Foreningen Østifterne, der har historiske rødder som forsikringsselskab i Nykredit-koncernen, mister aktieudbytte for 58 millioner kr. som følge af pengeinstitutternes udbyttestop.
Dermed står foreningen i samme situation som flere uddelende sparekassefonde, der må vinke farvel til størstedelen af årets indtjening efter de fleste af landets pengeinstitutter har valgt at følge en opfordring fra ECB om ikke at udbetale udbytte til deres aktionærer.
Østifterne fik for godt to år siden mulighed for at diversificere sin investeringsportefølje og frasælge halvdelen af sin aktiebeholdning i Nykredit A/S. Men aktieposten i realkreditkæmpen er dog stadig foreningens største enkeltaktiv, og meddelelsen om at udskyde årets aktieudbytter var derfor et stort skvæt malurt i bægeret, da ledelsen i begyndelsen af april var samlet for at underskrive et rekordregnskab for 2019.
Østifterne bevilgede nemlig donationer for 57,8 mio. kr. sidste år, hvilket er ny uddelingsrekord. I regnskabsåret udbetalte foreningen samlet støtte på 44,6 mio. kr. til 177 forskellige projekter vedrørende skadeforebyggelse, sikkerhed og humanitære hjælpeaktiviteter. Østifterne har samtidig stort fokus på at støtte lokale ildsjæle, som yder en indsats for deres lokalområde og via foreningens delegeretforsamling får bestyrelsen derfor inspiration og forslag til støtteværdige lokalprojekter. I 2019 støttede Østifterne således 85 helt lokale projekter som børnelejren på Langeland og en månedlig fællesspisning i Boligforeningen Vapnagaard, som tidligere har været på den såkaldte ghetto-liste.
Risiko for færre uddelinger
Selvom de manglende udbyttebetalinger gør et stort indhug i dette års indtægter, opretholder Østifterne dog indtil videre sit høje aktivitetsniveau, fortæller direktør Lars Suhr Olsen.
”Vi har besluttet, at alle de projekter, som vi ind til videre har forholdt os til i år, dem har vi givet bevillinger til. Vi har inden for den seneste måned bevilget penge til nogle ganske store projekter, hvor vores organisation indgår i samarbejder med blandt andet offentlige institutioner. Så vores samlede bevillinger i år vil komme op på samme niveau som sidste år,” siger han.
Lars Suhr Olsen ser dog en risiko for, at den økonomiske krise inden længe vil få negative konsekvenser for de almennyttige aktiviteter.
”Vi vurderer, at det er usikkert om vi overhovedet får dét aktieudbytte fra 2019. Samtidig har Nykredit også en forventning om en noget lavere indtjening i 2020, og det kan komme til at påvirke vores udbytte næste år. Derfor sender vi allerede nu det signal, at det kan blive nødvendigt at reducere vores uddelinger til nye store projekter i 2021,” siger Lars Suhr Olsen.
Indtil for tre år siden havde Østifterne 80 pct. af sine aktiver bundet i Nykredit-aktier, som hidtil ikke havde givet nævneværdigt udbytte. Men i 2017 tilbød fem pensionsselskaber at købe aktier i Nykredit-koncernen, der dermed skrinlagde planerne om en børsnotering. Ved dén lejlighed valgte Østifterne at sælge halvdelen af aktiebesiddelsen, så ejerandelen faldt fra 3,25 pct. til 1,63 pct. Dermed blev en stor del af investeringerne spredt, således at en fjerdedel af formuen på godt to milliarder kr. er placeret i Nykredit-aktier, mens de resterende 1,5 mia. kr. er fordelt på porteføljeinvesteringer i aktier og obligationer.
Derfor kommer de kommende års uddelingsstyrke i høj grad også til at afhænge af den generelle udvikling på de finansielle markeder, understreger direktøren.
”På et tidspunkt efter coronakrisens udbrud kunne vi se, at værdien af vores formue var faldet med over 300 mio. kr. siden 1. januar. Men siden har det justeret sig på et noget bedre niveau, end vi havde for bare en måned siden. Det har været markante udviklinger. Så for nærværende har vi en situation, hvor det overskud på 225 mio. kr., vi havde i 2019, er større end det fald, vi har haft i 2020. Så det gør jo, at presset for at skulle reducere fremtidige uddelinger er faldet noget, sådan som det ser ud lige nu. Men vi får helt forventeligt et underskud i 2020,” siger Lars Suhr Olsen.