I Bispebjerg ved København er børn og unge sammen med områdets ældre med til at udvikle lokalområdets byrum ved hjælp af blandt andet digitale tegninger og 3D-modeller, og på Ulvsborg Historisk Værksted i Odsherred skal børn og unge producere ost og fermentere, smede sværd og arbejde med kemien bag naturmedicin.
Sådan lyder beskrivelserne af to af de 24 projekter, som Villum Fonden i september 2019 bevilgede i alt 24 millioner kroner til i fondens nye satsningsområde, hvor sfo´er, ungdomsskoler og fritidsorganisationer kan søge midler til at udvikle science-fritidsaktiviteter for børn og unge.
Allerede nu – trekvart år efter, at de første 24 portioner penge blev delt ud – sætter Villum Fonden gang i en undersøgelse af, hvordan fritidsprojekter kan øge børn og unges engagement i og interesse for science.
Der er afsat tre millioner kroner til undersøgelsen, som skal ske med udgangspunkt i netop de projekter, der fik bevillinger i september.
Alt for tit evaluerer man først projekter efter fire-fem år.
Agi Csonka – programchef for børn, unge og science, Villum Fonden
Undersøgelsen bliver således samtidig en evaluering af de igangværende projekter. Men ifølge programchef for børn, unge og science i Villum Fonden Agi Csonka skal timingen ikke tages som et udtryk for manglende tillid fra fonden til, at de 24 igangværende projekter får succes med at gøre flere børn og unge interesserede i science.
”Det er der overhovedet ikke tale om. Det har hele tiden været meningen at evaluere, fordi dette område er nyt, og fordi ingen ved, hvordan tingene gøres på den rigtige måde. Vi er ikke i tvivl om, at det er supergode projekter, vi støtter. Og både vi og projekterne er meget nysgerrige på, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer – både for, at projekterne kan lære, dele viden med hinanden, og for at vi alle kan blive klogere,” siger Agi Csonka til Fundats.
Vil gerne evaluere tidligt i forløbet
Agi Csonka understreger, at Villum Fonden generelt er meget optaget af at evaluere sine projekter – gerne på et tidligt stadium.
”Når vi sætter en evaluering i gang nu af ’Science i fritiden’, er det fordi evalueringer helst skal laves samtidig med projektet, hvis de skal lykkes. Man skal simpelthen vide, hvad det er for data, man skal indsamle, og evalueringsdesignet skal udvikles ret tidligt. Alt for tit evaluerer man først projekter efter fire-fem år. For os er det en meget bevidst strategi løbende at evaluere vores projekter. Hver eneste gang, vi giver penge, overvejer vi dels, hvordan vi skal evaluere internt, dels om vi også skal have en ekstern evaluering,” siger Agi Csonka.
Mens der foreligger meget viden om, hvordan man arbejder med indlæring af science i klasseværelserne, er der langt mindre viden om, hvordan man skal forsøge at fange børnenes interesse for naturvidenskab i fritiden. Der er således kun få danske erfaringer med, hvad børn og unge får ud af at ‘gå til science’ over en længere periode.
Vi har ikke nødvendigvis på forhånd det fulde overblik over, hvem der har viden og erfaring på det her område.
Agi Csonka – programchef for børn, unge og science, Villum Fonden
Håbet er, at evalueringen med udgangspunkt i de projekter, der allerede har fået bevillinger, vil bidrage med viden om, hvorvidt fritidsaktiviteterne reelt gør børn og unge interesserede i science, og hvordan aktiviteterne bedst tilrettelægges.
”Vores hypotese er, at hvis man skal motivere børn og unge for naturvidenskab og teknologi, og de skal synes, det er vedkommende, inspirerende og spændende, skal man både have fat i dem i skolen og udenfor skolen,” siger Agi Csonka.
Alle skal kunne byde ind
Evalueringsopgaven er et åbent udbud og kan søges af etablerede forsknings- og konsulentmiljøer. Interesserede skal senest den 22. juni give tilsagn, hvis de ønsker at komme i betragtning til opgaven.
– Hvorfor vælger I at sende evalueringsopgaven i udbud?
”Det er fordi, vi gerne vil være sikre på, at alle, som véd noget på området, får mulighed for at byde ind. Vi har ikke nødvendigvis på forhånd det fulde overblik over, hvem der har viden og erfaring på det her område,” siger Agi Csonka.
Villum Fonden har for nylig åbnet for en ny portion penge til nye projekter inden for ’Science i fritiden’. Puljen er åben for ansøgninger indtil 2. november. På det tidspunkt vil undersøgelsen være i fuld gang.
”Evalueringen kan strække sig over fire-fem år eller måske mere, så derfor afventer vi ikke evalueringen, inden den næste uddeling. Men vi bruger evalueringen til at justere forventninger til projekterne og har forhåbentlig fået ny viden, når vi skal vurdere og igangsætte de næste projekter,” siger programchefen.