Det handler om mere end kørestolsramper og liftsystemer, når man vil gøre livemusik tilgængelig for alle. Det er en af årsagerne til, at spillestedet Gimle i Roskilde modtog årets tilgængelighedspris fra Bevica Fonden.
“Vi var i juryen vilde med Gimles skyhøje ambitionsniveau og imponerede over deres måde at tænke tilgængelighed på. Gimle tænker lige så meget på den sociale tilgængelighed som på spillestedets fysiske ramme. De gør det mere behageligt for mennesker med både synlige og usynlige handicap at samles om det frie musikalske fællesskab, og det skal belønnes.”
Det fortæller sangerinden Nabiha i en pressemeddelelse i forbindelse med prisoverrækkelsen i Den Sorte Diamant i København. Hun var som jurymedlem med til at motivere Gimle som hovedprismodtager.
Det er sjette gang, at Bevica Fonden uddeler tilgængelighedsprisen på 100.000 kr. til en person eller organisation, som gør en særlig indsats for mennesker med bevægelseshandicap. I år fandt overrækkelsen sted i forbindelse med Danske Lives konference, Live Music Summit.
Årets modtager er stærkt engageret i Roskildes lokale kulturliv. Gimle er Roskildes regionale spillested, studenterhus og ungdomskulturhus, som afholder mere end 400 årlige kulturarrangementer både i og uden for huset. Kernen i aktiviteterne er koncertdrift med årlig præsentation af mere end 300 bands. Og Gimles tilgængelighedsansvarlige, Maria Grongstad, er derfor glad for den anerkendelse, der følger med prisen.
”For os er tilgængelighed meget mere end de fysiske rammer. Vi har et stort fokus på den sociale tilgængelighed igennem kommunikation, attitude og bevidsthed. Alle skal føle, de kan komme på Gimle, møde musikken og være en del af et socialt fællesskab”, siger hun i pressemeddelelsen.
Medicin på køl og kultur på recept
En række andre spillesteder modtog også anerkendelse for deres arbejde med og fokus på tilgængelighed, skriver Bevica Fonden.
Smukfest i Skanderborg modtog 50.000 kr. for deres helhjertede attitude, de mange gode tiltag på festivalen og særligt deres blik for, at også de små udfordringer tæller. Eksempelvis at kunne få lappet kørestolen, hvis den er punkteret, og få sin medicin på køl.
STARS i Vordingborg og Sølund Musik-Festival fik hver 25.000 kr. for deres indsats. STARS blev særligt fremhævet for at fokusere på kommunikation og formidling af stedets tilgængelighed og for at tilbyde kultur på recept. Og Sølund Musik-Festival blev fremhævet for deres årelange fokus på at brede musikken ud og som et sted med masser af erfaring til inspiration for branchen.
Endelig overraskede Bevica Fondens bestyrelsesformand, Torben Svanberg, konferencens gæster ved at sende et skulderklap på 10.000 kr. til hver af de øvrige spillesteder og festivaler, som også havde kandideret til Bevica Fondens tilgængelighedspris.
”Vi har i Bevica Fonden været rigtig glade for at opleve, at så mange spillesteder og festivaler brænder for at give personer med bevægelseshandicap mulighed for at deltage i livekoncerter, så det vil vi gerne kvittere for, og så håber vi selvfølgelig, at de lykkes med deres ambitioner til inspiration for branchen,” udtaler Torben Svanberg.
Prisoverrækkelserne på Live Music Summit fandt sted den 27. oktober 2017. Følgende spillesteder modtog 10.000 kr. samt tilgængeligheds-juryens anerkendelse for deres indsats for skabe bedre tilgængelighed:
- BETA Amager Bio
- Forbrændingen i Albertslund
- Gutter Island Garage Rock Festival
- Kløften Festival
- Musikhuzet Bornholm
- Slagelse Musikhus
- Spillestedet Stengade
- Studenterhus Aarhus
- Tunø Festival
I juryen for Bevica Fondens tilgængelighedspris 2017 sad:
- Nabiha Bensouda, artist
- Marianne Kofoed, direktør i Bevica Fonden
- Henrik Ib Jørgensen, direktør i Muskelsvindfonden
- Henrik Bondo Nielsen, divisionschef i Roskilde Festival
- Anders Berenth, Sammenslutningen af Unge Med Handicap – SUMH
- Michael Nymann Folmer, administrator og organisationsansvarlig i Dansk Live