Med et lån på knap 3 millioner kroner fra Den Sociale Investeringsfond (DSI) skal den nystiftede Fonden Mental Sundhed nu udbrede programmet ’Åben og Rolig’ og bygge bro fra forskningsverdenen til praksis, så flere danskere kan få adgang til behandling af stress.
Bag fonden står også Velliv Foreningen, hvis almennyttige arbejde netop går ud på at fremme mental sundhed i Danmark – særligt inden for arbejdslivet.
Tilbuddet ’Åben og Rolig’ har i de seneste år været forankret i Center For Psykisk Sundhedsfremme på Københavns Universitet. Men med investeringen overgives konceptet til Fonden Mental Sundhed.
Programmet er gennem de sidste ti år udviklet på baggrund af forskning, og i de sidste fem år har det været anvendt i flere af landets kommuner, hvor det lige nu tilbydes i ti danske kommuner.
Formålet med at stifte fonden er at effektivisere udbredelsen af behandlingsprogrammet, forklarer fondens direktør:
”Vi vil gerne skalere gode indsatser på dette felt, så de kan komme til gavn i hele Danmark. Derfor har vi brug for en struktur i form af en almennyttig fond, der kan drive erhverv og have gode relationer til universitetet uden at være en del af det, for at kunne arbejde mere fleksibelt med eksempelvis sociale investeringer og økonomisk nytænkning på området,” siger Christian Gaden Jensen, der indtil årsskiftet var lektor på Københavns Universitet, men nu arbejder fuld tid som direktør for Fonden Mental Sundhed.
Forener forskning og praktik
Det er Velliv Foreningen, der har doneret fondens grundkapital på 300.000 kr., som en almindelig uddeling indenfor foreningens almennyttige indsatsområde.
”Vi syntes, det lød spændende at være med til at løfte et team og nogle metoder, som vi ved har dokumenteret effekt på stressreduktion, ud i en selvstændig erhvervsdrivende fond. Vi støtter jo forskning på mange måder, og vi synes det er et rigtig godt eksempel på et projekt, der forener forskning og praktik på en god måde. Så vi har store forventninger til fonden,” siger administrerende direktør i Velliv Foreningen, Lars Wallberg, der samtidig er første bestyrelsesformand for Fonden Mental Sundhed.
Håbet er, at investeringen bliver en motor, der kan være med til at kickstarte en stærkere national indsats mod stressbehandling.
Christian Gaden Jensen – direktør, Fonden Mental Sundhed
Målgrupperne i forhold til ’Åben og Rolig’-samarbejdet med kommunerne er alle i alderen fra 15 år, som oplever stress i alvorlig grad, og derfor har risiko for at udvikle psykologiske sygdomme. Cirka 50 pct. af patienterne i de kommunale indsatser, er mennesker med arbejdsrelateret stress.
Men den anden halvdel kan have stress af mange andre årsager – f.eks. kan det være stress og frustration over netop det at være ledig, eller uarbejdsdygtig på grund af en kronisk sygdom, eller det kan være studierne eller uddannelsen, der truer med at udløse angst eller depression, eller familierelateret stress, f.eks. at passe et familiemedlem med en kritisk sygdom, eller det kan være bredere socialøkonomiske problemer, f.eks. at føle sig marginaliseret eller isoleret, ligesom det også kan være ensomheden, forklarer Christian Gaden Jensen.
”Stress er vores fælles ansvar som samfund, og håbet er, at investeringen bliver en motor, der kan være med til at kickstarte en stærkere national indsats mod stressbehandling, og som kan vise andre sociale investorer, politikere og organisationer, at det økonomisk kan betale sig at investere i at hjælpe mennesker til at undgå eller reducere problemer i forbindelse med de belastninger, livet altid giver,” siger han.
Fokus på godt arbejdsliv
Den Sociale Investeringsfond blev etableret af Folketinget i 2018 for at støtte udviklingen af indsatser inden for en række velfærdsområder og derved medvirke til at skabe bedre liv og samtidig mindske det offentliges udgifter. For fondens formand er det derfor væsentlig, at det forskningsbaserede program kan hjælpe mennesker tilbage i trivsel og på arbejde.
”Andelen af danskere med et højt stressniveau vokser og vokser, og stress, som ikke afhjælpes, kan sætte dybe spor i livet og række langt ind i fremtiden. Samtidig koster stress årligt samfundet milliarder i tabt produktivitet, dårligt arbejdsmiljø og tabte arbejdsdage pga. sygefravær. Med vores investering og lån til Fonden Mental Sundhed hjælper vi til, at fonden kan udbrede og udvikle sit evidensbaserede program Åben og Rolig i en almennyttig ramme,” siger bestyrelsesformand for Den Sociale Investeringsfond Karen Hækkerup i en pressemeddelelse i forbindelse med bevillingen af den femårige låneramme på 2,9 mio. kr.
I Velliv Foreningen arbejder vi primært med mental sundhed i arbejdslivet, og derfor var vi enige om at der også indgår et hovedspor i Fonden Mental Sundhed.
Lars Wallberg – direktør, Velliv Foreningen
Også for Velliv Foreningen spiller det en afgørende rolle, at programmet desuden skal udbredes til at forebygge og behandle stress på arbejdspladserne. Foreningen, der ejer pensionsselskabet Velliv, uddeler hvert år 20 pct. af sit overskud til sundhedsfremmende projekter, og sekretariatet har tidligere arbejdet sammen med Christian Gaden Jensen og kender til behandlingsprogrammet Åben og Rolig, forklarer Lars Wallberg.
”Samarbejdet med Den Sociale Investeringsfond skal udbrede programmet til flere kommuner, men i Velliv Foreningen arbejder vi primært med mental sundhed i arbejdslivet, og derfor var vi enige om at der også indgår et hovedspor i Fonden Mental Sundhed, som fokuserer på erhvervslivet. Vi fandt alt i alt en vision, som vi gerne ville støtte op om og være med i: At udbrede de her velunderbyggede metoder til både virksomhederne og til hele befolkningen” siger han.