Fondsdanmarkskortet er med etableringen af Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens Familiefond blevet en fond større. Og det kan i de kommende 30 år vise sig som en god nyhed for kunst- og kulturlivet i Aarhus.
Når fonden, der på sin hjemmeside bruger det kortere og noget mere mundrette navn Kirsten og Gunnar Fonden, den 13. december første gang vurderer de indkomne ansøgninger, vil der således særligt blive kigget velvilligt på ansøgninger fra kunst- og kulturlivet i Danmarks næststørste by. Målet for kunstfonden er kort og godt, som det hedder, at gøre Aarhus smukkere.
Ud over fire årlige uddelinger på 250.000 kroner pr. legat i de kommende 30 år støtter fonden et skulpturelt værk til de nye havnearealer på Aarhus Havn med to millioner kroner samt ved donation et eller flere malerier til aarhusianske hospitaler.
Som ansøger skal man ikke nødvendigvis have bopæl i Aarhus, men i ansøgningen skal man forholde sig til og argumentere for, hvordan ens værk, projekt eller initiativ kan bidrage til et rigere kunst- og kulturliv i byen.
Selvom vi godt ved, der kun er kort tid til den 13. december, håber vi at modtage en masse gode ansøgninger.
Peter Rønnow – bestyrelsesformand, Kirsten og Gunnar Fonden
Formuen i Kirsten og Gunnar Fonden er på stiftelsestidspunktet 45 millioner kroner, som stammer fra arven efter Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsen. Ægteparret døde med få måneders mellemrum i 2016, begge 67 år gamle.
Begge elskede hjembyen Aarhus, kunst- og kulturlivet i byen samt landskabet omkring Aarhus. Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen var overlæge indenfor børnehjertekirurgi på Aarhus Universitetshospital, mens Gunnar Steen Jacobsen udskiftede en advokatkarriere med et liv som uddannet landmand og senere som grundlægger af vinhandlen Bichel Vine.
Blivende kunstværker
Fonden ledes af en bestyrelse på tre medlemmer bestående af Kirsten Jørgensen, Steen Stavnsbo og advokat Peter Rønnow.
Sidstnævnte er valgt som bestyrelsesformand, og han glæder sig over, at fonden efter lang tids forberedelse nu er en realitet.
”Dødsbobehandlingen har været tidskrævende, og vi har ikke villet offentliggøre fondens eksistens, før ansøgningsmodulet og hjemmesiden var oppe at køre. Samtidig har det været vigtigt for os at kunne køre den første uddelingsrunde allerede i år, og selvom vi godt ved, der kun er kort tid til den 13. december, håber vi at modtage en masse gode ansøgninger. Indtil videre er nyheden om den nye fond blevet voldsomt godt modtaget – også fordi 250.000 kroner er et skelsættende beløb at kunne dele ud, ” siger Peter Rønnow til Fundats.
Peter Rønnows håb er, at Kirsten og Gunnar Fonden qua beløbsstørrelsen kan komme til at gøre en reel forskel i kunst- og kulturmiljøet i Smilets By.
”Jeg tror, at donationernes størrelse gør, at der kan skabes nogle unikke, spændende og blivende kunstværker – ikke bare et simpelt maleri eller en simpel skulptur – eller måske en unik kunstnerisk begivenhed. Og 250.000 kroner kommer man trods alt et stykke vej med,” understreger Peter Rønnow.