlemærke for os lige fra starten i forbindelse med planlægningen af byggeriet af Børneriget. Nu, hvor første spadestik til det fantastiske børnehospital er taget, er vores fokus på, hvordan vi får gjort Børneriget til et hjem uden for hjemmet for de børn, der er indlagt på hospitalet. Det er nemt nok at sige, patienten skal være i centrum, og at vi ønsker en helhedsorienteret brugeroplevelse, men det kræver, at der bliver sat gang i konkretiseringen af ordene,” siger Karin Skjødt Hindkjær.
Programchef Lars Hyldgaard Olesen fra Ole Kirks Fond betoner, at målsætningen er at sikre en så optimal livskvalitet som muligt under de givne omstændigheder under og efter indlæggelsen – både for patienten, men også for forældre og søskende.
”I hele teamet omkring Børneriget og Rigshospitalet er der en enorm dedikation i forhold til at sikre en så høj livskvalitet som muligt for de kommende patienter, og det er vigtigt for os ikke kun at tænke på det syge barn, men også på de forældre og søskende, som ofte er voldsomt påvirket under barnets indlæggelse. Vi kan ikke løse alt med denne donation, men vi kan blive meget klogere på de behov, der er, i forhold til blandt andet hospitalets fysiske miljø, de digitale virkemidler og adfærden blandt personalet. Det er vigtigt for os at tænke helhedsorienteret og have fokus på behov frem for konkrete løsninger i den indledende fase – derfor kan vi ikke sige, at de 85 millioner kroner skal bruges til at få præcis dét og dét installeret. Derimod er målet i den kommende tid at få en masse viden om brugernes behov, så vi kan løfte barren endnu højere frem mod 2025,” siger Lars Hyldgaard Olesen.
Det er Lars Hyldgaard Olesen håb, at blandt andet eksperimenterne i 1:1-modellerne af en sengestue, et ambulatorium og et opholdsrum kan give nyttig viden frem til, at dørene åbnes for patienter.
”1:1-modellen er en måde at teste idéer af i de rigtige fysiske rammer, og det kan forhåbentlig blive en af de vigtige nøgler til, at vi inden for det næste par år har et færdigt konceptdesign,” siger Lars Hyldgaard Olesen.
Samtidig skeler Rigshospitalet, Region Hovedstaden og Ole Kirks Fond også til erfaringer fra andre børnehospitaler rundt omkring i verden, understreger programchefen.
”I partnerskabet omkring Børneriget har vi ikke skyklapper på, og vi har i den hidtidige fase, og vil også i de kommende år, drage så meget lære som muligt af erfaringer fra andre børneafdelinger i Danmark og via det netværk af internationale børnehospitaler, som Rigshospitalet er en del af. Men vi skal samtidig også bevare nysgerrigheden og modet til at gå helt nye veje,” siger Lars Hyldgaard Olesen.
Leg skal være del af behandlingen
Et centralt fokusområde for Ole Kirks Fond i forbindelse med støtten til Børneriget er at gøre legen til en integreret del af hospitalets design, hverdagsliv og behandlingsforløb. Udgangspunktet er, at børn intuitivt tilegner sig ny viden igennem leg og forstår og oplever verden igennem leg – også når de er syge.
Og den nye donation på 85 millioner kroner har da også følgeskab af en stor nysgerrighed fra fondens side i forhold til at sikre, at legen bliver en integreret del af bygningen, afspejler sig i personalets adfærd og, når det er muligt, bliver en del af behandlingen.
- Hvordan gør man leg til en del af behandlingen af et alvorligt sygt barn?
”Det er et rigtig godt spørgsmål. Det er et område, vi ser meget frem til at udforske i partnerskabet, og her vil vi blandt andet skele til et igangværende forskningsprojekt på Rigshospitalet, som vores kolleger i Lego Fonden har støttet. Der er også en række praktiske erfaringer, vi kan lære af, for det er jo ikke fordi, der ikke leges med og blandt de indlagte børn på Rigshospitalet i dag. Men vi tror på, at vi ved at få en dybere forståelse for legen kan sikre en endnu bedre livskvalitet og en endnu bedre brugeroplevelse for de kommende patienter på Børneriget,” siger Lars Hyldgaard Olesen.
Karin Skjødt Hindkjær understreger, at børn er børn – også når de er syge.
”Et godt eksempel herpå er et billede, vi ofte kigger på, når vi i Ole Kirks Fond holder møder om Børneriget. Billedet viser en pige, som er blevet gjort klar til at komme i narkose – iført prinsessetøj. Det er et fantastisk udtryk for et personale, som har blik for, at børn nu engang er børn, og hvis det hjælper den lille pige at være iført prinsessetøj, skal det selvfølgelig kunne lade sig gøre. Det handler om at se børnene, som de er og hvor de er,” siger direktøren i Ole Kirks Fond.
Fokus på menneskelig del af hospitalsophold
Regionrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) glæder sig over de muligheder, som den nye bevilling fra Ole Kirks Fond giver.
”Når børn og unge er indlagt, så påvirker det hele familien. Med Børneriget bygger vi et helt særligt hospital, hvor familier i en sårbar situation fortsat har mulighed for at fungere som familie i en nogenlunde almindelig og tryg hverdag på hospitalet. Donationen giver os mulighed for at udvikle et hospital, der sætter endnu mere fokus på den menneskelige del af hospitalsopholdet og skabe et hospital, der er specialdesignet de behov, børnene, de unge og deres familier har,” siger Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse.
Børnerigets projektdirektør Merete Lange kalder har store forventninger til, hvad der kan komme ud af den nye donation fra Ole Kirk’s Fond.
”Jeg er overbevist om, at de nye løsninger bliver mange gange bedre, når vi udvikler dem i samskabelse med de børn, unge, familier og personale, der skal bruge Børneriget. Men der ligger også et stort arbejde i at udvikle på denne måde, og her er jeg ikke i tvivl om, at donationen og det tætte samarbejde med Ole Kirk´s Fond giver os helt unikke muligheder for at nå vores mål,” siger Merete Lange.
Ikke et eksklusivt projekt for Ole Kirk´s Fond
Karin Skjødt Hindkjær vil ikke afvise, at selvom Ole Kirk´s Fond nu kommer op på at have støttet hospitalet med 685 millioner kroner, kan der godt senere blive tale om yderligere bevillinger til Børneriget.
”Det må vi se på. Foreløbig er min forventning er, at vi kan komme rigtig langt for de 600 plus 85 millioner kroner, men jeg er samtidig sikker på, at der frem til 2025 kommer til at mangle flere midler. Derfor er Rigshospitalet også i gang med at funde og finde øvrige midler til projektet. Det er samtidig vigtigt at understrege, at der ikke er tale om et eksklusivt Ole Kirk´s Fond-projekt. Tværtimod er er der plads til andre bidragydere, og Børneriget er relevant for masser af andre fonde, hvilket der også allerede er fine eksempler på – blandt andre Elsass Fonden, som har doneret 23,5 millioner kroner til Center for Cerebral Parese på Børneriget,” siger Karin Skjødt Hindkjær til Fundats.
Som omtalt i Fundats ultimo marts er ansvaret for en del af fundraisingen til Børneriget lagt i hænderne på den nystiftede fond Børneriget Fonden.
Under ledelse af direktør Louise Schønau er Børneriget Fonden i fuld gang med at skaffe penge fra fonde og velhavende danskere til i første omgang fem konkrete projekter på det kommende børnehospital, blandt andet en børnevenlig MR-scanner og en hybrid operationsstue til komplicerede hjerteoperationer på børn.