’"Moralsk og etisk problematisk": Biskop har familie boende i Strandvejs-boliger bestyret af egne præster’.
Sådan lød overskriften den 24. maj 2022 på en artikel i Kristeligt Dagblad. Her kunne avisen afsløre, at to præster og en pensioneret provst bestyrer en eftertragtet ejendom på hjørnet af Strandvejen i Hellerup, hvor datteren til biskoppen over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen, hans ekskone og en lang række medarbejdere i stiftets kirker har fået tildelt en lejlighed.
Kort tid efter gik Erhvervsstyrelsen ind i sagen, som Kristeligt Dagblad har dækket i en række artikler, frem til fondsmyndigheden i december afgjorde sagen.
P.C. Ibsens Sønners Legat
- Erhvervsdrivende fond.
- Grundlagt 1917.
Direktør er Thomas Bang.
Bestyrelsen består af sognepræst Leif Georg Christensen (formand), tidligere provst Ejgil Bank Olesen og sognepræst Steffen Ringgaard Andresen.
- Legatets uddelinger foretages i henhold til fundatsen til enlige kvinder over 40 år, tidligere lærerinder, sygeplejersker og husbestyrerinder.
Ejendommen i Hellerup er ejet af den erhvervsdrivende fond P.C. Ibsens Sønners Legat, der som sin erhvervsmæssige aktivitet ifølge vedtægterne skal udleje ejendommens lejligheder til private og erhvervsdrivende. Indtægterne fra udlejningen bruges til at uddele legater til enlige kvinder i en økonomisk vanskelig situation, som har arbejdet som lærerinder, sygeplejersker eller inden for husgerning.
Københavns biskop er skrevet ind i fondens vedtægter som den myndighed, der kan afgøre visse uenigheder. Dertil kommer, at de to præster i bestyrelsen i deres kirkelige virke er underlagt tilsyn af netop biskoppen.
Flere eksperter udtalte efterfølgende til avisen, at det kan være i strid med loven, at fonden udlejer lejligheder til familie, venner og bekendte i stedet for til mindrebemidlede enlige kvinder. En af dem, professor Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet, kaldte personsammenfaldet "moralsk og etisk problematisk".
Pensioneret provst i bestyrelsen
Men habilitetsspørgsmål skulle vise sig ikke at være fondens eneste udfordring. I efterfølgende artikler i avisen blev der således blandt andet rejst kritik af, at bestyrelsen ikke, som det ellers fremgår af vedtægterne, består af udøvende præster fra de tre kirker i København, Vor Frue Kirke, Helligåndskirken og Holmens Kirke.
Et af de tre bestyrelsesmedlemmer er tidligere provst Ejgil Bank Olesen, og han gik på pension i marts 2021.
I juni bad Erhvervsstyrelsen på baggrund af Kristeligt Dagblads dækning fonden om at redegøre for udlejningen af lejligheder til familie og venner, og kort før jul kom så Erhvervsstyrelsen afgørelse i sagen. Her bliver der ifølge Kristeligt Dagblad udtrykt alvorlig kritik af fondsbestyrelsens ageren.
I afgørelsen vurderer styrelsen, at flere beslutninger i fondsbestyrelsen har været truffet i strid med erhvervsfondsloven, fordi bestyrelsen tillod, at det bestyrelsesmedlem, hvis ’nære relationer’ blev tilgodeset, var med til at træffe beslutningerne.
Bestyrelsen har også ifølge Erhvervsstyrelsen overtrådt årsregnskabsloven, fordi bestyrelsesmedlemmerne har udlejet fondens lejligheder til nære familiemedlemmer, uden at det fremgik af årsregnskabet.
Styrelsen vurderer dog ikke, at fondens tildeling af lejligheder til nære relationer har været ugyldige. For da beslutningerne blev truffet af alle tre bestyrelsesmedlemmer, havde det ikke gjort en forskel, hvis det inhabile bestyrelsesmedlem havde forladt lokalet.
Til gengæld advarer styrelsen om, at der ved fortsat udlejning af lejligheder til familiemedlemmer, venner, kolleger og bekendte ’kan være en risiko for, at det ikke sker som led i varetagelsen af fondens interesser’.
Også aspektet om den pensionerede provst Ejgil Bank Olesens fortsatte sæde i bestyrelsen er ét, Erhvervsstyrelsen ifølge Kristeligt Dagblad bebuder at ville holde øje med. Fonden skal give styrelsen besked, hvis den ikke senest den 31. januar 2023 har udpeget et nyt bestyrelsesmedlem.
Pinlig sag
Advokat Søren Bergenser, der er ekspert i fondsret, understreger over for avisen, at der er tale om en alvorlig kritik.
“Bare det, at Erhvervsstyrelsen er gået så langt som til at træffe en afgørelse og udtale en kritik, er i sig selv alvorligt for en fondsbestyrelse. Det er en alvorlig afgørelse, der er blevet truffet, som går fondens bestyrelse imod. Og noget som i den grad bør få fonden og bestyrelsen til fremadrettet at være langt mere opmærksom på disse habilitetsregler og på, hvordan man må uddele,” siger Søren Bergenser, der betegner sagen som ”pinlig” for fonden.
Bare det, at Erhvervsstyrelsen er gået så langt som til at træffe en afgørelse og udtale en kritik, er i sig selv alvorligt for en fondsbestyrelse
Søren Bergenser – Advokat og ekspert i fondsret
Direktør Thomas Bang siger til avisen, at fonden tager Erhvervsstyrelsens afgørelse til efterretning og nu vil ændre procedurer for uddeling af lejligheder og fondsmidler. Som svar på, hvad fonden tænker om afgørelsen, siger Thomas Bang:
”Vi tænker, at vi i og for sig ikke får kritik for det, vi har gjort, men for måden vi har gjort det på. Det tager vi til efterretning og retter ind efter. (…) Vi skal lave vores procedurer om, så det passer til det, som Erhvervsstyrelsen skriver i afgørelsen.”