Rektor for Københavns Universitet, Henrik Wegener er netop blevet ansat som leder for den prominente kollegiefond Fjerde Maj Kollegiet på Frederiksberg. Han tiltræder stillingen 1. oktober i år.
Beslutningen er truffet af fondens bestyrelse efter en længere ansættelsesproces.
Men ansættelsen af Henrik Wegener som leder – såkaldt ‘efor’ – er kontroversiel. Den strider nemlig direkte mod fondens vedtægter. De foreskriver, at eforen på kollegiet skal træde tilbage senest ved sin 61-års fødselsdag. Og dén kunne Henrik Wegener fejre allerede i 2019.
“Eforen kan ikke fungere længere end til udgangen af sit 60. år,” fastslår vedtægten fra 1998. Den indskærper desuden, at eforen skal overholde “alle bestemmelser i denne fundats.”
Selvom Henrik Wegener altså ikke kan overholde fundatsens bestemmelser, er fondsbestyrelsen alligevel nået frem til, at rektoren var den bedst egnede til stillingen som direktør i kollegiefonden.
Men beslutningen er særdeles problematisk, mener advokat, ph.d., Søren Bergenser, der er ekspert i ledelsesansvar i fonde:
”Det er lodret imod fondens vedtægt og dermed i strid med fondslovgivningen,” siger Søren Bergenser.
Rollen som efor er inden for universitetsverdenen et prestigefyldt og ofte eftertragtet hverv. Stillingen på Fjerde Maj Kollegiet på Frederiksberg er ingen undtagelse:
Det er lodret imod fondens vedtægt og dermed i strid med fondslovgivningen.
Søren Bergenser – advokat, ph.d., ekspert i ledelsesansvar i fonde
“Der indkom 23 ansøgninger, hvoraf de 7 blev shortlistet og inviteret til samtale, og af disse blev de 4 inviteret til 2. samtale. På baggrund af denne ansættelsesprocedure har Kollegiebestyrelsen efter positiv udtalelse fra bestyrelsesformand for KU, Mads Krogsgaard Thomsen, besluttet at ansætte Københavns Universitets Rektor, Henrik C. Wegener, som ny efor for Kollegiet som den bedst kvalificerede blandt ansøgerne,” skriver fonden på sin hjemmeside.
Med ansættelsen får Henrik Wegener dermed endnu en lederstilling ved siden af sin nuværende post som øverste ansvarlig for Københavns Universitets 9.348 medarbejdere.
Arbejdsomfanget af den nye lederstilling er ifølge bestyrelsen fastsat til “mindst halvtidsansættelse”.
Som efor på Fjerde Maj Kollegiet på Frederiksberg kompenseres Henrik Wegener ifølge fondens vedtægter med fri bolig i fondens såkaldte eforbolig – et fredet, klassicistisk landsted bag Frederiksberg Rådhus med egen have mod parken Frederiksberg Have.
Fond bryder aldersgrænserne systematisk
Det er ikke kun bestyrelsens beslutning om at ansætte Henrik Wegener, der forbryder sig mod fondens egne bestemmelser om aldersgrænser.
Den nuværende leder af kollegiet, den 70-årige tidligere institutleder på Københavns Universitet John E. Andersen, overskred nemlig allerede for ti år siden aldersgrænsen.
Men også i fondens bestyrelsen kniber det med at overholde aldersgrænserne. Ifølge vedtægterne skal bestyrelsesmedlemmer nemlig fratræde senest, når de fylder 70 år:
Alligevel tæller bestyrelsen fortsat 71-årige Henrik Stevnsborg, som er professor ved Center for Offentlig Regulering og Administration på Københavns Universitet.
Ekspert: Ansættelsesudvalget var inhabilt
Henriks Stevnsborg sad også i ansættelsesudvalget, der havde til opgave at gennemgå ansøgningerne. Han pegede på Henrik Wegener som den bedst kvalificerede. Det fortæller fondens bestyrelsesformand, medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for De Konservative og tidligere folketingsmedlem, Helle Sjelle:
“Vi havde et bredt og godt og interessant ansøgerfelt, men Henrik stod tilbage som den ansættelsesudvalget valgte i sidste ende. Som efor skal man have et godt og tillidsfuldt forhold til de studerende, kollegianerne, i forhold til de udfordringer, som de har. Det er også en rolle, hvor man indimellem skal ud og samle penge ind, når der skal renoveres. Og endelig, ikke mindst, en rolle, hvor man er bevidst om at varetage det mindesmærke for Anden Verdenskrig, som kollegiet er. Vi mener, at Henrik Wegener var bedst rustet til at løfte opgaven som efor. Det var der ikke nogen uenighed om – hverken i ansættelsesudvalget eller i bestyrelsen,” siger Helle Sjelle.
Men Henriks Stevnsborgs deltagelse i ansættelsesudvalget er på kant med fondsrettens habilitetsregler, vurderer Søren Bergenser.
Henrik Stevnsborg blev nemlig før sin indtræden i bestyrelsen i 2011 udpeget af netop Københavns Universitets rektor, som dengang hed Ralf Hemmingsen:
Det er oplagt, at de medlemmer af fondens bestyrelse, der er udpeget af en rektor på Københavns Universitet, skal erklære sig inhabile i beslutningen om at ansætte Henrik Wegener i stillingen. Det følger af fondsrettens bestemmelser om habilitet.
Søren Bergenser – advokat, ph.d., ekspert i ledelsesansvar i fonde
“Det er oplagt, at de medlemmer af fondens bestyrelse, der er udpeget af en rektor på Københavns Universitet, skal erklære sig inhabile i beslutningen om at ansætte Henrik Wegener i stillingen. Det følger af fondsrettens bestemmelser om habilitet,” siger Søren Bergenser, der har skrevet bogen Erhvervsfondsledelsens erstatningsansvar.
Modsat mener Helle Sjelle ikke, at Henrik Stevnsborgs sæde i ansættelsesudvalget er problematisk.
“Jeg vil meget gerne understrege, at uanset hvad Henrik Stevnsborg havde ment, så var der enighed om at ansætte Henrik Wegener, så det havde ikke gjort nogen forskel,” siger hun.
Tidligere bestyrelsesformand forbigået som efor
Selvom blandt andre Henrik Stevnsborg i sidste ende fandt Henrik Wegener bedst kvalificeret til eforposten, så har rektoren haft kompetent modstand i kapløbet om posten.
På historikeren Sofie Lene Baks medarbejderside på Københavns Universitets hjemmeside fremgår det, at forskeren med speciale i besættelsestiden var bestyrelsesformand for fonden fra 30. november 2016 til 4. december 2019 – tæt på tidspunktet, hvor fonden skulle træffe beslutning om at ansætte en ny efor.
På spørgsmålet om, hvorfor hun ikke længere er bestyrelsesformand, oplyser hun i en sms:
“Det er korrekt, at jeg har trukket mig som formand, fordi jeg fandt det mest korrekt efter at jeg havde søgt, men blev forbigået til stillingen som efor. I øvrigt har jeg ikke nogen kommentarer,” oplyser Sofie Lene Bak.
Med sine tre år i bestyrelsen havde Sofie Lene Bak ellers med sin konkrete erfaring været et stærkt kort som efor for det historiske kollegium.
Vi havde i bestyrelsen bestemt at fjerne aldersgrænserne længe før, vi skulle ansætte nogen. For fundatsen skal selvfølgelig være tidssvarende. Og det er jo også meget klart og helt fast i dansk lovgivning, at man ikke må aldersdiskriminere.
Helle Sjelle – bestyrelsesformand, Fjerde Maj Kollegiet på Frederiksberg
Sofie Lene Bak er som historiker desuden højt specialiseret i frihedskampen. I modsætning til Henrik Wegener, som er mikrobiolog, har hun derfor en særlig faglig ekspertise inden for netop det kapitel af danmarkshistorien, som Fjerde Maj Kollegiet med eforen i spidsen skal være et mindesmærke for.
Sofie Lene Bak er ifølge flere af hendes værker om besættelsestiden, frihedskampen og jødeforfølgelsen født i 1973. Dermed er hun ikke i nærheden af aldersgrænsen for eforstillingen.
Fond: “Nu fjerner vi aldersgrænserne”
Selvom fondsformand Helle Sjelle anerkender, at vedtægterne indeholder aldersgrænser, så afviser hun, at der skulle være problemer i at overtræde dem – både hvad angår eforen og bestyrelsesmedlemmerne.
“Vi havde i bestyrelsen bestemt at fjerne aldersgrænserne længe før, vi skulle ansætte nogen. For fundatsen skal selvfølgelig være tidssvarende. Og det er jo også meget klart og helt fast i dansk lovgivning, at man ikke må aldersdiskriminere,” siger Helle Sjelle.
Men ifølge forsker i arbejdsret, lektor, ph.d., Christian Højer Schjöler fra Syddansk Universitet, er aldersgrænser for bestyrelsesmedlemmer fuldt lovlige, fordi de slet ikke er omfattet af forskelsbehandlingsloven.
Og heller ikke aldersgrænser for eforer er nødvendigvis omfattet af loven. Faktisk taler Fjerde Maj Kollegiets bestemmelser om eforens store ansvar for den modsatte konklusion, vurderer Christian Højer Schjöler.
En eforstilling kan i mange tilfælde sidestilles med en direktørstilling med udstrakt tegningsret, som ikke automatisk er omfattet af forbuddet mod aldersgrænser
Christian Højer Schjöler – lektor, ph.d., forsker i arbejdsret
Vedtægterne slår nemlig fast, at eforen blandt andet “er ansvarlig for kollegiets daglige drift og varetager kollegiets interesser udadtil,” ligesom eforen “har ansvaret for kollegiets økonomi og regnskabsføring og påser forsvarligheden heraf.”
Og de bestemmelser er væsentlige, når det kommer til aldersgrænsernes gyldighed, vurderer Christian Højer Schjöler:
“Vedtægtsbestemte aldersgrænser for en efor kan muligvis stadig finde anvendelse, selvom aldersgrænser generelt for lønmodtagere ikke længere er gyldige. Vi er i en gråzone, eftersom domstolene ikke har taget stilling til forbuddets anvendelse på sådanne ledende stillinger. En eforstilling kan i mange tilfælde sidestilles med en direktørstilling med udstrakt tegningsret, som ikke automatisk er omfattet af forbuddet mod aldersgrænser,” siger Christian Højer Schjöler og uddyber:
“Det handler om ledelsesniveauet. Hvis eforen eksempelvis har udstrakt adgang til og råden over fondens konti, så taler det for, at forbuddet mod aldersgrænser ikke finder anvendelse, idet forbuddet gælder lønmodtagere, og direktører muligvis ikke er omfattet af loven," siger Christian Højer Schjöler.
Fond regner med kort sagsbehandlingstid
Men uanset om bestyrelsen for længe siden har truffet en beslutning om at forsøge at ophæve vedtægternes aldersgrænser, så kan bestyrelsen ikke se bort fra aldersgrænserne, siger Søren Bergenser.
”I det omfang der måtte være et clash mellem forskelsbehandlingsloven og fondsloven er det jo så meget desto mere vigtigt, at fondsbestyrelsen går til fondsmyndighederne og beder om at få ændret den pågældende aldersgrænse, inden bestyrelsen tager beslutning om et nyt ansættelsesforhold. Udgangspunktet er jo, at vedtægterne ikke kan ændres, fordi det er stifterviljen, der tæller. Og vi ved, at det kan være nærmest umuligt at foretage ændringer af vedtægter i fonde,” siger Søren Bergenser.
I det omfang der måtte være et clash mellem forskelsbehandlingsloven og fondsloven er det jo så meget desto mere vigtigt, at fondsbestyrelsen går til fondsmyndighederne og beder om at få ændret den pågældende aldersgrænse.
Søren Bergenser – advokat, ph.d., ekspert i ledelsesansvar i fonde
Ifølge fonden er det Frederiksberg Kommune, der er tilsynsmyndighed for fonden. Og bestyrelsesformand Helle Sjelle regner ikke med, at det bliver svært at få godkendt de ønskede ændringer i fundatsen hos Frederiksberg Kommune, hvor hun sidder i kommunalbestyrelsen:
“Jeg forventer, at der går kort tid. Og jeg forventer i hvert fald, at den nye fundats er godkendt, før Henrik Wegener tiltræder,” siger Helle Sjelle
Hun oplyser, at fonden blandt andet på grund af den uventede udskiftning på bestyrelsesposten endnu ikke har ansøgt tilsynsmyndigheden om at godkende vedtægtsændringerne.
– Men hvad nu hvis de ikke når at blive godkendt?
“Jamen, så har vi en ny situation. Men jeg forventer, at der går meget kort tid, før det er ordnet. Og jeg tror da også, at der er rigtig mange andre steder, hvor man også sidder med en gammel fundats, som man skal have revideret. Og så skal man jo have gennemgået, hvordan man lige gør det,” siger Helle Sjelle.