Der er plads til forbedringer i Realdanias medlemsdemokrati. Det mener den ene af de to nyvalgte repræsentanter, arkitekt Lars Frank Nielsen, der lige som arkitekt Line Willacy stillede op mod bestyrelsens syv kandidater ved repræsentantskabsvalget i Realdanias område 6.
”Noget af det jeg talte for i mit korte oplæg til kampvalget var, at jeg faktisk synes, det er forkert, at afstemningen alene er knyttet til en bestemt valgaften, hvor man skal møde op for at stemme. Jeg er fortaler for, at man gør som f.eks. i Århus Vand, hvor jeg forleden sad hjemme fra mit skrivebord med NemId og stemte på en forbrugerrepræsentant til bestyrelsen,” siger Lars Frank Nielsen.
Cirka 1.300 medlemmer og gæster var mødt op på Radisson Blu Scandinavia Hotel for at deltage i valget af de syv medlemmer, der repræsenterer denne geografiske valggruppe, som udover Aarhus dækker Favrskov, Silkeborg, Randers, Skanderborg, Samsø, Norddjurs, Syddjurs og Odder.
Mellem 750 og 800 af de fremmødte var stemmeberettigede medlemmer, som var kommet for at få indflydelse på kampvalget mellem de ni kandidater, der skal repræsentere områdets interesser i Realdanias 109 mand store repræsentantskab.
”Jeg var den eneste af kandidaterne, der var lidt kritisk over for, at man ikke kan stemme digitalt. Så i den kommende valgperiode vil jeg arbejde for, at også Realdania indfører digitale valg,” siger Lars Frank Nielsen.
Ved lignende repræsentantskabsvalg i Trygfonden/Tryghedsgruppen har de knap en million medlemmer siden 2014 kunne stemme digitalt til de årlige repræsentantskabsvalg. Også i den nystiftede forening Norliv, som har ca. 330.000 medlemmer, er valgene til repræsentantskabet digitaliserede.
Indflydelse på det byggede miljø
Som arkitekt og mangeårigt medlem af Realdania har Lars Frank Nielsen længe haft interesse for Realdanias byggeprojekter. Men først for nylig blev hans interesse for repræsentantskabsarbejdet vakt. Det skete i forbindelse med et af Realdanias nye store indsatsområder, fortæller han.
”Det, der skærpede min interesse var, at jeg for nylig var til et medlemsmøde om Realdanias indsats for at bygge seniorbofællesskaber. Seniorbofællesskaberne har både min personlige og professionelle interesse, og det er jo et af de områder, som Realdania har sat fokus på. Det kunne jeg godt tænke mig at være en større del af. Jeg går ud fra, at man som repræsentantskabsmedlem, udover at vælge bestyrelse og deltage i nogle årlige møder, også har mulighed for at få lidt indflydelse på de projekter, som Realdania sætter i søen,” siger Lars Frank Nielsen.
Derfor var årets valg i område 6 en oplagt mulighed for at tage del i medlemsdemokratiet blandt Realdanias cirka 148.000 medlemmer.
”Så da jeg fik indkaldelsen til valgaftenen og muligheden for opstilling af kandidater, besluttede jeg mig for at stille op. Jeg var desuden en smule provokeret – på den gode måde – over at der ud over bestyrelsens kandidater til de syv poster ikke var andre opstillet,” siger Lars Frank Nielsen.
Realdanias repræsentantskab består af 109 medlemmer og udgør den øverste myndighed i foreningen. I praksis godkender repræsentantskabet dog alene årsrapporten og vælger bestyrelse og revision. Derudover kan repræsentantskabet beslutte at ændre vedtægterne for foreningen.
Honoraret som repræsentantskabsmedlem udgør 25.000 kr. årligt. Derudover modtager repræsentanterne mødediæter på kr. 2.500 kr. pr. møde. I alt kan et repræsentantskabsmedlem således maksimalt modtage 30.000 kr. årligt.
Følgende medlemmer fra område 6 blev valgt til repræsentantskabet for de næste fire år:
- Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker, Risskov (genvalgt)
- Hans-Ulrik Revsbech Jensen, murermester, Auning (genvalgt)
- Lars Frank Nielsen, arkitekt, Åbyhøj (ny)
- Line Willacy, arkitekt, Aarhus C (ny)
- Marie-Louise Vagnby, økonom, Risskov (genvalgt)
- Nicolai Bisgaard, møbelpolstrer, indehaver, Odder (genvalgt)
- Suna Cenholt, arkitekt, partner, Højbjerg (genvalgt)