Befolkningens uheldige indtryk af fondene er bare endnu en grund til, at fondene bør etablere en brancheforening.
Det sagde både bestyrelsesformand i William Demant Fonden Lars Nørby Johansen og bestyrelsesformand i Leo Fondet Lars Olsen, da PwC for nylig holdt sin årlige fondskonference.
Dermed fortsætter debatten om en brancheforening for fondene.
Baggrunden for formændenes udmeldinger var blandt andet en ny måling af befolkningens kendskab til fondene, der på dagen blev præsenteret af sekretariatschef i Fondenes Videnscenter Hanne Rasmussen.
Ifølge målingen associerer befolkningen de almennyttige og velgørende fonde med ord som ‘gammeldags’, ‘bureaukratisk’, ‘skattetænkning’, ‘pengetank’, ‘besværligt at søge’, ligesom 43 pct. af befolkningen ikke kan nævne én eneste fond ved navn.
Heldigvis for fondene sidder de ovenstående associationer dog ikke helt så tæt som ‘hjælp,’ ‘hjælpe andre,’ ‘socialt arbejde,’ og ‘ansvar’.
Leo Fondet: Fondene har i den grad brug for et fælles talerør
Kendskabsmålingen gav moderator og journalist Cecilie Beck skyts til de kritiske spørgsmål, da bestyrelsesformand for Leo Fondet Lars Olsen havde afsluttet sin præsentation:
“Hvad tænker du, når du hører Hanne [Rasmussen, red.] fortælle, hvor få danskere, der egentlig kan nævne en fond på stående fod?” ville hun vide.
“Jamen, det er jo ærgerligt, og det er jo kedeligt, og det må jo påkalde en vis selvrefleksion,” sagde Lars Olsen.
Han mente dog ikke, at det er op til den enkelte fond selv at ændre situationen. Den bør i stedet koncentrere sig om at gøre, som dens fundats foreskriver. Men hvis alle blot koncentrerer sig om fundatsen, så står fondene uden en fælles stemme. Og den situation bør fondene reagere på, sagde Lars Olsen:
“Jeg er derfor meget glad for, at vi har fået Fondenes Videnscenter. Men jeg benytter også enhver lejlighed til at sige, at jeg håber, at fondene en dag kan blive enige om et fælles talerør. For det trænger vi til i den grad. Som vil tale vores sag politisk, samfundsmæssigt og alt muligt andet, så vores stemme bliver hørt,” sagde Lars Olsen.
Lars Nørby Johansen: Vi mangler en interesseorganisation
Fondenes omdømme blev også taget op af Lars Nørby Johansen, bestyrelsesformand i blandt andet William Demant Fonden.
Han henviste blandt andet til det stærkt kritiserede lovforslag, der ifølge eksperter gør det mindre attraktivt at stifte nye erhvervsdrivende fonde.
“Ikke mindst hos skattemyndighederne er der sådan en underliggende mistro til fondene. En underlig holdning af, at vi snyder lidt på vægtskålen – at vi er skatteoptimerende og ikke kommer legitimt til vores penge. Den opfattelse er udbredt ikke bare i befolkningen, men i særdeleshed hos den stakeholder, der hedder Skatteministeriet – og det er noget bras,” sagde Lars Nørby Johansen.
Men ligesom Novo Nordisk Professor Steen Thomsen fra Copenhagen Business School for nylig, så gjorde Lars Nørby Johansen også opmærksom på, at den danske fondsmodel heller ikke står specielt stærkt i Bruxelles:
“EU kan finde på at lave en regulering, nogle direktiver, som virkelig kan være kvælende for det danske fondsmiljø. Så der ligger altså på begge dimensioner – både det nationale og det EU-mæssige – en kæmpe opgave i at gå ud og fortælle, hvem vi er, hvad vi laver, og hvorfor det måske er en meget god ting at have os, når det kommer til stykket,” sagde Lars Nørby Johansen.
Det fik Cecilie Beck til at udfordre Lars Nørby Hansen. For hvor ligger ansvaret egentlig, hvis både befolkningen, politikerne og EU har misforstået fondene?
”Og er der så ikke tale om et kæmpe kommunikationsmæssigt svigt fra fondenes side?” spurgte hun.
“Jo, og det må man også bare konstatere, at sådan er det,” svarede Lars Nørby Johansen.
“Men der er vel ikke rigtig andre end jer, der kan lave det om?” fortsatte Cecilie Beck til Lars Nørby Johansen, der i sit svar efterlyste en fondsforening med mere end vidensdeling som sit formål:
“Dét der udmærkede Fondenes Videnscenter har jo som erklæret målsætning ikke at være interessevaretager for fondene. Og det er selvfølgelig en dydig målsætning. Men der mangler faktisk et eller andet organ, som kan tale fondenes sag med dokumentation. Det er ikke nok bare at samle viden – den viden skal bruges og kanaliseres ud i samfundet,” sagde Lars Nørby Johansen.