“Justitsministeren donerer 300.000 kroner for at hjælpe unge væk fra kriminalitet.”
Sådan lød den opsigtsvækkende overskrift i en pressemeddelelse udsendt af Justitsministeriet et par uger før jul sidste år.
“Jeg er glad for at kunne hjælpe Frederiksborg Brand og Redning videre med deres arbejde,” fortalte ministeren i nyheden. Og tænkte man ikke nærmere efter, så var en oplagt tolkning, at Søren Pape Poulsen var kommet i gavehumør og havde fundet pengepungen frem.
Men bag overskriften gemmer sig en anden historie. Siden 1996 har Justitsministeriet nemlig arbejdet med ‘den særlige kriminalpræventive pulje’. Den består af to millioner kroner årligt, der via embedsapparatet udmøntes til lokale indsatser for at forhindre kriminalitet. I 23 år er skattekroner altså blevet tildelt forskellige projekter for at få unge væk fra de lokale gadehjørner. Og det er fra denne finanslovspulje, at Søren Pape Poulsens ‘donation’ stammer.
Og samme pulje danner baggrund for endnu en filantropisk overskrift fra samme ministerium fra februar 2018: “Justitsministeren donerer 100.000 kr. til Brand og Redning MidtVest.”
I nyheden kunne man læse, at “Justitsminister Søren Pape Poulsen har besluttet at støtte et projekt med unge brandkadetter.”
Men ordvalget møder kritik fra flere eksperter. En af dem er retorikprofessor, Christian Kock, som mener, at et ord som ‘donation’ ikke bør bruges til at beskrive fordelingen af puljemidler:
“Sprogbrugen fremstiller ministre med videre som veldædige velgørere. Det vil sige nogle, der giver deres penge til gode formål – men det er jo borgernes penge. Med sine egne penge kan man gøre, hvad man vil, og sprogbrugen stiller ministeren i et lys som en, der kan råde frit over skattepenge. På latin betyder ordet 'donare' jo ‘at give som gave’,” siger han.
Forvaltningsekspert: Ministeren pynter sig med lånte fjer
Carsten Michael Henrichsen er professor emeritus ved Københavns Universitet, hvor han bl.a. har forsket i forvaltningsret. Han finder også ordet ‘donation’ i Justitsministeriets pressemeddelelser problematisk:
“Offentlige myndigheder giver ikke donationer i betydningen ‘gaver’. De yder støtte til et givet formål, og denne støtte kan have form af en bevilling som i det omtalte eksempel fra Justitsministeriet,” skriver Carsten Michael Henrichsen i en mail.
“At fremstille bevillingen som en donation er vel egentlig at pynte sig med lånte fjer og give indtryk af, at støtten er givet ud fra ministerens egen personlige velvilje, mens realiteten er, at offentlige bevillinger altid skal have lovhjemmel og konkret være sagligt begrundede,” fortsætter han.
Statslige ikke-fonde låner goodwill
Det er dog ikke kun i Justitsministeriet, at regeringsmedlemmer og deres embedsmænd finder inspiration i den filantropiske sektors ordforråd, når de udøver deres myndighedskompetence eller gennemfører politiske initiativer. Tag for eksempel ordet ‘fond’, som i stigende grad anvendes i regeringsapparatet. Flere ministerier har i de seneste årtier etableret såkaldte fonde, som reelt ikke er fonde efter hverken fondsloven eller erhvervsfondsloven.
Én af disse ikke-fonde er den 100 år gamle ‘eksportkreditordning’. I slutningen af 1990’erne skiftede ordningen således navn til Eksport Kredit Fonden, selvom den intet har med en fond at gøre, men blot er en statslig forvaltningsenhed under Erhvervsministeriet.
Heller ikke Danmarks Frie Forskningsfond er reelt en fond. I 2014 blev ‘fonden’ nemlig omdøbt, da det administrative organ Danmarks Frie Forskningsråd skiftede navn til det mere filantropisk klingende Danmarks Frie Forskningsfond.
Ej heller Togfonden DK er en egentlig fond. Det er derimod navnet på en politisk flertalsaftale fra 2013, hvormed en opdatering af jernbaneinfrastrukturen kan finansieres.
Retshistoriker og professor Ditlev Tamm fra Københavns Universitet er kritisk over for tendensen, som i hans øjne handler om at låne goodwill fra de almennyttige fonde. Han mener, at den statslige brug af fondsbegrebet er misvisende:
"Fondskonstruktionen er jo enormt populær i Danmark, og ved at anvende denne betegnelse sker der et lån af en goodwill, der er knyttet til fonde og fondsuddelinger. Men man bør overveje, om betegnelsen egentlig er dækkende i staten. Ideen i en fond er jo, at der er tale om private midler, som nogen har taget ud og givet afkald på for at støtte et bestemt formål. Og det er jo ikke det, der sker. Det er jo offentlige midler," siger Ditlev Tamm.
Flere statslige temaindkaldelser, priser og uddelinger
Mens ministre ‘donerer’, og offentlige midler og organer benævnes ‘fonde’, så vinder den filantropiske kommunikation og sprogbrug også frem i andre regeringssammenhænge.
For få uger siden offentliggjorde Erhvervsministeriet således sin seneste ‘temaindkaldelse’ til den såkaldte Landdistriktspulje. Dermed gør ministeriet brug af en ansøgningsform, som er særdeles udbredt i den strategiske filantropi.
Derudover ‘uddeler’ et flertal af ministerierne i stigende omfang forskellige priser med tilhørende kontante overførsler i lighed med den filantropiske sektor:
Årets Dagtilbud (20.000 kr.) overrækkes af Børne- og Socialministeriet. Arbejdsmiljøprisen (25.000 kr.) kommer fra Arbejdsmiljørådet under Beskæftigelsesministeriet. Undervisningsministeriet står for fire priser: Springfrøprisen (25.000 kr.), Undervisningsmiljøprisen (2 x 50.000 kr.), Undervisningsmiddelprisen (præmiesum 95.000 kr.) og Skriverprisen (25.000 kr.). Den Kriminalpræventive Pris på 50.000 kr. uddeles af Justitsministeriet og kommer fra samme pulje, som Søren Pape Poulsen før jul ‘donerede’ fra.
Også Kulturministeriet uddeler en række priser, herunder Idrætsprisen (100.000 kr.), og listen kunne fortsættes. Eksempelvis med den nytilkomne Demensprisen (10.000 kr.), som siden 2017 uddeles af Sundheds- og Ældreministeriet som en del af den politiske aftale om ‘Den Nationale Demenshandlingsplan 2025’.
Med andre ord er det i de senere år på flere områder blevet vanskeligt at skelne mellem filantropiens og statens sprogbrug.
Men tendensen medvirker til at sløre, hvad der egentlig foregår i statsadministrationen, mener professor Ditlev Tamm:
"Når der f.eks. uddeles kontante 'priser' af en regering, sker der grundlæggende en overførsel af offentlige midler under en betegnelse, som man normalt forbinder med noget andet – godgørenhed eller filantropi. I virkeligheden er der blot tale om støtteordninger. Og som jeg vurderer det, er regeringens brug af priser, uddelinger og fondskonstruktioner udtryk for en tendens til at kalde tingene noget andet, end de egentlig er. Og dermed at forsøge at få pengeoverførsler til at se smukkere ud, end de egentlig er," siger han.
Ditlev Tamm mener, at regeringsapparatet bør genoverveje sin brug af de kommunikationsmæssige virkemidler, der stammer fra filantropien:
"Der skabes en uklarhed om, hvor midlerne egentlig kommer fra. Og det er formentlig også det, der er meningen – at der skal skabes en sådan uklarhed. Og derfor skal man måske overveje, om det er en god idé at bruge f.eks. fondsbegrebet uden for dets oprindelige sammenhæng, som jo har at gøre med private midler doneret med bestemt formål for øje.”
Ekspert: Filantropiens sprog skal sætte afsenderen i et positivt lys
Lektor Anders La Cour fra CBS forsker bl.a. i filantropisk sprogbrug. Ifølge Anders La Cour er der en generel tendens blandt politikere, der går ud på at få knyttet sig selv til gode gerninger gennem strategisk kommunikation:
”Politikere vil ofte gerne fremstå som den personlige giver, der af moralske og altruistiske grunde giver penge ud til formål, som alle kan blive enige om er gode. På den måde får de knyttet deres politik sammen med et offentligt gode, og dermed får de skabt politisk legitimitet,” siger han.
Ifølge ham kan bl.a. Justitsministerens udtalelse om ‘donationer’ ses som et eksempel på netop denne tendens:
”Der er samtidigt politikere, der er særligt gode til at sætte sig selv ind i ligningen og dermed få fokus på netop deres person, som om det altså var dem personligt, der gav pengene,” mener Anders La Cour.
Retoriker: Pas på troværdighedskløft
Retorikprofessor Christian Kock fra Københavns Universitet mener ikke, at det filantropiske sprog hører naturligt hjemme i ministeriernes kommunikation. Han har bl.a. forsket i sproglig manipulation og er ophavsmand til begrebet ‘omvendt lommetyveri’, der handler om forsøg på at liste skjulte holdninger og synspunkter ned i lommerne på folk.
“Hjemmesider og kommunikation fra ministerier, styrelser og de øverste administrative organer er i en helt utilstedelig grad blevet reklamesøjler for den siddende ministers politik. I stedet for at informere på en så vidt muligt ukontroversiel måde om, hvad der sker, bliver vedtaget, og hvilke regler der gælder, så er de proppet med bl.a. omvendt lommetyveri og i det hele taget sprogbrug, der kan tjene til at stille den siddende minister og dennes politik i det ønskede lys, selvom det er kontroversielt, diskutabelt eller ligefrem forkert, hvad der siges," siger Christian Kock.
Ifølge Christian Kock bør ministre og ministerier være opmærksomme på effekten af deres sprogbrug. Den kan nemlig have to sider:
“Det er et tveægget sværd. For denne form for sprogbrug kan også have en uønsket effekt set fra afsenderens synspunkt, nemlig at borgerne måske synes, at ministre skalter og valter utilstedeligt med penge, som ikke er deres egne. Det var det, der nok skete for SF’s minister Annette Vilhelmsen i sin tid, da hun sagde til Lisbeth Zornig, at ‘der er en million til dig’. Selvom hun ikke brugte ordet 'gave' eller 'donation', så brugte hun en gestus og en talemåde, der signalerede, at hun frit kunne give disse penge, hvilket igen forudsætter, at det er hendes egne. Og det blev hun jo virkelig kritiseret for. På den måde er kommunikationen et tveægget sværd."
Og ifølge Christian Kock kan det tveæggede sværd være medvirkende til at skabe øget politikerlede:
“Det kan øge den voksende troværdighedskløft mellem borgere og politikere og ramme politikerne selv ved, at de fremstår som nogle, der skalter og valter med andres penge,” slutter Christian Kock.
Justitsministeriet indrømmer: Ordvalget må overvejes nærmere
Justitsministeriet oplyser, at man gerne ville have forelagt kritikken af den filantropiske sprogbrug for minister Søren Pape Poulsen, men at han er bortrejst uden mulighed for at svare. I stedet meddeler ministeriet via e-mail følgende:
”De omtalte pressemeddelelser beskriver uddelingen af puljemidler til almennyttige formål. Det kan diskuteres om ordet ‘donation’ er præcist i denne sammenhæng. Men da det fremgår klart af begge pressemeddelelser, at der er tale om uddeling af midler fra Justitsministeriets særlige kriminalpræventive pulje, vurderes det ikke, at pressemeddelelserne er misledende. Fremadrettet vil ministeriet dog overveje brugen af ordvalget nærmere.”