A.P. Møller Fonden giver nu en økonomisk håndsrækning til en af de filantropiske fondskolleger på det maritime felt.
Den Danske Maritime fond har helt ekstraordinært fået en bevilling på op til 45 millioner kroner over de næste tre, oplyser fonden.
”Vi er meget taknemmelige for den store donation fra A.P. Møller Fonden. Vi kommer til at bruge den til en række almennyttige projekter til gavn for udvikling og dermed vækst og beskæftigelse i Det Blå Danmark,” siger formand for Den Danske Maritime Fond Tommy Thomsen.
Fonden blev stiftet i 2005, da den statslige finansieringsordning, Danmarks Skibskreditfond, blev privatiseret og omdannet til aktieselskabet Danmarks Skibskredit A/S.
I forbindelse med omdannelsen fik Den Maritime Fond en aktiepost på 10 pct. af Danmarks Skibskredit A/S. Aktieudbytterne herfra udgør fondens væsentligste indtægtsgrundlag og danner basis for de almennyttige aktiviteter.
Hvert år uddeler fonden 50 til 60 mio. kr. til uddannelse, forskning, grøn omstilling og brancherelaterede projekter indenfor den maritime sektor.
For os er det et mål i sig selv, at vi får ansøgninger fra hele landet og fra alle faglige områder i branchen
Tommy Thomsen – Bestyrelsesformand, Den Danske Maritime Fond
De seneste år har fondens udbytte fra skibskreditselskabet dog været faldende. I 2015 modtog fonden 83 millioner kroner i udbytte, og i 2020 var det tal faldet til 34 millioner kroner.
Og den 26. februar i år offentliggjorde Danmarks Skibskredit A/S sit 2020-regnskab, der blev negativt påvirket af konsekvenserne af corona-epidemien. På baggrund af et faldende resultat kan Den Danske Maritime Fond i år se frem til en udbyttebetaling på kun 18 millioner kroner, fremgår det af det dugfriske regnskab.
Men med rammebevillingen fra A. P. Møller Fonden er fondens uddelingsniveau og almennyttige aktiviteter sikret over de kommende tre år.
Og netop i disse tider er der i høj grad brug for fondens støtte til den maritime sektor, forklarer fondens direktør Lotte G. Lundberg.
“Mange aktører i søfarten og industrien kæmper lige nu, og der er fortsat store usikkerheder i markederne. Men vi er nødt til at fastholde og øge vores position i Danmark som den globalt femte største søfartsnation og syvende største maritime industrination. Derfor er det fondens erklærede mål, at vi vil medvirke til, at sektoren holder momentum. Derfor inviterer vi helt bredt til dialog i forhold til støtte af maritime aktiviteter, så vi i Danmark sikrer fortsat konkurrencedygtighed og innovation af sektoren,” siger hun.
Øget synlighed
Cirka en tredjedel af fondens bevillinger ydes som erhvervslån til maritime projekter eller pre-seed lån til start-up. To tredjedel af bevillingerne er almindelige donationer.
I 2019 gav fonden støtte for i alt 51 mio. kr. til 69 projekter, og det er bestyrelsens ambition, at så mange som muligt søger om støtte fra fondens almennyttige projekter. Derfor vil fonden nu arbejde med at øge synligheden overfor branchen og inviterer samtidig flere til at sende ansøgninger.
”Vi kommer til at koncentrere os om udviklingsprojekter indenfor blandt andet digitalisering og grøn omstilling. Og for os er det et mål i sig selv, at vi får ansøgninger fra hele landet og fra alle faglige områder i branchen. Det vil vi lægge os i selen for at sikre. Jeg ser i hvert fald frem til, at Den Danske Maritime Fond får endnu flere gode projekter at tage stilling til. Og med donationen fra A.P. Møller Fonden er jeg sikker på, at det lykkes,” siger Tommy Thomsen.