Over alt i verden har udbruddet af covid-19 allerede fået voldsomme konsekvenser, sundhedsmæssigt såvel som økonomisk, og når det gælder situationen for flygtninge og fordrevne er de værste følgevirkninger af pandemien formentlig slet ikke blevet synlige endnu. Ud over frygten for, at i forvejen udsatte og sårbare mennesker bliver smittet med covid-19, står øget fattigdom, krænkelse af rettigheder og en øget risiko for konflikter på listen over potentielle konsekvenser.
Det er baggrunden for, at Danmarks største humanitære organisation Dansk Flygtningehjælp for nylig udsendte en global appel om økonomisk hjælp.
Håbet er at indsamle 75 millioner US-dollars, svarende til cirka 511 millioner danske kroner, til det, Dansk Flygtningehjælp betegner som ”en krise i krisen.” De indsamlede penge er øremærket projekter inden for blandt andet vand, sanitet, hygiejne, samfundsengagement i lokalsamfund og reduktion af væbnet vold til gavn for 6,5 millioner mennesker i 37 lande – heriblandt mange, som bor i tætbefolkede lejre og områder, hvor det er næsten umuligt at holde fysisk afstand.
Appellen om økonomisk hjælp er rettet mod stater, fonde, institutionelle donorer og private bidragydere over hele kloden, og generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Charlotte Slente lægger ikke skjul på, at hun blandt andet håber på stor økonomisk velvilje fra danske fonde.
Vores appel er i høj grad rettet mod fondene.
Charlotte Slente – generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp
”Vores appel er i høj grad rettet mod fondene. Vi ser i disse år, at fondene bevæger sig nye steder hen. Filantropien både i Danmark og internationalt er i stigende grad med til at løfte bredere samfundsopgaver, og vi har med stor glæde i de senere år indgået tætte samarbejder med fonde særligt i Danmark, men også på det internationale fondsmarked, om at løse internationale problemer for fordrevne,” siger Charlotte Slente til Fundats.
I Danmark har Dansk Flygtningehjælp blandt andet allerede et etableret samarbejde med Ole Kirk´s Fond. I midten af marts forlængede de to parter samarbejdet med yderligere tre år, og i den forbindelse bevilgede Ole Kirk´s Fond 40 millioner kroner til den såkaldte Akutpulje, der dækker både nye og langvarige kriser.
Appel positivt modtaget
Charlotte Slente mener, at fondene har en særlig forpligtelse til at hjælpe under den aktuelle krise.
”Mange fonde definerer selv bredere samfundsopgaver som en del af den opgave, de i henhold til deres fundatser skal løse. Den opgave, vi beder om hjælp til, handler i høj grad om de langsigtede konsekvenser af covid-19 og må i den grad siges at være en bredere, samfundsmæssig opgave,” siger Charlotte Slente.
Og den aktuelle appel fra Dansk Flygtningehjælp er i løbet af få dage blevet positivt modtaget af flere fonde, fortæller hun.
”Jeg er ret imponeret over den dialog, vi allerede har med forskellige fonde, og over deres beredvillighed og hurtighed til at adressere corona-spørgsmålet også uden for Danmarks grænser. Nogle fonde har et naturligt fokus på det indenlandske, men jeg oplever faktisk meget stor forståelse blandt fondene for, at vi er en del af et globalt samfund. Dét ansvar synes jeg klart at kunne se, at mange fonde påtager sig,” siger Charlotte Slente.
Det er første gang, at Dansk Flygtningehjælp har udsendt en global appel a la den nuværende. Charlotte Slente ønsker på grund af de manglende erfaringer ikke at komme med et bud på, hvor mange af de målsatte 511 millioner kroner, det er realistisk at tro vil tikke ind fra fonde og andre bidragydere i Danmark.