Mens de politiske udmeldinger om rammerne for sommerens store udendørsarrangementer har fået de fleste store musikfestivaler med Roskilde Festival i spidsen til at aflyse 2021-udgaverne, går Folkemødet på Bornholm mod strømmen og fastholder afviklingen af et fysisk arrangement i Allinge i juni.
Men det bliver begrænset, hvor mange af de danske fonde, som er til stede på de 12 scener og blandt tilhørerne til de fysiske debatter og kulturelle indslag i Allinge.
Et rundspørge, Fundats har foretaget blandt en række af de store danske fonde, viser således, at flere dropper turen til Allinge i år, mens nogle stadig ikke har taget endelig stilling.
Og tendensen understøttes i en lille undersøgelse, Fondenes Videnscenter har gennemført. Her svarer 11 ud af 20 fonde nej til deltagelsen i det fysiske Folkemøde, mens kun tre fonde svarer et klart ja til, at turen går til klippeøen.
Blandt de 11 nej-sigere i Fondenes Videnscenters undersøgelse er Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, Egmont Fonden, Lego Fonden og Trygfonden.
Fysisk tilstedeværelse giver ikke mening
Heller ikke Danmarks største fond, Novo Nordisk Fonden, bruger ressourcer på den fysiske del af Folkemødet den 17.-19. juni.
”Vi har lige besluttet os for ikke at tage til Bornholm rent fysisk. Vi ville egentlig gerne, men vi synes ikke, at det giver så meget mening i forhold til programmet,” skriver Senior Vice President for kommunikationsområdet i Novo Nordisk Fonden Steffen P. Lüders i en mail til Fundats.
Det er dog Steffen P. Lüders´ forventning, at Novo Nordisk Fonden fastholder at arrangere to digitale debatter, som live-streames på Folkemødets hjemmeside, og han håber, at de vil medføre nogle gode diskussioner.
Den filantropiske forening Realdania tager heller ikke til Bornholm i juni.
”Vi planlægger ikke, at nogen fra Realdania tager af sted til det fysiske Folkemøde eller deltager i debatter i Allinge. Vi forventer til gengæld at deltage i den digitale/virtuelle del af Folkemødet,” lyder det fra pressechef i Realdania Pia Møller Munksgaard.
Villa Gode Liv droppes i år
På trods af, at der kun er halvanden måned til Folkemødet, har flere fonde fortsat ikke truffet en endelig beslutning om, hvorvidt de sætter kursen mod Allinge. Én af dem er A.P. Møller Fonden.
”Vi har tidligere deltaget i enkelte debatter særligt om Folkeskolen. I år har vi afventet situationen og har dermed ikke taget endelig stilling,” skriver direktør i A.P. Møller Fonden Mads Lebech i en mail.
Nordea-fonden har før været blandt de mest toneangivende fonde på Folkemødet. Men som omtalt i Fundats i februar, besluttede Nordea-fonden allerede i starten af året, at Villa Gode Liv, som frem til 2019 var omdrejningspunkt for fondens Folkemøde-aktiviteter, ikke bliver til noget i år. Villa Gode Liv lå både i 2018 og 2019 på Folkemødets top-10 over samlingspunkter med flest events.
Folkemødet er dog ikke droppet af Nordea-fonden. Tine Wickers, der er kommunikationschef, oplyser i en mail til Fundats, at både hun og Nordea-fondens administrerende direktør Henrik Lehmann Andersen vil være fysisk til stede på Folkemødet to dage for at lytte, tale og søge inspiration.
Derudover arrangerer Nordea-fonden sammen med Tuborgfondet en live onlineevent med inspiration fra støttede projekter, der fremmer lysten til at deltage i demokratiet, og som skal gøre seerne klogere på, hvad de to fonde støtter. Eventen live-streames fra København.
Alle tre Carlsberg-fonde tager til Allinge
Tuborgfondet er dog samtidig til stede ved det fysiske Folkemøde. For blandt de fonde, som vælger at bakke op om det fysiske arrangement, er de tre fonde i Carlsberg-familien, Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Tuborgfondet. Det oplyser Carlsbergfondets kommunikationschef Cille Grøndahl Mønsted til Fundats.
”De tre fonde deltager fysisk i Allinge med hver vores indslag, der med udgangspunkt i vores dna naturligvis vil omhandle videnskab, forskning, kunst og unges indflydelse og deltagelse i den demokratiske samtale. Alt sammen bliver set i en kontekst af coronakrisen, og hvad den har givet os af indsigter og erfaringer til ikke blot at genstarte, men også gentænke vores samfund,” lyder det fra Cille Grøndahl Mønsted.
Hun tilføjer, at Foreningen Folkemødet i lang tid har arbejdet på at skabe rammerne for et corona-sikkert Folkemøde.
”Så vi ser frem til at bakke op om deres store indsats og arbejder med vores forskellige indslag, så de også får et digitalt efterliv og dermed kan nå endnu bredere ud,” understreger Cille Grøndahl Mønsted.
Ole Kirks Fond sender ifølge direktør Karin Skjødt Hindkjær én medarbejder til Allinge, og fonden er medarrangør af to fysiske debatter:
Én debat sammen med Psykiatrifonden om manglende hjælp til børn, der vokser op i hjem med psykisk sygdom. Og én sammen med fonden Mødrehjælpen og TUBA, der tilbyder hjælp og rådgivning til unge fra hjem med misbrugsproblemer, om ”systemets glemte børn”, for hvem vold og misbrug er en del af hverdagen.
Store forventninger hos Planbørnefonden
Flere af de indsamlede fonde i ngo-sektoren plejer at være aktive deltagere på Folkemødet, og sådan bliver det også i år for Planbørnefonden, oplyser ngo´ens politisk rådgiver Sofie Lindkvist Enstrøm.
”Planbørnefonden deltager i det fysiske Folkemøde med fire: Vores bestyrelsesformand, direktør, vicedirektør og politisk rådgiver. Vi arrangerer selv tre debatter derovre – én alene og to sammen med andre organisationer – og vores ledelse skal deltage i de debatter. Derudover skal vores direktør Dorthe Petersen deltage i andre debatter i regi af hendes virke som bestyrelsesformand for Akademiet for Social Innovation,” skriver Sofie Lindkvist Enstrøm i en mail.
Planbørnefondens forventninger til det fysiske Folkemøde er store.
”Vi forventer at møde en masse af vores nøgleinteressenter derovre og få gode demokratiske debatter om genstart af Danmark og verden efter corona. Vi glæder os til fysiske debatter og prioriterer derfor deltagelse i det fysiske Folkemøde,” fastslår Sofie Lindkvist Enstrøm.
Stort behov for demokratisk debat
Ifølge Foreningen Folkemødet bliver det overordnede fokus for Folkemødet 2021 at frembringe de bedste ideer til, hvordan vi genstarter samfundet efter coronakrisen.
Der bliver i alt 250 fysiske debatter fordelt på 12 scener, hvoraf syv bliver live-streamet på folkemødet.dk og efterfølgende gjort tilgængelige ”on demand”. Torsdag den 17. juni kan alle folkemødearrangører også deltage med digitale, live-streamede events fra hele landet.
Folkemødegæster kan fra den 12. maj booke billet til én af de 12 sceners program.
Foreningen Folkemødets direktør Camilla Laudrup ser frem til at kunne afholde et Folkemøde i kølvandet på aflysningen i 2020.
”Behovet for demokratisk debat er ikke blevet mindre under pandemien. Så jeg regner med en masse gode debatter både online og under åben himmel på Bornholm. Vi skal holde vores debat i live og mødes på tværs af meninger. Det bidrager Folkemødet til – igen i år,” siger Camilla Laudrup i en pressemeddelelse.