Med 146 millioner kroner i uddelinger fordelt på 1.145 bevillinger blev 2021 et rekordår for KFI Erhvervsdrivende fond. Det svarer til en tredobling af enkeltbevillingerne i forhold til året før.
Også på indtjeningsside kunne bestyrelsen notere sig det bedste overskud i fondens historie med et resultat på 294 millioner kroner.
Ifølge fondsdirektør Terje List er resultatet baseret på alle fondens forretningsområder, hvoraf drift og udvikling af erhvervsejendomme står for 89 pct. af aktiviteterne, der målt på balancesummen har en værdi af 6,6 milliarder kroner.
”Rekordresultatet er baseret på en effektiv administration, drift og udvikling af vores ejendomme samt en positiv regulering af værdien af ejendomsporteføljen. Resultatet er skabt i alle dele af virksomhedens forretningsområder og må på den baggrund anses som særdeles tilfredsstillende,” siger adm. direktør Terje List.
Øgede uddelingsambitioner
Købmandsfonden har de seneste par år haft øget fokus på at optimere arbejdet med uddelingsområdet. Langt størstedelen af uddelingerne blev, som de foregående år, anvendt til modernisering, ombygning og udvidelse af butikker.
Samtidig blev der uddelt midler fra nyoprettede puljer, målrettet købmændenes indsats i forbindelse med Covid-19.
”Vi er faktisk meget stolte over vores rolle under corona, fordi vi havde en meget høj agilitet i foråret 2020. Jeg synes, vi var rigtig dygtige til hele tiden at aflæse, hvor situationen var på vej hen og på den baggrund se, om vi kunne spille en rolle i forhold til de meget akut opståede udfordringer, som vores modtagergruppe fik. Det var selvfølgelig særligt i forhold til kundesikkerhed og tryghed i butikkerne,” siger Terje List.
Fondens coronastøtte gik blandt andet til at hjælpe købmændene med afskærmning med plexiglas, spritdispensere og vareudbringning.
Derudover åbnede fonden en pulje, der kunne understøtte det lokale foreningsliv via købmændene.
Mange foreninger og klubber var ramt af faldende indtægter fra kontingenter, sponsorer og aflyste arrangementer i form af byfester og bankospil, som normalt er hjørnesten i klubbernes økonomi. Mere end 200 købmænd støttede det lokale foreningsliv via denne pulje og lige så mange uddelte, i kraft af støtte fra KFI, penge til lokale aktiviteter i forbindelse med julen til f.eks. Mødrehjælpen, Julemærkehjem og julehjælp til udsatte familier.
Flere penge til nærhed og bæredygtighed
Erfaringerne med at støtte købmændenes rolle som samlingspunkt for det lokale kultur- og foreningsliv er noget af det, fonden vil bygge videre på fremover, forklarer Terje List.
”Der har jo været meget tale om Udkantsdanmark og affolkning. Vi synes, der en meget tydelig tendens i samfundet til, at nærhed er et vigtigt parameter, og at også kommunalbestyrelser får øjnene op for at landsbyerne ikke bare kan være nogle aflastningscentre, hvor folk bor og ellers ikke kommer hinanden ved,” siger han og uddyber fondens mulighed for at bidrage til den udvikling:
”Vi tror på, at den lokale købmand kan blive om ikke det nye forsamlingshus, så i hvert fald et samlingspunkt, som kan give mere end blot det at hente sine dagligvarer. Det er helt klart en agenda, som vi fra KFIs synes er er utroligt interessant,” siger Terje List.
På baggrund af den stigende indtjening i fonden har bestyrelsen netop besluttet at hæve uddelingsrammen for uddelingsåret maj 2021 til maj 2022. Det betyder, at fonden potentielt kan uddele helt op til 225 millioner kroner det kommende år.
Et andet nyt indsatsområde, som Terje List forventer vil få større betydning fremover, drejer sig om hele bæredygtigshedsagendaen og klimaindsatsen.
”Vi vil gerne sikre, at også den frie købmandssektor tager deres ansvar for bæredygtighed, og der tror vi, at fonden kan gøre en forskel, fordi det typisk er nogle tiltag, der kan være vanskelige for den enkelte købmand at udmønte i praksis, og hvor det er vigtigt, at der er en eller anden form for katalysator til at bære det ud i livet. Det er givetvis noget, vi vil lægge nogle flere kræfter i,” siger han.