Fondssektoren i Danmark har en særdeles værdifuld position i samfundet, og fondenes rolle vil de kommende år blive endnu større – især hvis fondene fortsat gør en dyd ud af at dyrke den store forskellighed, der er i fondslandskabet.
Det mener bestyrelsesforpersonen i den almennyttige fond Velux Fonden Lykke Ogstrup Lunde.
I 2021 satte den journalistuddannede Lykke Ogstrup Lunde, som siden 2017 har været forperson i i Velux-fondenes schweiziske søsterfond Velux Stiftung, sig for bordenden i den mindste af de to danske Velux-fonde.
47-årige Lykke Ogstrup Lunde er barnebarn af fondenes stifter og grundlæggeren af Velux A/S, civilingeniør Villum Kann Rasmussen. Og i det første interview, siden sin tiltræden som bestyrelsesforperson i Velux Fonden, fortæller hun nu om sit syn på fondssektorens betydning i Danmark og om den strategiproces, som hun har sat i gang i fondsbestyrelsen – men også om, hvordan det første år har været i en rolle, der indtil sidste år blev udfyldt af hendes onkel og fondens formand gennem 15 år, Hans Kann Rasmussen.
”Jeg mener, at den fondskonstruktion, vi har i Danmark, har en grundlæggende stor betydning for det danske samfund, og jeg tror på, fondene kommer til at spille en endnu større rolle i samfundet fremover,” understreger hun.
”I fondene kan vi nogle andre ting, end man kan fra politisk hold, og fondene har mulighed for at bidrage både med midler og viden. Vi kan gå forrest i nogle situationer og i andre situationer være de sidste, der giver slip på noget, der er vigtigt at holde fast i. Samtidig har vi set i forbindelse med Ukrainekrigen og coronapandemien, som modsat klimakrisen opstod meget pludseligt og krævede hurtig handling, at fondene hurtigt og fleksibelt bidrog med både kapital og løsninger til at håndtere store problemer,” siger Lykke Ogstrup Lunde til Fundats.
Som fondssektor har vi en forpligtelse til at være relativt diverse i vores bestyrelser og i vores måder at arbejde på, for det er forskellighederne, som gør, at vi kan fange så mange toner i sangen som muligt
Lykke Ogstrup Lunde – Forperson, Velux Fonden
Hun mener, at der ligger en stor og afgørende styrke i, at vi har så forskellige fonde i Danmark, som tilfældet er.
”Hvis vi alle havde den samme tilgang og fundats, ville det blive et fattigt samfund. Som fondssektor har vi en forpligtelse til at være relativt diverse i vores bestyrelser og i vores måder at arbejde på, for det er forskellighederne, som gør, at vi kan fange så mange toner i sangen som muligt. Vi skal have en vis musikalitet i forhold til det samfund, vi lever i, på en anden måde, end det tidligere var nødvendigt. Fortsætter vi med det at dyrke forskellighederne, har vi i fondssektoren mulighed for at finansiere forskning og projekter og ’spirer’, som måske ellers ville have svære vilkår for at kunne overleve,” siger Lykke Ogstrup Lunde.
Fokus på filantropi – ikke på management
Velux Fonden, der blev stiftet i 1981 – ti år efter Villum Fonden – er nummer 12 på Fondenes Videnscenters seneste opgørelse over de 100 mest uddelende private fonde og filantropiske foreninger i Danmark.
Og på trods af, at dens uddelinger er markant lavere end Villum Fondens, har Velux Fonden med årlige uddelinger på gennemsnitligt godt en kvart milliard kroner markeret sig som en markant filantropisk spiller inden for områder som øjen- og aldringsforskning, humanvidenskabelig forskning og de senere år ikke mindst klima og miljø.
Da Lykke Ogstrup Lunde sidste år trådte ind på den danske fondsscene som ny forperson for Velux Fonden, var hun et rimeligt ubeskrevet blad i dansk fondsregi. Til gengæld kendte avislæsere, radiolyttere og tv-seere hendes navn, ansigt og stemme som mangeårig journalist, vært og reporter på medier som Berlingske, TV2 News, Børsen og Radioavisen.
Jeg er ikke gået managementvejen, men det tror jeg er en fordel, fordi jeg skal ikke have fokus på management, men derimod på filantropi
Lykke Ogstrup Lunde – Forperson, Velux Fonden
Selv mener Lykke Ogstrup Lunde, at journalistuddannelsen og -erfaringen kan være en fordel i det nye hverv, hvor hun i egen optik bidrager med et bredt samfundsperspektiv, en stærk tro på diversitet og lang erfaring fra Velux Stiftung i Schweiz.
”Jeg har rejst en anden vej end mange andre, der typisk bevæger sig dér, hvor jeg er nu. Jeg er ikke gået managementvejen, men det tror jeg er en fordel, fordi jeg skal ikke have fokus på management, men derimod på filantropi. Og qua min journalistbaggrund har jeg i det år, der er gået, bidraget med at stille en masse klassiske hv-spørgsmål: Hvorfor gør vi sådan? Hvor relevant er dét og dét? Hvorfor arbejder vi på dén måde?” siger Lykke Ogstrup Lunde.
Hun beskriver det første år som Hans Kann Rasmussens efterfølger som spændende, lærerigt og sjovt – og, tilføjer hun, anderledes end de opgaver, hun plejer at sidde med i Velux Stiftung.
”Men ligesom, da jeg i sin tid startede i Velux Stiftung, handler det også her om at overtage et ansvar fra nogen, der har siddet der i lang tid. Man skal selvfølgelig være lydhør over for, hvad der er sket forud, men samtidig finde en måde at være i det selv. Jeg er ikke Hans – vi er forskellige mennesker, som er rundet af noget forskelligt, og jeg er en del yngre og dermed rundet af en anden tid,” understreger Lykke Ogstrup Lunde.
Må ikke handle om eget ego
Med en forgænger i stolen, der ved sin afsked som 75-årig kunne se tilbage på 48 års historik i fondene og firmaet – heraf 15 år som Velux Fondens formand – kan det være nærliggende at gætte på, at Lykke Ogstrup Lunde har haft en målsætning om at sætte sit eget tydelige præg på fonden i det første år. Men det afviser hun.
”Det har ikke været et selvstændigt mål for mig, at folk omkring mig har skullet føle, at der er kommet nye boller på suppen med mig som forperson. Det har heller ikke været et selvstændigt mål for mig i det forgangne år at sætte mit personlige præg på fonden. Som forperson inden for filantropi må det ikke handle om ens eget ego. Man skal kunne sætte sig ud over sig selv. Det vigtige er, at jeg, ligesom Hans, kontinuerligt sammen med bestyrelsen og sekretariatet fortsætter rejsen for at udvikle Velux Fonden og sikre, at fonden vedbliver med at være så relevant som muligt både på en samfundsaktuel og langsigtet dagsorden,” siger Lykke Ogstrup Lunde.
- Du træder ind som forperson i en dansk fondssektor, der stadig er præget af mænd som direktører og bestyrelsesformænd – mænd, der ofte er 15-20 år ældre end dig. Har det betydning for dig?
”Jeg håber ikke, det er arrogant at sige nej, for det har det egentlig ikke. Jeg har en kvindelig direktør, og der er kvindelige bestyrelsesmedlemmer i fonden, men grundlæggende er køn ikke noget, jeg tænker over i mit arbejde. Og det er ikke noget, der præget min tilgang til folk og branchen som helhed,” siger Lykke Ogstrup Lunde.
Det har ikke været et selvstændigt mål for mig, at folk omkring mig har skullet føle, at der er kommet nye boller på suppen med mig som forperson
Lykke Ogstrup Lunde – Forperson, Velux Fonden
Og når Lykke Ogstrup Lunde har besluttet at kalde sig ’forperson’ og ikke ’formand’, er det af to årsager: Dels er det, som hun udtrykker det, et ”ordmæssigt greb for at gøre posten til min”, dels fordi hun ikke mener, det er vigtigt at signalere køn i forbindelse med en arbejdstitel.
”Jeg er sprogentusiast og kan godt lide det danske sprog, som vi hele tiden bør være med til at videreudvikle. Ord som ’formand’ og ’forkvinde’ er forældede i min optik. Nogle gange må man sige noget, som måske lyder klodset de første 100 gange, før det ender med at blive en del af sproget. Og for især de yngre generationer betyder det noget, at vi holder op med at bruge kønsdefinerede udtryk som ’formand’ og ’skuespillerinde’,” pointerer Lykke Ogstrup Lunde.
I gang med strategiproces
Om hvorvidt, der kommer til at ske strategiske bevægelser i fondens måde at agere og prioritere på med den nye forperson ved roret, er endnu uvist.
Velux Fondens bestyrelse er midt i en strategiproces sammen med fondens sekretariat, og det vil ifølge Lykke Ogstrup Lunde være ”unfair”, hvis hun på nuværende tidspunkt udtaler sig om fondens fremtidige strategiske fokus, inden arbejdet er færdiggjort.
Det er en strategiproces, jeg har sat i gang – et servicetjek, om du vil – som en samlende øvelse i lyset af, at der er en ny forperson og nye medlemmer af bestyrelsen
Lykke Ogstrup Lunde – Forperson, Velux Fonden
”Det er ikke sådan, at man skal forvente radikale ændringer og at alt bliver vendt 180 grader, og jeg forventer heller ikke, at Velux Fonden skal have nye uddelingsområder. Men det er en strategiproces, jeg har sat i gang – et servicetjek, om du vil – som en samlende øvelse i lyset af, at der er en ny forperson og nye medlemmer af bestyrelsen. Processen afsluttes formentlig på vores novembermøde og skal sikre, at vi alle sammen føler ejerskab af den fond, vi er i dag, og den fond, vi skal være fremadrettet,” siger Lykke Ogstrup Lunde.
Hun understreger, at kerneopgaven som almennyttig fond er at give uden at forvente noget tilbage.
”Men vi skal ikke bare give – vi skal også sikre, at vi får mest almennytte og samfundsnytte for de midler, vi deler ud. Og er der samfunds- og almennytte i at dele ud indenfor miljø og bæredygtighed med specifikt fokus på hav? Ja, naturligvis – klimakrisen, biodiversitetskrisen, fødevarekrisen er ikke gået væk mellem mit og Hans’ forpersonskifte. Er der samfundsnytte i at give midler til de pressede humanvidenskaber – videnskaber, der kan bidrage til at løse nogle af de store problemer, som vi står over, og derudover udgør en grundsten i vores dannelse og vores samfund generelt? Så absolut. Det samme spørgsmål kan jeg stille til alle vore uddelingsområder, der alle er relevante i en almennyttig sammenhæng,” siger Lykke Ogstrup Lunde.
Det er ikke Lykke Ogstrup Lundes forventning, at der på den korte bane bliver ændret ved størrelsen på Velux Fondens samlede årlige uddelinger.
”Jeg forventer, at vi kommer til at fortsætte med at dele ud på samme niveau, som vi hele tiden har gjort – lige bortset fra sidste år, der var jubilæumsår, og hvor vi uddelte 335 millioner kroner. Vi prøver at køre vores uddelingsniveau så stabilt som muligt,” siger hun.
Klimasatsninger fra jubilæumsår følges tæt
Netop jubilæumsåret 2021, hvor Villum og Velux Fonden kunne fejre henholdsvis 50 og 40 års jubilæum, blev en milepæl for de to fonde, kronet med en fælles kæmpebevilling i maj 2021 på 320 millioner kroner til en række klimainitiativer under overskriften ’70i30’.
Ifølge Lykke Ogstrup Lunde bliver udrulningen af det ambitiøse klimaprojekt fulgt nøje i de to bestyrelser.
I min optik er det den besætning, der er om bord på Tænketanken Hav, som gør, at det ikke bare bliver ’endnu en tænketank’
Lykke Ogstrup Lunde – Forperson, Velux Fonden
”Jeg forventer, at ’70i30’ gør det, som det blev sat i søen for, nemlig at bidrage til at indfri Danmarks målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Vi følger projektet tæt fra bestyrelsernes side, og indtil videre er projekterne dér, hvor de skal være i forhold til den tidsplan, der er lagt. Så det korte svar er, at det går, som det skal,” lyder Lykke Ogstrup Lundes status ét år efter projektets igangsætning.
Lykke Ogstrup Lundes blå bog
- Født: 16. april 1975 (47 år).
- Barnebarn af Velux og Villum Fondens stifter, Villum Kann Rasmussen.
- Uddannelse: HH fra Copenhagen Business School (1995) og bachelor i journalistik fra Syddansk Universitet (2004).
- Har arbejdet som journalist på bl.a. AMWatch, FinansWatch, Berlingske, TV2 News, dagbladet Børsen og DR (Radioavisen og dr.dk). Er nu freelancejournalist under firmanavnet LOL Media Denmark.
- Bestyrelsesforperson i Velux Fonden siden 2021 og i Velux Stiftung i Schweiz siden 2017. Medlem af bestyrelsen i Kwera.
Et andet ambitiøst klimaprojekt, der blev søsat i jubilæumsåret, og som Lykke Ogstrup Lunde og hendes bestyrelse også følger tæt, er Tænketanken Hav. Velux Fonden har givet tilsagn om i alt 75 millioner kroner til tænketanken over fem år, og på dens hjemmeside er Lykke Ogstrup Lunde blandt andet citeret for, at tænketanken “skal være havets stemme og samtidig skabe tæt samarbejde mellem erhvervsliv, beslutningstagere og civilsamfund om den blå omstilling.”
Som svar på, hvordan det undgås, at Tænketanken Hav, der har præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding som forperson i bestyrelsen, blot bliver ’endnu en tænketank’, siger Lykke Ogstrup Lunde:
”Den måde, vi tidligere har forvaltet havet, har tydeligvis ikke været sundt hverken for havet, erhvervet – for eksempel fiskerne – eller brugerne. I min optik er det den besætning, der er om bord på Tænketanken Hav, som gør, at det ikke bare bliver ’endnu en tænketank’, men grundlæggende køber jeg i øvrigt ikke præmissen om, at mange tænketanke bare er ’endnu en tænketank’.”
Lykke Ogstrup Lunde understreger, at Tænketanken Hav ikke kun skal pege på problemer, men også skal anvise løsninger og muligheder.
”Tænketanken er medlemsbaseret, og alle interesserede interessenter har mulighed for at komme til orde. Jeg tror på, den kommer til at spille en central rolle, fordi den fra starten er tænkt, som den er, og på grund af de mennesker, der er kommet med om bord blandt medlemmer, bestyrelse, direktion og sekretariat,” lyder det fra Velux Fondens forperson.