Argumenterne var ikke til at misforstå, da advokat Jesper Rothe den 8. september 2010 i et brev til Undervisningsministeriet anmodede om at indføre en fast aldersgrænse på 70 år for bestyrelsesmedlemmerne i Herlufsholms Skole og Gods.
I brevet lod advokaten forstå, at der allerede var en fastsat aldersgrænse for bestyrelsens medlemmer.
Aldersgrænsen var dengang ikke et eksakt tal, men var formuleret i vendingen:
”Såfremt et bestyrelsesmedlem ikke er fratrådt forinden, afgår bestyrelsesmedlemmet med udgangen af den måned, i hvilken han fylder det antal år, der til enhver tid er fastsat som aldersgrænse for statens højeste tjenestemænd.”
Dengang var aldersgrænsen for statens tjenestemænd 70 år, men i 2008 vedtog Folketinget at fjerne den generelle, pligtige afgangsalder på 70 år for tjenestemænd med undtagelse af blandt andre dommere og præster.
Allerede inden Herlufsholm sidst ændrede vedtægter i 2012 var der altså i praksis en aldersgrænse på 70 år for bestyrelsesmedlemmerne i Herlufsholm Skole og Gods.
Efter bortfaldet af den generelle aldersgrænse for tjenestemænd fandt den daværende bestyrelse det nødvendigt at anmode om, at tallet 70 blev indskrevet i skolens vedtægter som fast aldersgrænse. Det skyldtes ifølge advokaten netop, at fondens hovedaktivitet er at drive en skole:
”Det er et ønske fra bestyrelsens side, at man bevarer en fast aldersgrænse for bestyrelseserhvervet, og da der er tale om en selvejende institution, der som sit absolutte hovedvirke har skoledrift, finder bestyrelsen det hensigtsmæssigt, at aldersgrænsen ikke sættes højere end 70 år,” skrev advokaten dengang til Undervisningsministeriet, der er fondsmyndighed for Herlufsholm.
Hertil gjorde advokat Jesper Rothe opmærksom på, at bestyrelsen var opmærksom på, at den tidligere aldersgrænse på 70 år for statens tjenestemænd for størstepartens vedkommende var afskaffet, men at ”forbuddet mod aldersbetinget afskedigelse ikke er til hinder for bestemmelser i såvel individuelle som kollektive aftaler og overenskomster, der foreskriver et ophør af ansættelsesforholdet, når lønmodtageren fylder 70 år.”
Ligesom han fastslog, at det i almindelighed antages, at ”bestyrelsesposter ikke er omfattet af forskelsbehandlingsloven.”
Det fremgår af et skriftligt svar afsendt den 1. september 2022 fra Styrelsen for Undervisnings og Kvalitet (STUK) til administrerende direktør for Herlufsholms Skole og Gods, Tim Petersen.
Skolen er en erhvervsdrivende fond:
Herlufsholms Skole og Gods er en erhvervsdrivende fond, som er undtaget fra erhvervsfondsloven. Da den først og fremmest bedriver skoledrift er det Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), der driver både undervisnings- og fondstilsyn med institutionen.
Det viser en aktindsigt, fra STUK, der har fået delegeret ansvaret som fondsmyndigheden fra Undervisningsministeriets departement.
Anmodningen om en aldersgrænse på 70 år for bestyrelsesmedlemmerne blev sidenhen godkendt og indført i §3 i et fundatstillæg fra 2012.
Herlufsholm skal begrunde sin anmodning
Når det i dag er relevant, hvad begrundelsen for at indføre en fast aldersgrænse på 70 år for bestyrelsesmedlemmerne var for 12 år siden, skyldes det, at Tim Petersen i et ansøgningsbrev sendt til STUK den 5. august i år anmodede om, at ”§3 fjernes således alderskravet bortfalder.”
Men i ansøgningsbrevet begrundes det ikke, hvorfor alderskravet skal fjernes.
Det gør STUK opmærksom på i sit svar til Tim Petersen. Ligesom styrelsen beder bestyrelsen om at redegøre for:
”(…) hvilke konkrete forhold der ligger til grund for ønsket om at ophæve aldersgrænsen på 70 år, herunder hvilke forhold der har ændret sig siden 2010, der begrunder, at det ikke længere er hensigtsmæssigt for Herlufsholms Skole og Gods at have en aldersgrænse for bestyrelsens medlemmer på 70 år.”
En ændring af en vedtægtsbestemt aldersgrænse skal være velbegrundet i at være nødvendig eller hensigtsmæssig samt i fondens interesse
Rasmus Kristian Feldthusen – Professor, Københavns Universitet
Myndighedssvar flugter med Erhvervsstyrelsens praksis
Ved at udbede sig yderligere oplysninger og en konkret begrundelse for at ophæve aldersbestemmelsen, så gør STUK lige præcis det arbejde, som den er tiltænkt i sin rolle som fondsretlig tilsynsmyndighed for den erhvervsdrivende fond Herlufsholm.
Det fortæller professor i fondsret ved Københavns Universitet, Rasmus Kristian Feldthusen, der dog ikke ønsker at forholde sig til indholdet af den konkrete sag.
”STUK’s skrivelse synes at flugte med Erhvervsstyrelsens praksis i forhold til ikke-undtagne erhvervsdrivende fonde, hvorefter en ændring af en vedtægtsbestemt aldersgrænse skal være velbegrundet i at være nødvendig eller hensigtsmæssig samt i fondens interesse,” siger professor Rasmus Feldthusen.
Han påpeger desuden, at i henhold til Erhvervsstyrelsens praksis vil en imødekommelse af en vedtægtsændring oftest bestå i, at en vedtægtsbestemt aldersgrænse forhøjes. Sammen med en medforfatter udgav han tidligere i år en bog om vedtægtsændringer i fonde. I et af kapitlerne går forfatterne i dybden med fondsmyndighedens praksis om aldersgrænser.
Bestyrelsesformand er fyldt 71
Bestyrelsen for Herlufsholm Skole og Gods konstituerede sig 2. august, efter at den tidligere bestyrelse var trådt tilbage, som følge af en sjælden hård kritik fra undervisningsmyndighederne.
Den nye, selvudråbte bestyrelse ledes af tidligere højesteretsdommer Jon Stokholm, der i foråret fyldte 71 år. Han har tidligere i forbindelse med sin tiltræden som bestyrelsesformand for skolen undsagt Komiteen for god fondsledelse, da den netop anbefaler aldersbegrænsninger i fondsbestyrelser.
Med en 71-årig bestyrelsesformand og en fundats, der stadig har en aldersgrænse på 70 år, agerer formanden i øjeblikket reelt uden hjemmel i vedtægterne.
Fundats har spurgt Jon Stokholm og skolens administrerende direktør Tim Petersen, hvad de siger til STUKs foreløbige behandling af anmodningen om vedtægtsændringen. Ligesom vi har spurgt om, hvad der konkret har ændret sig, siden advokat Jesper Rothe på vegne af Herlufsholm i 2010 anmodede om at få indsat en fast aldersgrænse på 70 år i skolens vedtægter.
Ingen af de to er vendt tilbage på Fundats henvendelser.
Men i en mail til Fundats skriver skolens presse-og kommunikationsrådgiver, Anne Kirstine Rahr Lindbom, at:
”Vi forholder os til styrelsens brev fra 1. september, og Herlufsholms bestyrelse er pt i gang med at indsamle den nødvendige information, styrelsen efterspørger, og som skal bidrage til vores igangværende dialog.”
Udover spørgsmålet om aldersgrænsen har STUK også forholdt sig til en række andre forhold omkring de ønskede vedtægtsændringer. Således beder STUK desuden bestyrelsen om at dokumentere, at den var beslutningsdygtig i henhold til den gældende vedtægt, da bestyrelsen den 2. august konstituerede sig og i en pressemeddelelse tre dage senere meddelte omverdenen, at den “går i gang med sit virke straks.”