Med en pulje på 15-20 millioner kroner årligt over de næste fem år gør Villum Fonden nu en særlig indsats for at bane vejen for flere kvindelige forskertalenter. Det sker i et nyt program kaldet Villum International Postdoc, hvor midlerne er øremærket kvindelige forskere på det tekniske og naturvidenskabelige område.
”Med Villum International Postdoc Programme gør vi en fokuseret indsats for at få flere kvindelige forskertalenter i spil inden for det tekniske og naturvidenskabelige felt og på den måde bidrage til at skabe bredere diversitet i toppen af det akademiske karriereforløb. Målet er samlet set at styrke den excellente tekniske og naturvidenskabelige forskning – til gavn for både forskningsmiljøer og samfund,” siger Jens Kann-Rasmussen, bestyrelsesformand i Villum Fonden, i en pressemeddelelse.
Programmet er målrettet det tidspunkt i forskerkarriereforløbet efter ph.d.-graden, hvor der er et stort frafald af kvinder i de akademiske stillinger på universiteterne.
På baggrund af indstillinger fra fondens komité for teknisk og naturvidenskabelig forskning har fondens bestyrelse netop besluttet at give programmets første bevillinger til otte kvindelige forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, IT-Universitetet, DTU og Syddansk Universitet. Tilsammen modtager de otte forskere 19,4 millioner kroner.
”Fællesnævnerne for de nye Villum International Postdocs er exceptionelt talent, forskningsambitioner, international erfaring og fine universitetsanbefalinger. Vores program tilbyder bevillingsmodtagerne gode rammer for længere forskerophold i udlandet, så de kan udvikle deres egen forskning og være rollemodeller for landets næste generationer af tekniske og naturvidenskabelige forskere,” siger Jens Kann-Rasmussen.
Kan rette op på ubalance i akademisk verden
En af de otte bevillingsmodtagere er postdoc Henriette Lyng Røder fra Biologisk Institut på Københavns Universitet, som har fået 2,5 millioner kroner. Hun betegner Villum International Postdoc-programmet som ”et tiltrængt skridt i den rigtige retning for at rette op på den aktuelle ubalance i den akademiske verden.”
De otte bevillingsmodtagere
- Maria Barrett, Institut for Datalogi, IT-Universitetet: 2,5 mio. kr.
- Amanda Bundgaard, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet: 2,4 mio. kr.
- Ada-Ioana Bunea, DTU Nanolab, DTU: 2,4 mio. kr.
- Meike Anna Christine Latz, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet: 2,5 mio. kr.
- Sinja Rist, DTU Aqua, DTU: 2,5 mio. kr.
- Henriette Lyng Røder, Biologisk Institut, Københavns Universitet: 2,5 mio. kr.
- Rita da Silva, Biologisk Institut, Syddansk Universitet: 2,5 mio. kr.
- Julie Thøgersen, Institut for Matematiske Fag, Aarhus Universitet: 2,1 mio. kr.
”Det har det værdifulde aspekt, at der ikke kun bliver set på det videnskabelige potentiale, men også bliver taget hensyn til ansøgerens familie. Inkluderingen af støtte til familien er meget vigtig, da forskningsophold i udlandet kan være en udfordring med børn. Ved at sikre vejledning og finansiering giver Villum Fonden kvindelige forskere mulighed for at rejse til udlandet og opbygge kvalifikationer til at lykkes forbi ‘mellemniveauet’. For mig personligt giver bevillingen mulighed for at fortsætte min forskning ved at skabe et støttende fundament for mig og min familie, hvorfra jeg kan videreudvikle min videnskabelige karriere,” siger Henriette Lyng Røder i fondens pressemeddelelse.
Programmet kan kun søges efter indstilling fra et dansk universitet.
Deadline for næste ansøgningsrunde er den 20. maj 2020.