Valget til Velliv Foreningens øverste myndighed, repræsentantskabet, er i fuld gang i både Region Hovedstaden og Region Sjælland. Og de opstillede kandidater fokuserer særligt på én ting, nemlig Velliv Foreningens almennyttige uddelinger, som i 2018 og 2019 var på sammenlagt 143 mio. kr.
I alt 26 ud af de 37 opstillede kandidater i Region Hovedstaden nævner således foreningens almennyttige uddelinger som et af deres valgtemaer. Dermed er de almennyttige uddelinger det mest omtalte tema foran f.eks. ansvarlige investeringer, lavere omkostninger og organisatoriske forandringer.
Bestyrelsesformand i Velliv Foreningen, Peter Gæmelke, forstår godt interessen for de almennyttige uddelinger ved valget, der slutter den 9. marts:
Det er da interessant, at kandidaterne går op i, at vi skal være en god, humanitær organisation.
Peter Gæmelke – bestyrelsesformand, Velliv Foreningen
“Jeg tror da, at det optager mange, at vi bruger 20 pct. af midlerne fra vores overskud til at hjælpe svage ude i vores samfund. Det bliver repræsentantskabet også involveret i og kan se en glæde ved, at flere mennesker har en god mental sundhed. Og det er da interessant, at kandidaterne går op i, at vi skal være en god, humanitær organisation,” siger Peter Gæmelke.
Repræsentantskabet beslutter blandt andet Velliv Foreningens overordnede almennyttige fokus, som i den nuværende strategi er mental sundhed. Én af de første opgaver for de kommende medlemmer af repræsentantskabet er at forme og beslutte en ny delstrategi inden for arbejdet med mental sundhed:
“I november 2020 skal repræsentantskabet vedtage en ny delstrategi for Velliv Foreningen på det her område. Vi er gået i gang med at revidere vores nuværende strategiplan, som er tre-fire år gammel, til en ny plan. Den vil blive forelagt repræsentantskabet til diskussion og godkendelse i november måned," siger Peter Gæmelke.
Allerede til marts får repræsentantskabet mulighed for at påvirke, hvordan det almennyttige arbejde med mental sundhed skal justeres:
“Vi vil allerede på repræsentantskabsmødet i marts nævne, hvilke hovedlinjer, der skal være i strategiplanen. Så allerede her får repræsentantskabet gode muligheder for at give os input til arbejdet. Og så kan det jo godt være, at vi hen ad vejen laver høringer,” siger Peter Gæmelke.
Kandidater: Skru op for uddelingerne og støt bredere end mental sundhed
Flere kandidater til repræsentantskabet i Region Hovedstaden nævner, at de ønsker en justering af det nuværende forhold mellem foreningens almennyttige uddelinger og bonus, så flere penge fremover går til uddelinger.
Én af kandidaterne er Lartey Lawson, der er datamanager ved Københavns Universitet og medlem af Østerbro Lokaludvalg. Han foreslår at øge de almennyttige uddelinger fra 20 til 25 pct. af overskuddet:
Medlemmerne ejer selskabet, så vi får nok profit. Men hvis pensionskassen skal agere som samfundsforsikring, så er uddelingerne vigtige.
Lartey Lawson – kandidat til Velliv Foreningens repræsentantskab
“Medlemmerne ejer selskabet, så vi får nok profit. Men hvis pensionskassen skal agere som samfundsforsikring, så er uddelingerne vigtige,” siger han.
Lartey Lawson peger på et emne som stress, som han mener foreningen bør fokusere på, særligt hos de små virksomheder:
"De store virksomheder kan bedre håndtere, at medarbejderne bliver syge. Men i de små virksomheder har man ikke samme kapacitet.", siger Lartey Lawson og peger på oplysning og forebyggelse som vigtige virkemidler.
Også kandidat Keld Volder foreslår at øge uddelingerne fra 20 til 25 pct. Pengene bør i højere grad end nu komme ældre uden for arbejdsmarkedet til gode, og så må uddelingerne også gerne gå til andet end mental sundhed.
“Jeg vil gerne stille spørgsmål ved, om uddelingerne ikke bør prioriteres lidt anderledes. I alderen 65-75 år går en stor gruppe af vores medlemmer ned på 30-40 pct. af deres tidligere indtjening. Måske bliver de også syge eller alene. Der kan opstå en identitetskrise, fordi folk ikke længere er civilingeniører og speditører, men ‘bare’ pensionister,” siger Keld Volder, der selv er pensioneret fra en stilling som skadesspecialist ved Købstædernes Forsikring.
De mellemstore og store virksomheder har jo en masse lederkurser, hvor de lærer om de her ting. Skal Velliv Foreningen virkelig smide alle de penge derud i stedet for at samle de mennesker op, som har forladt arbejdspladsen og er havnet i en krise?
Keld Volder – kandidat til Velliv Foreningens repræsentantskab
Han er desuden betænkelig ved at støtte virksomheder direkte:
“Jeg ser sådan noget som stresshåndtering som en fast ledelsesopgave. De mellemstore og store virksomheder har jo en masse lederkurser, hvor de lærer om de her ting. Skal Velliv Foreningen virkelig smide alle de penge derud i stedet for at samle de mennesker op, som har forladt arbejdspladsen og er havnet i en krise?” siger han.
Kandidater: Bred målgruppen ud
Også Felix Henriksen, dataanalytiker i en større dansk ngo, ønsker at brede støtten ud til mennesker i kanten af arbejdsmarkedet.
"Ved at fokusere snævert på erhvervsaktive går Velliv Foreningen uden om dem, som har allermest brug for hjælp og støtte. Det er sjældent, at mental sårbarhed kun stammer fra eller handler om ens arbejdsplads. Jeg tror oftere, at det er forhold uden for arbejdet, som påvirker folks mistrivsel, hvilket så kan påvirke arbejdslivet,” siger Felix Henriksen.
Han mener, at mental sundhed er noget, som arbejdsgiveren – ikke medarbejderne – skal finansiere:
“Vi kan ikke komme uden om, at arbejdsmiljø, fysisk som psykisk, er arbejdsgiverens ansvar. Jeg synes, det er fjollet, at medarbejdere via deres pension skal finansiere virksomheders indsats for mental sundhed. Så vil jeg hellere støtte mental sundhed blandt grupper, der ikke har andre til at hjælpe dem,” siger han.
Min tilgang vil være, at uddelingerne primært skal være til de projekter, hvor flest muligt får gavn af det. Jeg vil derfor arbejde på, at endnu flere projekter, der gavner samfundet som helhed bliver prioriteret.
Ole Normann Buch – kandidat til Velliv Foreningens repræsentantskab
Han vil derfor gerne udbrede støtten, så den i højere grad virker for at skabe et rummeligt arbejdsmarked med bedre muligheder for f.eks. psykisk sårbare.
Kandidat Ole Normann Buch mener, at 20 pct. til almennyttige uddelinger er “ganske fornuftigt”. Til gengæld bør de almennyttige uddelinger fremover fortrinsvis bruges på større frem for mindre projekter for at øge effekten, mener han:
“Min tilgang vil være, at uddelingerne primært skal være til de projekter, hvor flest muligt får gavn af det. Jeg vil derfor arbejde på, at endnu flere projekter, der gavner samfundet som helhed bliver prioriteret,” siger Ole Normann Buch, der arbejder i en ledelsesfunktion på Hotel Bella Sky på Amager.
Mona Madsen, medlem af Rudersdal Kommunes Byråd og forhenværende kommunal fritids- og kulturchef, stiller til gengæld op med et kritisk fokus på netop de større projekter.
Umiddelbart tror jeg, at min indstilling vil være at se mere kritisk på de store og dyre projekter.
Mona Madsen – kandidat til Velliv Foreningens repræsentantskab
“Der er meget stor forskel på størrelsen af tildelinger: mange små, konkrete projekter med udflugter, fællesspisning og andet får små beløb, mens de store milliontildelinger forgylder konsulentfirmaer, som hævder at lave forskning, og andre store beløb luner på lønsedlen hos entreprenante terapeuter. Umiddelbart tror jeg, at min indstilling vil være at se mere kritisk på de store og dyre projekter,” siger Mona Madsen.
Kandidat: Giv tid til at implementere
Ane Hendriksen, nuværende bestyrelsesmedlem i Velliv Foreningen og direktør i Velux Fonden, er også på valg i Region Hovedstaden. I modsætning til mange af de nyopstillede kandidater vil hun ikke arbejde for ændri nger af den nuværende retning, men i stedet fortsætte arbejdet.
“Det afgørende er, at vi over de næste tre-fire år får implementeret vores uddelingspraksis og får den rullet ud. Indtil nu har vi kørt i knap to år med uddelinger, og her har vi behov for at få lidt mere erfaring, før man laver om på strategien. Indtil videre er vi jo ved at udbygge vidensgrundlaget i forhold til mental sundhed,” siger Ane Hendriksen.
Foreløbig ligger også balancen mellem uddelinger og bonus det rette sted, siger hun:
"Fordelingen er jo besluttet ved et flertal i repræsentantskabet. Det kan ad åre ændre sig. Eller der kan blive skubbet på fordelingen alt efter, hvem der kommer i repræsentantskabet. Men lige nu er der et repræsentantskab, der synes, at det er den rigtige fordeling,” siger Ane Hendriksen.
Om Velliv Foreningen og dens uddelinger
Velliv Foreningens nuværende almennyttige strategi støtter mental sundhed inden for tre hovedområder.
- Lokale indsatser: Aktiviteter der gør en forskel i dagligdagen ved at modvirke mentale udfordringer som ensomhed, følelsen af angst og depression, isolation, mobning og chikane.
- Viden og formidling: Forskning, analyser og bredere indsatser, der sætter fokus på udfordringer og muligheder for at fremme god mental sundhed i og udenfor arbejdslivet som følge af større teknologiske og organisatoriske forandringer i samfundet.
- Arbejdspladserne: Fremme af mental sundhed på arbejdspladserne særligt inden for det private område.
Velliv er et kundeejet pensionsselskab. Kunderne er medlem af Velliv Foreningen, der ejer Velliv. Foreningens overskud fordeles med 80 pct. til bonus til medlemmerne og 20 pct. til indsatser, der styrker danskernes mentale sundhed.
Velliv Foreningen har ca. 350.000 medlemmer. Foreningen ønsker et stærkt medlemsengagement gennem valgdeltagelse i foreningen, bonus og andre medlemsfordele. Dertil kommer aktivt ejerskab af Velliv, og almennyttige aktiviteter for at fremme god mental sundhed for danskerne.